• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

V sobotu oficiálne odštartovala nová sezóna Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy. 3. októbra však boli v ponuke len tri zápasy, a to Prievidze s Komárnom, Levíc s Nitrou a Spišskej Novej Vsi s Košicami. Ten štvrtý bol na programe až v nedeľu, 4. októbra.

Vo vynovenej Hant aréne na Pasienkoch privítali domáci basketbalisti svojho súpera zo Svitu. Už pred úvodným rozskokom bol favorit tohto stretnutia jasný – domáci Inter Brtislava. Aj keď to tak v úvode možno nevyzeralo, tím Branka Maksimovića, ktorý je nabitý veľkými basketbalovými menami, sa tejto úlohy aj patrične ujal. Žlto-čierni sa prvých šesť minút stretnutia pomerne trápili. Nedarilo sa im vypracovať si väčšie ako šesťbodové vedenie a v šiestej minúte na ukazovateli dokonca svietil vyrovnaný stav – 14:14. Od tohto momentu sa však „interisti“ dostali do svojej hry a na konci úvodnej desaťminútovky už vyhrávali o 13 bodov.

V takto rozbehnutom tempe už pokračovali do konca stretnutia a aj napriek tomu, že poslednú štvrtinu vyhrali hostia zo Svitu v pomere 24:18, domáci sa po štyridsiatich minútach tešili z 27-bodového víťazstva. „Sezónu sme začali víťazne, čo je dobré, ale našlo by sa veľa chýb, ktoré sme robili. V poslednej štvrtine sme poľavili, tak dúfam, že to v budúcich zápasoch napravíme. Celkovo si myslím, že môžeme byť spokojní. Samozrejme, že musíme popracovať na veľa veciach,“ hodnotí úvodný duel Martin Bílik. Tomu síce trvalo trošku dlhšie, kým sa dostal do svojej povestnej streleckej formy, no počas 27 minút, ktoré strávil na ihrisku, zaznamenal 17 bodov, tri doskoky a štyri asistencie, čím sa stal druhým najlepším strelcom Interu, a takisto aj druhým najužitočnejším hráčom. „Mne sa hralo dobre. Snažíme sa hrať tímovú hru, posúvať si lopty a vtedy sa hrá každému dobre.“

Diváci v bratislavskej Hant aréne si hneď v úvode stretnutia mohli vychutnať pohľad na hru bratov Rančíkovcov bok po boku. Martina môžeme v drese Bratislavčanov vidieť už štvrtý rok, no jeho mladšieho brata Rada čaká tento rok prvá celá sezóna vo farbách žlto-čiernych. Pred pár rokmi si síce svoju premiéru v najvyššej slovenskej súťaži už odkrútil, no po krátkom čase odišiel do Nymburku. Tento raz však s vedením klubu podpísal kontrakt na celú sezónu, a tak sa bratislavskí fanúšikovia môžu najbližších niekoľko mesiacov tešiť na toto bratské duo. „Sú to skúsení hráči. Najlepší basketbalisti Slovenska, takže je radosť s nimi hrať a každý z nás sa od nich môže veľa učiť. Čiže je to len plus pre nás všetkých,“ hovorí o svojich spoluhráčoch Maťo Bílik. Staršieho Martina sme však na ihrisku mohli vidieť len desať minút. Po prvom polčase už sedel v civile na lavičke, odkiaľ sledoval zvyšný priebeh zápasu so Svitom. Okrem Martina chýbal domácemu trénerovi Maksimovićovi aj Tomáš Mrviš. Kormidelník Interu pred štartom ligy sám povedal, že počas celej prípravy ich sprevádzali zranenia a ani raz nemal k dispozícii kompletnú zostavu svojho tímu. „Sú nejaké veci, ktoré sa doliečujú, ale v pravý čas budeme všetci pripravení,“ komentuje situáciu bratislavský krídelník.

 

FOTO: VLADIMÍR DORŇÁK