• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Pod Tatrami neprebehla príprava podľa predstáv a ešte pred začiatkom ročníka prišlo k niekoľkým dôležitým zmenám, o ktorých nám prezradil viac prezident klubu Ján Drobný.

Asi najdôležitejšou novinkou posledných dní bolo ukončenie spolupráce s americkým trénerom Ericom Stangom, ktorý sa tak stal prvou trénerskou obeťou sezóny, pri čom tá oficiálne začne až v sobotu prvým kolom. Na slovenské pomery neštandardný krok, ale k tomuto kroku prišlo z viacerých dôvodov, ako prezrádza prezident klubu: „Nenaplnili sa naše ciele a očakávania.“ Pripomenieme, že Stang prišiel na Slovensko s dobrou trénerskou vizitkou a aj so skúsenosťami s mládežou, na čom si vo Svite už dlhšiu dobu zakladajú. Tieto poznatky a aj zámorský štýl práce však nepriniesli želaný efekt v praxi, čo sa potvrdilo na výsledkoch Iskry v príprave. V tej sa dočkali iba jedinej výhry, na domácom Baťovom pohári porazili po predĺžení maďarskú Nyíregyházu 107:104. Stangovi zlomila väz záverečná séria prípravných zápasov v Čechách, ktoré už s tímom nedokončil. „Zlé výsledky, veľmi zlý herný prejav a nenaplnenie očakávaných cieľov,“ vymenováva dôvody ukončenia spolupráce Drobný. Dočasným hlavným trénerom sa stal doterajší asistent Michal Madzin. Jeho úlohou v tejto sezóne bolo v prvom rade získavanie skúseností v najvyššej súťaži. Ako Drobný dávnejšie naznačil, Madzinov presun z mládežníckeho do seniorského basketbalu je vývojovým medzikrokom, na konci ktorého by z neho v budúcnosti mal byť tréner podtatranského klubu.

Kým ostatné celky už finalizujú prípravu na novú sezónu, vo Svite je v posledných dňoch mimoriadne rušno. Okrem riešenia trénerskej otázky nastali v posledných dňoch aj zmeny v hráčskom kádri. Porúčala sa americká dvojica Branch a Harris, ktorá bola nahradená opäť zahraničnou dvojicou - Shore Adenekan a Ivan Mikulić. Ani tieto zmeny však nepriniesli želaný efekt v závere prípravy, preto nastáva otázka, kto obsadí trénerskú stoličku a kto bude obliekať dres Iskry v prvom kole proti Interu Bratislava. „Máme pripravené alternatívy, momentálne všetko riešime. Zmeny nastávajú v tomto období často, konečná podoba tímu bude známa tento týždeň,“ zodpovedal momentálne dve najdôležitejšie otázky prezident klubu. Svit to hneď na úvod novej sezóny nebude mať jednoduché, v nedeľňajšej dohrávke sa predstaví na palubovke jedného z najväčších ašpirantov na titul, čaká ho totiž Inter Bratislava. Budú Sviťania do hlavného mesta s cieľom prekvapiť favorita a uspieť na jeho palubovke? „Áno,“ odpovedá stroho na záver Drobný.

V čase prípravy článku ešte nebolo obsadená trénerská stolička vo Svite, ale táto informácia je už neaktuálna, včera oznámil klub na svojom Facebookovom profile, že staronovým trénerom Iskry sa stal Rudolf Jugo st. Jugo sa vracia do známeho prostredia po necelom polroku, v minulej sezóne bol odvolaný po neuspokojivých výsledkoch v závere sezóny, ktoré eskalovali v rýchle vypadnutie tímu už vo štvrťfinále. Chorvátsky kouč počas svojho pôsobenia pod Tatrami priviedol družstvo k zisku bronzových medailí či zisku Slovenského pohára v sezóne 2013/14.

Foto: Daniel Faix