• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Kým drvivá väčšina hráčov trávi letné mesiace v telocvični, respektíve si hľadá nové pôsobisko, tak amerického rozohrávača DeAngela Isbyho podobné starosti netrápia. Lučenec s ním predĺžil spoluprácu aj na sezónu 2019/2020, prípravu na nový ročník si navyše spestril angažmánom v austrálskom Geraldton Buccaneers.

Nie je to príliš obvyklý jav, basketbalisti si po sezóne chcú oddýchnuť, nabrať novú energiu, prípadne zlepšiť sa do ďalšej sezóny. Isby sa vydal odlišnou cestou, krátko po ukončení ročníka s Lučencom, prikývol na ponuku účastníka druhej najvyššej austrálskej súťaže Geraldton Buccaneers. Prečo sa tak rozhodol? „Bolo to skôr rozhodnutie klubu, aby predĺžil moju sezónu. Ja milujem hrať basketbal, mojím cieľom je hrať na čo najvyššej úrovni. Austrália je sama o sebe dostatočným dôvodom, je krásna, sú tu dobrí ľudia, hrá sa tu dobrý basketbal,“ odpovedal na úvod hráč Lučenca.

Súčasťou „pirátov“ je od začiatku júna a aj v tamojšej SBL-ke urobil podobný prievan, ako na Slovensku. Aktuálne má za sebou deväť duelov, priemerne v zápasoch dosahuje 22,3 bodu, 6,8 doskoku a 2,2 asistencie. „Cítim sa tu komfortne. Tím je dobrý. Za mňa osobne, chcem byť najlepší kdekoľvek hrám. Chcem vyhrávať. Moje ciele s Geraldtonom sú jasné – vyhrať titul a zlepšiť sa individuálne. Verím, že som dostatočne dobrý na to, aby som pomohol tímu aj najvyššej súťaži,“ prezradil Isby svoje sebavedomé ciele v Austrálii.

IMG 5285

Tamojšia druhá najvyššia súťaž má názov State League a je rozdelená do šiestich rôznych konferencií. Geraldton hrá v SBL-ke, aktuálne je na tretej pozícii. „Liga je dobrá, podceňujú ju, je tu dostatok talentovaných hráčov,“ uviedol Američan.

V Austrálii sa sezóna končí obvykle v auguste, čo by znamenalo, že by mal hneď naskočiť do prípravy Lučenca. Viac vysvetľuje samotný hráč: „Je fajn byť okolo rodiny. Budem mať približne mesiac na prípravu doma, potom prídem do Lučenca. Hrať zápasy je však vždy možnosťou na zlepšenie. Pôsobenie v akomkoľvek tíme je podľa mňa najlepšou alternatívou, aby som bol lepší.“

U „Novohradčanov“ čaká na neho nový kouč Goran Miljevič a tiež viacero nových tvárí. Klub angažoval troch jeho krajanov Mikea Caffeyho, Andrewa Eudyho a Jamesa Murrayho-Boylesa. Vedeniu sa tiež podarilo získať reprezentačného krídelníka Jaroslava Musila. „Mnoho nových hráčov. Verím, že budeme hrať rýchlo a urobíme v lige dobrý výsledok,“ povedal Isby k očakávaniam od novej sezóny v Lučenci.

Foto: Facebook, Vladimír Dorňák