Vytlačiť
Kategória: Rozhovory

Staronová posila Komárna Miles Bowman jr. sa vrátil do klubu, kde odštartoval svoju profesionálnu kariéru. Dvadsaťšesťročný Američan chce hlavne v drese „obuvníkov“ zabudnúť na nevydarený angažmán v Belgicku a priniesť opäť na juh Slovenska majstrovskú trofej.

Bol to jeden z prekvapivých ťahov komárňanského vedenia, po ročnej prestávke si bielo-červený dres oblečie jedna z najvýraznejších osobností sezóny 2017/2018. „Do Komárna som sa vrátil kvôli Nešovi (poz. Miloševičovi). Hral som už s ním, viem čo dokáže a späť je tiež aj Boban Tomič. Z tohto pohľadu to bolo pre mňa jednoduché rozhodovanie,“ prezradil Bowman na úvod rozhovoru.

Hneď po oznámení veľkej novinky, prišiel Američan na sociálnej sieti s vyhlásením, že prišiel sem dokončiť robotu, ktorú tu zanechal pri svojom prvom pôsobení: „Ako som povedal na Instagrame, mám tu nedokončenú robotu. Chcem vyhrať pre Komárno titul. Dva roky dozadu sme prehrali v semifinále, v tejto sezóne by som preto chcel zdvíhať nad hlavu trofej pre víťaza.“

Bowman začína v Komárne v podstate druhýkrát so svojou profesionálnou kariérou. „Toto bude moja tretia sezóna v profesionálnom basketbale. V Belgicku mi neverili, aj keď som im mohol veľa ponúknuť, ale báli sa mi dať šancu v dôsledku môjho kolena. Chcem ukázať, že v Belgicku urobili chybu, keď sa ma vzdali,“ vyhlásil pivot „obuvníkov“.

IMG 7043

Vydarený ročník na juhu Slovenska mu pred sezónou 2018/2019 otvoril cestu k angažmánu v belgickom Limburg United. V Euromillions lige však nezasiahol ani do jedného ostrého zápasu: „Belgicko bolo super, bola tam dobrá liga. Ľudia vo vedení klubu sa však báli, preto sa rozhodli rozviazať môj kontrakt. Odohral som tam tri prípravné zápasy, bol som lídrom v bodoch a v doskokoch, ale povedali mi, že moje koleno nevyzerá normálne. Samozrejme, že nevyzerá normálne, trikrát mi operovali rovnaké koleno, takže sa báli. Napokon sa rozhodli na základe môjho kolena, nie mojich schopností,“ odhalil Bowman detaily predčasného konca v Belgicku.

O to väčšie prekvapenie napokon prišlo po návrate domov: „Povedali mi, že mám ísť na ďalšiu operáciu kolena. Keď som sa však vrátil do Ameriky, tak môj doktor, ktorý mi operoval koleno, mi povedal, že vyzerá rovnako, ako keď ho naposledy operoval. Takže koleno bolo v poriadku. Skontroloval ma a povedal, že môžem opäť hrať.“

Bowman teda zostal bez klubu, čo napokon zostalo v platnosti aj počas celého predchádzajúceho ročníka. „Vedel som, že moje koleno v poriadku a že môžem hrať. Hrám totiž rovnako, ako tomu bolo pred dvoma rokmi v Komárne, ale v Belgicku mi neverili. Vrátil som sa domov a hral som basketbal. Pre svoju rekonvalescenciu som robil všetko, čo som robil aj doteraz – behanie, skákanie, hranie a posilňovanie. Udržoval som sa v kondícii, keby náhodou prišla ponuka a tá napokon aj prišla,“ potešil sa 26-ročný Američan.

IMG 7769

Komárnu sa počas leta podarilo vyskladať mimoriadne zaujímavé družstvo, na súpiske zaujmú hlavne známe mená ako Boban Tomič, Svetozar Stamenkovič či Nenad Miloševič. K tomu si treba pridať nové tváre ako Deondre Ray alebo Bradley Hayes. „Obuvníci“ tak môžu byť po nezdare vo štvrťfinále, opäť čiernym koňom ligy.

„Mojím jediným cieľom je pre môj tím a pre mesto vyhrať majstrovský titul. Dva roky dozadu som bol lídrom v doskokoch, preto chcem opäť priniesť rovnakú energiu na palubovke a plánujem si plniť svoju úlohu na ceste za splnením cieľa. Sústredím sa len najbližší zápas, ostatné družstvá nesledujem. Máme podľa mňa nabitý tím. Aj keď sa na nás konkurenti pozerajú tak, že možno nie sme takí dobrí, ale radi sme podceňovaní,“ povedal na záver Bowman.

Foto: Lukáš Droppan, Vladimír Králik, Vladimír Dorňák