• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Dlhé čakanie Spišskej Novej Vsi sa skončilo, klub sa v predchádzajúcom ročníku konečne prebojoval na Slovenský pohár a predstavil sa aj v play off. Pre veľký počet zmien však vo štvrťfinále veľa vody nenamútil. „Novovešťania“ teraz idú do novej sezóny so staronovým koučom Erichom Korfantom a výrazne omladeným družstvom.

V záverečných kolách základnej časti prišlo na Spiši až k nečakane veľkému počtu zmien, asi tou najdôležitejšou bola výmena trénera, keď Gréka Georgiosa Bitzanisa nahradil jeho doterajší asistent Erich Korfanta. K tomu sa pridal odchod rozohrávača Gabriela Belarda a pivota Miloša Vraneša, čo výrazne uľahčilo Interu Bratislava úlohu vo štvrťfinálovej sérii. Korfanta zotrval na lavičke Spišiakov aj pre sezónu 2019/2020, spolu so svojimi zverencami začali tento týždeň prípravu. „Kvôli tomu sme začali trochu neskôr, aby boli k dispozícii komplet všetci hráči, vrátane legionárov. To sa v podstate aj udialo, ešte čakáme na jedného hráča z Kanady. Ten by mal k dispozícii vo štvrtok večer na tréningu,“ uviedol na úvod tréner Spišskej Novej Vsi.

Okolo zloženia tímu bolo dlhú dobu ticho, medializované boli najskôr iba odchody - Viktor Juríček zamieril do Levíc, dvojica Matej Majerčák a Adam Antoni do Prievidze. Práve v slovenskej časti družstva prišlo k výraznému oslabeniu, zo skúsenejších zostal iba Ivan Židzik a Lukáš Krajňák. Ostatní Slováci budú hlavne zbierať skúsenosti v najvyššej súťaži. „Odišiel Antoni, Juríček a Majerčák, to bola naša slovenská os. Keby zostali, tak spolu s 5 zahraničnými hráčmi by som povedal, že sme na tom veľmi dobre. Žiaľ, na keby sa nehrá. Odišli rozvíjať svoju kariéru inde. Tak to je a my musíme pracovať s tým, čo máme. Opäť musíme vychovať niekoho, ako sa nám to podarilo pri Antonim a Majerčákovi,“ zamyslel sa Korfanta.

Vedenie klubu sa počas leta rozhodlo naraz k nezvyčajnej taktike, keď naraz oznámilo takmer kompletné zloženie družstva na novú sezónu. Z legionárov zaujal návrat Erica Nottagea, so zaujímavou vizitkou prišla americká dvojica Evan Maxwell a Ramel Thompkins. Očakávania sú aj od Poliaka Wiktora Sewiola. „Čo sa týka zahraničných hráčov, tak tam si myslím, že sme celkom spokojní. Máme tu aj staronovú tvár – Erica Nottagea. Som veľmi rád, že sa tu opäť objavil. Odviedol u nás veľký kus práce a ukázal, že na ligu určite má. Dá sa povedať, že patril ku hviezdam ligy, v piatich ukazovateľoch bol v najlepšej päťke. Aj v Gruzínsku následne ukázal svoju kvalitu. Máme nových hráčov, všetci sú mladí. Dúfam, že ukážu svoj potenciál,“ prezradil kouč Spišiakov. Podľa jeho slov príde v dohľadnej dobe ešte k doplneniu kádra: „Tým, že príde piaty legionár, tak to bude asi strop na dlhší čas. V rámci Slovákov by som ešte nejakých prijal, ale je to veľmi ťažké.“

2

Pri pohľade na súpisku je jasné, že „Novovešťania“ budú patriť k najmladším kolektívom v lige. Prispôsobí sa tomu herný prejav družstva? „Moja filozofia sa nemení, aj z pohľadu družstva, ktoré máme. Chcel som, aby to bolo dravejšie a aby bol prechod do útoku rýchlejší. Samozrejme, dôležité bude, ako nám bude fungovať obrana. Skúsime nadviazať na to, ako sme vyzerali na konci predchádzajúcej sezóny, keď som bol pri kormidle. To je plán, tak sa mi to páči a uvidíme, či sa nám to bude dariť. Možno nás bude limitovať menší počet hráčov, fyzická záťaž bude na lídroch,“ odpovedal Korfanta.

V príprave budú Spišiaci ladiť formu hlavne proti ligovým konkurentom, skúsený kormidelník by radšej uvítal medzinárodnú konfrontáciu: „S programom prípravných zápasov nie som spokojný úplne na sto percent, ale tak to je. Prial by som si viac zahraničných súperov, aby sme nehrali s domácimi. Žiaľ, budeme hrať len dva zápasy v Poľsku. Na môj vkus je to veľa domácich zápasov, treba to rešpektovať.“

S akými očakávaniami ide Korfanta do ďalšieho ročníka v Spišskej Novej Vsi? „Určite nechceme hrať ligu bez toho, aby sme nechceli vyhrávať. Chcem vyhrať čo najviac zápasov a robiť ľuďom radosť. To je naše motto do ďalších sezón. Bude to veľmi náročné, keďže funguje pravidlo o jednom Slovákovi na palubovke. Chceme sa opäť pokúsiť o play off, to bude asi náš hlavný cieľ. Mojím cieľom bude hrať basketbal, na ktorý sa bude dať pozerať a opäť sme naplnili našu halu. Dúfam, že sa vytvorí fantastická atmosféra a ľudia cítili, že z nás ide srdce a robíme to pre nich,“ odpovedal na záver tréner tímu.

 

Aktuálna súpiska BK 04 AC LB Spišská Nová Ves:

Príchody: Eric Nottage (BC Delta/Gruzínsko), Wiktor Sewiol (Rawlplug Sokol Lancut/Poľsko), Filip Tchúr (KB Slávia TU Košice), Ramel Thompkins (University of South Carolina Upstate/USA), Evan Maxwell (Indiana Wesleyan University/USA)

Zostávajú: Erich Korfanta (tréner), Lukáš KrajňákAdam KorfantaFilip RákaiIvan ŽidzikRichard Dzugas

 

Aktuálny program prípravných zápasov BK 04 AC LB Spišská Nová Ves pred sezónou 2019/2020:

25. augusta: BK 04 AC LB Spišská Nová Ves – BC Prievidza

31. augusta: MBK Baník Handlová - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

11. septembra: BC Prievidza – BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

21. septembra: BKM Lučenec - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

28. septembra: BK 04 AC LB Spišská Nová Ves - MBK Baník Handlová

Foto: Lukáš Droppan, Oliver Búza