• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

V našej nepravidelnej rubrike mapujeme talentovaných mladíkov, ktorí sú súčasťou Slovenskej basketbalovej ligy. Tentoraz sme sa pozreli do Svitu, v ktorom oblieka dres Iskry 20-ročný krídelník Tomáš Gajan.

Kariéra rodáka z Popradu je od samotného začiatku spätá s tradičnou basketbalovou baštou. Prvýkrát sa pozrel do SBL v sezóne 2015/2016, vtedy mal 17 rokov. Postupom času získaval ďalšie štarty a minúty. „Vo Svite hrám basketbal od 6 rokov. Prešiel som si celou mládežníckou pyramídou a momentálne pôsobím už tretiu sezónou v A-mužstve. Myslím si, že som si zvolil zatiaľ tú správnu cestu. Na začiatku to pre mňa znamenalo veľmi veľa, ale teraz sa už na to snažím pozerať ako profesionál. Beriem to rovnako, ako keby som pôsobil v inom klube,“ povedal Gajan na úvod rozhovoru.

Začiatky boli veľmi opatrné, predsa len skočiť z kategórie juniorov rovno do SBL nezvládne každý. V prvom rade je dôležitá pokora a skromnosť. „Zo začiatku mi určite chýbala trpezlivosť, ktorá mi chýba aj dodnes (smiech). Treba si uvedomiť, že všetko príde časom. Stále som mladý, musím na sebe pracovať. Samozrejme, tie minúty pre mladých hráčov sú potrebné, ale momentálne v slovenskom basketbale tých šancí veľa nie je, ale som rád, že túto sezónu som už dostal v niektorých zápasoch šancu hrať 15 a viac minút. Dodalo mi to sebavedomie a ukázalo mi to stránky, na ktorých musím pracovať tvrdšie počas tréningového procesu,“ zamyslel sa hráč Iskry.

V aktuálnom ročníku nastúpil za Svit v 14 stretnutiach, priemerne odohrá 10 minút a do štatistík mu pribudne 2,3 bodu. Okrem toho zbiera skúsenosti aj v prvoligovej súťaži, kde oblieka dres PU Prešov Iskra Svit „B“. V „béčku“ patrí k lídrom, čo ukazujú aj jeho priemerné čísla – 22,0 bodu, 4,9 doskoku, 1,6 asistencie a 1,2 zisku. „Musím povedať, že rozdiel oproti SBL je obrovský. Čo sa týka fyzického basketbalu, tak je na tom prvá liga lepšie ako súťaž juniorov. Myslím si, že takýto prechod je potrebný pre mladého hráča. Je tam možnosť skúšať a zlepšovať veci, ktoré trénujem pri mužoch. Minúty v SBL sú však pre mňa to najcennejšie, pretože tak získavam skúsenosti a motiváciu do ďalších tréningov a zápasov. Dúfam, že ich bude čo najviac,“ porovnal Gajan súťaže, v ktorých pôsobí.

 

Krídelník „medveďov“ je z hľadiska dlhodobých cieľov skromný: „Všetky ciele, čo som mal, som si už splnil. Jediný môj cieľ je udržať sa v SBL a hrávať pravidelne. Možno niekedy v budúcnosti, ak bude všetko v poriadku, by som rad zabojoval o ten najcennejší dres.“

Nielen spojenie Gajan a Iskra Svit, ale aj Gajan a Michal Madzin. Mladý kouč bol totiž pri všetkom podstatnom v kariére slovenského reprezentanta do 20 rokov. „Spolupráca s trénerom Madzinom je stále rovnaká, ako na začiatku. Mal som a stále mám veľké šťastie, že je môj tréner. Naučil ma toho veľmi veľa. Je super, že na Slovensku nám vyrastá takýto tréner. Teraz bol na udeľovaní cien Basketbalista roka na druhom mieste za pani trénerkou Hejkovou. Je to super možnosť pôsobiť pod takýmto koučom,“ nešetril mladík chválou na adresu svojho trénera.

Ako ho však vidí samotný kouč? „Tomáš je hráč, ktorý v sebe niečo má. Vynikal v súťaži juniorov a výrazne sa presadzuje aj v prvej lige. Na stabilnejšiu minutáž v lige však ešte potrebuje zapracovať na niektorých veciach, o ktorých vieme, že musíme zlepšiť. Boli však už aj v tejto sezóne zápasy, kedy nám jeho robota na ihrisku veľmi pomohla. Silné stránky sú určite v útoku. Výrazne sa vie presadiť strelecky a bodovo, vie vidieť a vyriešiť situácie. O slabých stránkach vieme a snažím sa ich postupne zlepšovať. Určite sa v budúcnosti môže presadiť a stať sa stabilným hráčom na ihrisku. Potrebuje byť však trpezlivý, ale zároveň každý deň musí tvrdo pracovať. Všeobecne je pre mladých hráčov veľmi ťažké prejsť z juniorskej súťaže do SBL. Je to obrovský rozdiel, nielen v basketbalovej kvalite, ale aj vo fyzickej pripravenosti, preto tá spomínaná trpezlivosť a tvrdá robota,“ odpovedal na záver Madzin.

Ukážka defenzívnych schopností hráča Svitu:

Foto: Daniel Faix