• 1.

    LEV Levice
    21-7 49
  • 2.

    PDA Prievidza
    18-10 46
  • 3.

    SVT Svit
    18-11 47
  • 4.

    HAN Handlová
    16-11 43
  • 5.

    KMR Komárno
    16-12 44
  • 6.

    SNV Rytieri
    15-14 44
  • 7.

    INT Inter
    11-17 39
  • 8.

    LUC Lučenec
    9-20 38
  • 9.

    NIT Nitra
    3-25 31

Po prehre vo finále Slovenského pohára asi len málokto čakal, že to bolo posledné zaváhanie Interu v sezóne. S príchodom Aramisa Nagliča na lavičku sa „žlto-čierni“ zmenili na dokonale fungujúci stroj, čo zavŕšili ziskom majstrovského titulu. Teraz ich čaká nielen útok na domáce double, ale hlavne pohárová Európa.

Bratislavský celok predviedol v play off jazdu, akú si liga dlhé roky nepamätá. K trofeji pre víťaza totiž dokráčal bez jediného zaváhania. Krátko po oslavách sa pustilo vedenie klubu do práce, najskôr začalo tradične medzi prvými skladať družstvo. K tomu sa neskôr pridal záujem o účinkovanie v pohárovej Európe. Inter napokon podal prihlášku do Ligy majstrov, respektíve prejavil záujem o skupinovú fázu Európskeho pohára FIBA. Teraz pre majstra začal súboj s časom, v skrátenej príprave na novú sezónu nemôže v úvode počítať s členmi reprezentačného tímu.

„Musíme sa tomu prispôsobiť, nemáme piatich hráčov reprezentačného tímu. Budeme trénovať len ôsmi. Pokúsime sa robiť to, čo sa bude dať robiť. Začneme robiť najskôr kondičné veci, ale budeme musieť riešiť aj taktické veci, keďže nemáme čas. Už v príprave nás čakajú silní súperi, následne 17. a 20. septembra v kvalifikácii Ligy majstrov Fribourg. Na úvod teda začneme riešiť kondičné veci, potom prídu na rad bezkontaktné veci a taktika. Obrana bude prvoradá,“ povedal na úvod tréner Interu Aramis Naglič.

Po dlhšom čase prišlo na Pasienkoch k výraznejším zmenám, nové pôsobisko si našli Arik Smith (Belgicko), Jasmin Perkovič (Island), Tomáš Mrviš (Handlová). Okrem toho si žlto-čierny dres neoblečie ani James Kinney a tiež Miroslav Páleník, ktorý sa rozhodol ukončiť hráčsku kariéru. Z nových tvári zaujme na úvod trojica Slovákov – Michal Čekovský, Dalibor Hlivák a Mário Ihring. Okrem toho angažoval klub zámorské duo Wes Alcegaire a Kenney Funderburk.

DSC 0453

„Vždy je lepšie, keď máte k dispozícii väčší rozpočet, ale filozofia bola taká, aby sme urobili to najlepšie z rozpočtu, ktorý máme. Chceli sme hráčov, ktorí majú ambíciu a chuť urobiť niečo v basketbale. Myslím si, že takých hráčov aj máme. Američania vyzerajú z pohľadu charakteru dobre. Máme dvoch mladých Slovákov – Čekovského a Ihringa. Verím, že sa ich potenciál potvrdí cez sezónu. Nemám až taký veľký priestor na kreáciu, keďže pri takýchto rozpočtoch je ťažké nájsť presne takého hráča, akého ty chceš. Je to však dobré, máme ambiciózny tím. Je to mix skúsených a veľmi mladých hráčov. Bude to ťažké, ale verím, že môžeme urobiť dobrý výsledok,“ vyjadril sa k zloženiu družstva skúsený kormidelník.

Zloženie tímu je predbežne konečné, Naglič si však nechal pootvorené dvierka k prípadnému doplneniu: „Nikdy nevieme. Máme miesto ešte pre jedného zahraničného hráča. Uvidíme, keď začneme spolu pracovať a odohráme päť – šesť prípravných zápasov, tak potom o tom budeme rozprávať. Dúfam, že nebude potrebné, ale ak bude potrebné, tak budeme reagovať.“

Pri veľkej porcii zápasov (minimálne 8 v pohárovej Európe, liga a Slovenský pohár) sa natíska otázka, či nie je lepšie mať k dispozícii širší káder. „S novými hráčmi sa pokúsime urobiť dobrú robotu. Sezóna však bude komplikovaná, hneď nám totiž začne Európa. Myslím si, že liga bude silnejšia ako v predchádzajúcej sezóne. Prievidza, Levice a Komárno robia dobrú robotu, podobne aj ostatné družstvá. Budeme hrať veľa zápasov, potrebné bude preto rotovať a ísť niekedy do rizika. Pre mňa bude najdôležitejšie vytvorenie dobrej chémie v šatni. Moje a klubové ciele sú vždy tie najvyššie, chceme bojovať o trofeje. Tak tomu bude aj v ďalšej sezóne,“ odpovedal kouč Interu.

