• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Žilina patrila k najpríjemnejším prekvapeniam predchádzajúceho ročníka SBL. Klub sa naplno etabloval v lige, v meste pod Dubňom vypukol opäť po niekoľkoročnej odmlke basketbalový ošiaľ. Teraz však stojí pred trénerom Ivanom Kurillom nová výzva – nadviazať na predošlú sezónu a zlepšiť konečné umiestnenie.

Žilinčania mali našliapnuté na vynikajúci ročník, dlhú dobu sa totiž pohybovali v hornej časti tabuľky. Do play off išli napokon z piateho miesta, kde ich však zastavil skúsenejší Svit. Rok skúseností by mal mladému družstvu pomôcť, tréner Ivan Kurilla bude mať opäť k dispozícii veľký počet domácich odchovancov, doplnených o zaujímavých legionárov. „V pondelok sme začali prípravu na novú sezónu. Na úvod boli k dispozícii všetci slovenskí hráči, plus Dejan Jeftič a Mario Špaleta. Americkí hráči sa k nám čoskoro pridajú. Pripravovať sa budeme v domácich podmienkach,“ uviedol kormidelník Žiliny.

Podobne ako u každého účastníka SBL, tak aj v Žiline sa počas leta riešili zmeny v tíme. Zo zahraničných hráčov nepokračuje nik, no slovenské jadro zostalo takmer nedotknuté. Z domácich odchovancov sa navyše vrátil Lukáš Hoferica, otáznik je nad pokračovaním Olivera Tota. K novým tváram patrí mládežnícky reprezentant Slovenska Dominik Kubala, balkánske duo Mario Špaleta a Dejan Jeftič, americká dvojica T.J. Sapp a Doug Wiggins. „Družstvo si skladám podľa našich finančných možností, ako aj predstavy, na aký post je momentálny výber hráčov. S tímom som zatiaľ spokojný. Veríme, že všetci hráči budú v lige prínosom. Každý z nich prešiel určitými skúsenosťami v SBL, respektíve v zahraničí. To sa nám zatiaľ podarilo skĺbiť. Plánujeme ešte doplniť hráča na pozíciu štyri, aby sme mali v podkošovom priestore určitým spôsobom viac komfortu. Pravdepodobne ju doplní zahraničný hráč,“ vyjadril sa Kurilla k zloženiu družstva.

Nielen zmena názvu klubu na BK Slávia Žilina, respektíve zmeny v kádri, ale aj prihlásenie B-tímu do druhej najvyššej súťaže. Vedenie klubu chce očividne ťažiť zo širokej mládežníckej základne v meste a zároveň vychovávať ďalších hráčov do „áčka“. „Mám rád pracovitých hráčov, čo vydržia trénovať a pracovať na sebe. Títo dostanú aj šancu. Práve aj kvôli tomuto sme prihlásili B-tím, aby sme ešte viac prehĺbili spoluprácu medzi nami a mládežníckym klubom MBK Viktoria Žilina. Verím, že sa nám toto darí. Bude to slúžiť ako prestupná stanica z juniorov k mužom. Verím, že prvá liga bude šanca pre mladých hráčov, aby mali prvý kontakt s mužským basketbalom. U hráčov A-tímu, hlavne tých mladých, to bude dobré, pretože okrem tréningu budú mať aj zápasovú prax. Náš káder je z pohľadu mladých hráčov široký,“ zamyslel sa kouč Slávie.

zilina spiskanovaves112

Odzrkadlia sa zmeny v družstve aj na hernom prejave na palubovke? „Môj herný prejav bude stále postavený na defenzíve a na jasne určených pravidlách v obrane a v útoku. Počas predchádzajúcej sezóny sme ľudí bavili práve týmto prejavom, potlesk diváka a víťazstvá boli vizitkou nášho herného prejavu,“ odpovedal Kurilla.

V príprave sú zatiaľ známe dve stretnutia proti českým celkom. „Stále na tom pracujeme, ako po minulé roky, tak aj teraz sa chceme orientovať na neslovenské tímy. Verím, že v tom budeme pokračovať a vyskladáme to k našej spokojnosti,“ vyjadril sa tréner Žiliny.

Klub napreduje zatiaľ v SBL míľovými krokmi. Podarí sa im dostať v ďalšom ročníku opäť vyššie? „Naším prianím je, aby sme v prvom rade mali v hale plno fanúšikov a aby sme dokázali zabojovať o čo najlepšiu pozíciu v lige. Chceli by sme ísť opäť vyššie, ale to chce každý tím na Slovensku. Verím, že pre naše ciele urobíme maximum, aby sme boli spokojní všetci,“ uzatvoril Kurilla.

 

Aktuálna súpiska BK Slávia Žilina:

Príchody: Lukáš Hoferica (MBK Handlová), Dominik Kubala (IMC Slovakia Považská Bystrica), Dejan Jeftič (BC Batumi/Gruzínsko), Mario Špaleta (Fürstenfeld Panthers/Rakúsko), T.J. Sapp (Caceres Patrimonio de la Humanidad/Španielsko), Doug Wiggins (Ura Basket/Fínsko)

Zostávajú: Ivan Kurilla (tréner), Jakub MereššRóbert RožánekMichal PodhorskýŠimon ĎurišŠimon TurzaDávid ErbenTimotej ŠvábyFilip Pažický, Marek Líška

 

Aktuálny program prípravných zápasov BK Slávia Žilina pred sezónou 2019/2020:

6. – 7. septembra: Medzinárodný turnaj v Miškovci (MEAFC-Miškovec/Maď., Jászberény KSE/Maď., BKM Lučenec, BK Slávia Žilina)

13. septembra: NH Ostrava (ČR) – BK Slávia Žilina

17. septembra: BK Slávia Žilina - BK Opava (ČR)

20. septembra: BK Slávia Žilina - Kingspan Královští Sokoli Hradec Králové (ČR

Foto: Silvia Turcerová