• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Sobotňajší zápas medzi Spišskou Novou Vsou a Karlovkou bol z viacerých hľadísk historický. Nielenže sa stretli proti sebe dva čisto slovenské celky, ale bol prekonaný aj jeden oveľa zaujímavejší rekord.

15 rokov, 9 mesiacov a 19 dní mal v deň zápasu Matej Majerčák, rozohrávač Spišskej Novej Vsi. O 16 dní prekonal doterajší rekord Olivera Tota z Interu Bratislava zo sezóny 2010/11 a oficiálne sa tak stal najmladším hráčom v najvyššej súťaži, ktorý skóroval. Pre Majerčáka to bol premiérový štart v zápase proti Karlovke, v ktorom hneď premenil svoj prvý trojkový pokus. "Bol to fantastický pocit, po tej úspešnej trojke zo mňa opadla taká tá menšia tréma a cítil som sa super," prezrádza mladý rozohrávač. Ani jeho tri body a mohutný finiš spoluhráčov nestačil na zisk prvých dvoch bodov v novej sezóne. Majerčák prezrádza, že ani po týchto stretnutiach nevládne v kabíne nervozita, naopak rastie v nej chuť po víťazstve. "Verím, že sa z toho poučíme a nabudúce už vyhráme," dodáva mladý rekordér. Miestny rodák a odchovanec basketbalu na Spiši je konfrontovaný s oveľa skúsenejšími protivníkmi, kde on sám vidí najväčšie rezervy? "Hlavne je to po fyzickej stránke. Sú to omnoho silnejší hráči ako som ja."

Mentorom Majerčáka v tíme je skúsený Vlado Hovaňák, ktorý zastáva rovnakú pozíciu ako mladý člen tímu Dávida Demečka. "Určite cítim od neho veľkú podporu a pomoc. Snažím sa všetky jeho rady zúročiť na ihrisku, či to je v extralige, v juniorskej súťaži alebo v kadetskej súťaži," nešetrí chválou rozohrávač Spišskej Novej Vsi. Spišiaci sú ďalším tímom v najvyššej súťaži, ktorý dal priestor mladým slovenským hráčom a jedným z nich je aj práve Matej, ktorý si vyslúžil miesto na súpiske mužov. "Bol som veľmi rád. Tréneri v reprezentačnom družstve nám hovorili, že bude super, ak sa zaradíme do seniorských klubov, čo som rád, že som splnil. Nazbieram veľa skúsenosti, ktoré môžem zúročiť v mládežníckych súťažiach. Je to aj šanca ako sa ukázať proti iným klubom. A samozrejme trénovanie s fyzicky silnejšími hráčmi ma posúva ďalej v basketbalovej kariére," cení si poskytnutú šancu Majerčák. Ako už niekoľkokrát bolo spomenuté, basketbal na Spiši prechádza momentálne veľkou generačnou obmenou, ktorý sa dotýka všetkých častí klubu, aký má názor na to mladý samotný hráč? "Myslím si, že pre nás mladých hráčov je to veľká príležitosť, vybojovať si stále miesto v základnej rotácii mužstva, ale aj dobrá skúsenosť, ktorú môžeme zúročiť v reprezentačných družstvách." Matej je suverénne najmladším hráčom v najvyššej súťaži, čo však odkazuje svojim rovesníkom, ktorí tiež čakajú na svoju šancu? "Hlavne treba trénovať a dať do toho všetko čo sa dá. Ostatné už príde samo," odpovedá na záver novovešťanský rodák.