Môžeme očakávať teda od „žlto-čiernych“ iný herný prejav, ako tomu bolo v predchádzajúcom ročníku? „Moje ciele zostávajú rovnaké, chcem, aby všetko vychádzalo z agresívnej obrany a tranzície v útoku. Chcem mať dobre kondične pripravený tím, to je základ. To budem chcieť od začiatku,“ prezradil Naglič.

IMG 2094

Pri konfrontácii v SBL je jasné, s kým bude mať Inter dočinenia v najbližších mesiacoch. Pohárová Európa však bude niečo nové, pre všetkých to bude možnosť získať neoceniteľné skúsenosti: „Som rád, že budeme hrať Európu. Slovenský basketbal potrebujeme mať minimálne jeden tím v Európe. Sú to dvere k serióznemu basketbalu. Pre mladých hráčov to bude najlepšia možná škola. Veľa z nich si zvyká na slovenskú ligu a potom majú určitý pokoj. V Európe však pokoj nebude, hráči a súperi budú kvalitní. Oni potom budú hľadať spôsoby, aby sa tej kvalite vyrovnali. Základ je, aby hráči boli lepší. Dúfam, že bude na Pasienkoch veľký záujem o našich súperov. Je to pre mňa niečo nové. Bude to ťažké, asi nie sme favoriti, ale s Fribourgom sme asi na rovnakej úrovni. Teším sa na to, pre každého musí byť Európa motiváciou. Nepodceňujem však slovenskú ligu, bude v nej viac kvality ako pred rokom.“

Skrátená príprava znamená aj menší počet prípravných zápasov. Inter sa nepredstaví ani raz pred domácim publikom, ale pred kvalifikáciou Ligy majstrov ho čakajú mimoriadne zaujímaví súperi. „Pri tom som bol dosť aktívny, keď sme dohadovali program prípravných zápasov. Na začiatku máme tri veľmi silné družstvá, čo bude dobrý test. Cedevita, Triest a Koper majú veľmi veľké rozpočty. Som však rád, pretože hráči budú môcť otestovať, aký je vrcholový basketbal. Potom nás totiž čakajú súperi na podobnej úrovni. Myslím si, že to bude najlepší možný test,“ prezradil Naglič.

Chorvátsky tréner prišiel na Pasienky počas rozbehnutej sezóny, teraz začína od začiatku. Čo očakáva od ďalšieho ročníka na lavičke Interu? „Ako kouč a ako Aramis (úsmev), chcem aj naďalej vyhrávať trofeje. Veľmi rešpektujem každého súpera na Slovensku. Viem, že to bude ťažké. Chcel by som minimálne dvakrát prísť do finále a bojovať o titul,“ odpovedal na záver Naglič.

 

Aktuálna súpiska BK Inter Bratislava:

Príchody: Dalibor Hlivák (MBK Rieker Com-Therm Komárno), Michal Čekovský (MBK Handlová), Mário Ihring (KK Vrijednosnice Osijek/Chorvátsko), Wes Alcegaire (KK Bratunac/Bosna a Hercegovina), Kenney Funderburk (KK Blokotehna Gevgelija/Severné Macedónsko)

Zostávajú: Aramis Naglič (tréner), David AbrhámNemanja BaračMichal BaťkaGoran BulatovičLee SkinnerMarek KozlíkMichael Fusek

 

Aktuálny program prípravných zápasov BK Inter Bratislava pred sezónou 2019/2020:

28. augusta: KK Cedevita Olimpija (Chor.) – BK Inter Bratislava

30. augusta: Alma Pallacanestro Terst (Tal.) – BK Inter Bratislava

1. septembra: KK Primorska (Slov.) – BK Inter Bratislava

6. septembra: BK JIP Pardubice (ČR) – BK Inter Bratislava

7. septembra: USK Praha (ČR) – BK Inter Bratislava

11. septembra: BK Olomoucko (ČR) – BK Inter Bratislava

Foto: Lukáš Droppan, Vladimír Králik