• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Pod Tatrami to v sezóne 2018/2019 všetko zapadlo dokonale do seba. Iskre sa podarilo konečne prejsť cez štvrťfinále a po piatich rokoch tak mohli vo Svite oslavovať zisk cenného kovu. Nadviazať na tento úspech bude náročné, ale nový kouč Igor Prtorič a jeho omladené družstvo sa určite pokúsia opäť miešať kartami.

Zisk bronzu však priniesol koniec jednej éry, na lavičke tímu už nebude pôsobiť domáci odchovanec Michal Madzin, keďže v lete zamieril do konkurenčných Levíc. Na jeho miesto prišiel skúsený Chorvát Igor Prtotič, na začiatku týždňa sa prvýkrát hlásil v Iskra aréne so svojimi novými zverencami. „So začiatkom prípravy som spokojný, ale ešte som nemal v úvode k dispozícii všetkých hráčov. Niektorí sa k nám pripoja už čoskoro,“ prezradil nový kormidelník Svitu.

Ako to už býva zvykom, počas leta nezostal v šatni kameň na kameni. Do Prievidze zamieril rozohrávač Andrew Guillory, do švédskeho Borasu sa sťahuje pivot DeAndre Davis. Z legionárov zostal napokon iba Saša Avramovič, ostatní zahraniční basketbalisti si žlto-modrý dres oblečú premiérovo. „S aktuálnym zložením družstva som spokojný. Aktuálne už nehľadáme nikoho, uvidíme počas sezóny, čo budeme potrebovať,“ vyjadril sa Prtorič ku skladbe tímu.

S Avramičom pokračuje aj ďalšia opora predchádzajúceho ročníka - Stanislav Baldovský. Obaja by mali patriť k oporám družstva. „Z pohľadu dôležitosti, to bolo to najdôležitejšie, že sa nám ich podarilo udržať,“ uviedol kouč Iskry. Veľa sa očakáva od posíl, so zaujímavým resumé prišlo americké trio Jalen Nesbitt, Phil Carr a Isaiah Johnson. Pod košom bude hrať Chorvát Aleksandar Jovanovič.

DSC 4671

Pre domácich fanúšikov je však asi najdôležitejšie, že klub pokračuje vo svojej filozofii, kedy dáva priestor vlastným odchovancom. Šancu na výraznejšiu minutáž majú Martin Bizub, Marek Ivan, Daniel Kubaský a Boris Ščavnický. „Myslím si, že máme veľmi dobrých mladých hráčov, ktorí môžu napredovať. Určite je to veľmi dobré, že klub má záujem pracovať s mladými hráčmi. Podľa mňa je to tiež dobré aj pre slovenský basketbal,“ zamyslel sa Prtorič.

Pod Tatrami sa podarilo vybaviť pestrú nádielku prípravných duelov, Iskra ich odohrá minimálne jedenásť. Svit si zmeria sily s maďarskými, českými a chorvátskymi družstvami. „Som spokojný s programom prípravných zápasov,“ prezradil skúsený kouč. Čo sa týka ambícií, tak prišla strohejšia, ale o to jasnejšia odpoveď: „Máme taký cieľ, že pôjdeme na výhru.“

 

Aktuálna súpiska Iskra Svit:

Príchody: Igor Prtorič (KK Rijeka/Chorvátsko - tréner), Aleksandar Jovanovič (KK Kvarner 2010/Chorvátsko), Jalen Nesbitt (Agricola Villarrobledo CBV/Španielsko), Phil Carr (Canton Charge/USA), Isaiah Johnson (Levitec Huesca/Španielsko)

Zostávajú: Stanislav BaldovskýSaša AvramovičMartin BizubMarek IvanDaniel KubaskýRoman Findura

 

Aktuálny program prípravných zápasov Iskra Svit pred sezónou 2019/2020:

21. augusta: Iskra Svit – NH Ostrava (ČR)

23. augusta: Iskra Svit – Níreďháza Blue Sharks (Maď.)

24. augusta: Iskra Svit - Níreďháza Blue Sharks (Maď.)

12. septembra: DEKSTONE Tuři Svitavy (ČR) – Iskra Svit

13. septembra: Kingspan Královští Sokoli Hradec Králové (ČR) – Iskra Svit

14. septembra: BK Olomoucko (ČR) – Iskra Svit

19. septembra: Adra Oil Škrljevo (Chor.) – Iskra Svit

20. – 21. septembra: Medzinárodný turnaj v Pule (KK Pula 1981/Chor., Iskra Svit, ?)

26. – 28. septembra: Baťov pohár vo Svite (Iskra Svit, KK Pula 1981/Chor., BK Olomoucko/ČR, BKM Lučenec)

Foto: Daniel Faix