Vytlačiť
Kategória: Rozhovory

V utorok, 4. augusta, sa uskutočnilo vylosovanie druhej najvyššej mužskej európskej súťaže FIBA Europe Cup. Do novovzniknutého pohára sa prihlásilo 56 družstiev, z toho aj dve slovenské – BK Inter Bratislava a MBK Rieker COM-therm Komárno.

Slovensko tak po niekoľkých rokoch bude mať opäť zástupcov aj v medzinárodnej súťaži. „Bolo na čase, aby sa slovenský basketbal dostal na medzinárodnú úroveň a ukázal sa v Európe,“ vyhlásil Jozef Paulík, manažér komárňanského mužstva, pre ktoré to bude prvá takáto konfrontácia s basketbalovou Európou. Inter o prihlásení do podobnej súťaže uvažoval už v predchádzajúcich sezónach.  „FIBA teraz konečne spravila niekoľko ústretových krokov pre to, aby aj družstvá ako sme my mohli uvažovať o tom, aby sa prihlásili. Jednak je to zníženie poplatkov za účasť, a jednak úprava samotného formátu,“ hovorí Michal Ondruš, manažér bratislavského Interu.

Jednotlivé mužstvá boli geograficky rozdelené do dvoch konferencií po sedem skupín, od A po N, pričom v každej skupine sú štyria účastníci. V základnej časti súťaže odohrá každé družstvo jeden zápas doma a vonku s troma družstvami zo svojej skupiny. Dva najlepšie tímy z každej skupiny, plus dvaja najlepší z každej konferencie, ktorí sa umiestnili na treťom mieste, následne postupujú do druhej fázy, po ktorej bude nasledovať play-off, štvrťfinále, semifinále a finále. „Očakávame, že to na Slovensko prinesie trošku iný level. Vzhľadom na to, akých nám žreb prisúdil súperov si myslíme, že tieto zápasy budú zaujímavé nie len pre samotné kluby, ale najmä fanúšikov,“ povedal Michal Ondruš. Súperom Interu Bratislava v skupine M budú družstvá z Turecka (Royal Hali Gaziantep), Litvy (BC Siauliai) a Poľska (Slask Wroclaw).

„Vzhľadom na to, ako FIBA rozdelila účastníkov do samostatných konferencií, sme so žrebom a súpermi spokojní a myslím si, že sme dopadli dobre. Uvidíme, ako na tieto zápasy budú reagovať fanúšikovia. Veríme, že ich nebude treba špeciálne prehovárať na to, aby sa prišli pozrieť. Očakávame aj väčší záujem zo strany médií, a že tieto konfrontácie pritiahnu aj nejakých nových partnerov,“ dodáva manažér žlto-čiernych. Zaujímavých súperov dostal aj náš aktuálny majster z Komárna, ktorý sa nachádza v skupine N. „Mohlo by to byť aj horšie, aj lepšie. To si človek nevyberá. Toho, s kým vás vylosujú, s tým musíte hrať, ale celkovo si myslím, že je to prijateľné a sami sme zvedaví, ako to celé dopadne,“ povedal Jozef Paulík z Komárna. „Lodiari“ sa vo FIBA Europe Cupe budú v základnej časti konfrontovať s tímami z Bieloruska (Tsmoki-Minsk), Fínska (Kataja Basket) a z Bulharska (BC Rilski Sportist).  

Účasť v európskom pohári však pre kluby prináša aj isté povinnosti. FIBA jednoznačne určila niekoľko pravidiel, ktoré musia jednotliví účastníci dodržať. Jedným z nich je napríklad to, že sa nemôže hrávať na koše, ktoré sú zavesené. Ďalším zase prítomnosť televíznych reklám alebo aj samotná palubovka, keďže čiary na hracej ploche musia byť výlučne len basketbalové.  Vzhľadom na to, že komárňanská hala nespĺňa všetky kritériá, odohrá majster svoje domáce zápasy v maďarskom meste Székesfehérvár.  „Trochu nás to zaskočilo, ale takisto aj iné družstvá. Tie podmienky, bohužiaľ, nevieme splniť.  My vieme, aké športové haly sú na Slovensku. Nie všetky haly sa stavajú čisto pre basketbal. Pre mňa to nie je logické, že sa zakazuje hrať na zavesené koše. Tieto haly sú viacúčelové. V Komárne nie  je hala iba na basketbal, ale aj na volejbal hádzanú a iné športy. FIBA predpisuje veci len na basketbal a pre mňa to nemá logiku,“ komentuje tieto pravidlá manažér Komárna. „Myslím si, že komunikácia FIBA so štátmi nie je až taká dobrá. Je to dosť veľký zásah do kompetencií klubov,“ dodáva Paulík.

Aj napriek tomu, že „Lodiari“ svoje domáce zápasy neodohrajú vo svojej hale, očakávajú vysokú divácku návštevnosť. „Aj v čase, keď sme našu halu vynovovali a hrali v iných mestách, na naše zápasy chodievalo veľmi veľa fanúšikov. Rovnako to je aj pri stretnutiach, ktoré hrávame u našich súperov, čiže obavy z toho, že ľudia sa na nás neprídu pozrieť nemám.“ Ani bratislavská Hant aréna, však zatiaľ nespĺňa všetky podmienky, ktoré FIBA predpisuje. „Každý deň pracujeme na tom, aby sme tieto predpisy splnili a robíme všetko pre to, aby sme v deň, keď odohráme prvý domáci zápas, mali všetko hotové, aj keď to nie je jednoduché,“ hovorí Michal Ondruš.

Svoj prvý zápas vo FIBA Europe Cupe naše mužstvá odohrajú 28. októbra. Komárno o 19:00 v Bielorusku a Inter o 20:30 v Turecku. „Po dlhých rokoch sa ocitávame v európskom pohári. Nejdeme si dávať nejaké nereálne ciele. Netreba zabúdať, že všetci traja naši súperi sú úplne niekde inde ako my, či už rozpočtovo alebo účasťou v podobných súťažiach. Naším cieľom je, aby sme za nimi  výkonnostne nezaostávali. Urobíme však všetko pre to, aby sme boli úspešní,“ hovorí o cieľoch Interu Bratislava ich manažér. A aké očakávania majú Komárňania? „Nemáme nejaký zvláštny cieľ. Samozrejme, že chceme uspieť. Nebude to ľahké, pretože sme nováčikovia, nemáme skúsenosti ako ostatné družstvá, ale niekde treba začať,“ odpovedal Jozef Paulík.

Kompletný program slovenských mužstiev v druhej najvyššej mužskej európskej súťaži nájdete aj TU – na našej webovej stránke

 

FOTO: KAROL SCHOLTZ