Vytlačiť
Kategória: Rozhovory

Sezóna 2019/20 bude mať pre celú basketbalovú obec trpkú príchuť. Výnimkou nie je ani BC Prievidza. Po dobrých výsledkoch z posledného obdobia sa celý klub spolu s priaznivcami prievidzského basketbalu tešil na záver sezóny. Pod trénerom Krajnovičom sme mali bilanciu 7 výhier a len 2 prehry. Herný aj výsledkový progres sme okorenili ziskom historického Slovenského pohára. O predčasnom ukončení sezóny sme sa porozprávali s generálnym manažérom BC Prievidza Markom Batinom.

- Tímy SBL jednohlasne odsúhlasili predčasný koniec sezóny. Ako hodnotíte vzniknutú situáciu?

"Veľmi ťažko sa hodnotí situácia, keď ide o zdravie, bezpečnosť a ľudský život. Vírus útočí na celý svet a nevyhol sa ani Slovensku. Postavili sme sa k tomu s plnou vážnosťou a aj keď sme všetci veľmi smutní, že sezóna skončila predčasne, považujem to za správne rozhodnutie. Ukončené boli tiež najvyššie súťaže či medzinárodné ligy aj v iných športoch. V mojom prvom vyjadrení po verdikte o ukončení sezóny som povedal, že zdravie a rodina sú na prvom mieste. Až niekde za nimi nasleduje basketbal. Basketbal týmto nezanikne a bude sa hrať ďalej, no teraz sa treba vysporiadať s dôležitejšími vecami."

- Čo sa dialo v klube bezprostredne po rozhodnutí o ukončení sezóny?

"Boli to pre nás dva dni plné stresu. Hneď po ukončení, čo bolo štvrtok, sme s vedením riešili, ako dostať domov všetkých legionárov. Hneď v ten istý deň o 20:00 odišli dvaja naši Američania Delvon Johnson a Andrew Guillory na letisko a už v sobotu ráno mi písali, že sú doma. Myslím si, že situáciu sme zvládli veľmi dobre a zabezpečili všetky podmienky, aby hráči mohli v pokoji odísť domov za svojimi rodinami. To isté sa týka aj hráčov z Balkánu. Chcem pochváliť celý náš tím, ktorý na tom v priebehu týchto dvoch dní tvrdo pracoval. Som na nás všetkých veľmi hrdý."

- Tím bol na dobrej vlne z pohľadu výsledkov aj výkonov. Ako vnímate sezónu zo športového hľadiska?

"Veľmi ma mrzí, že sezóna skončila tak, ako skončila. Po zmenách, ktoré sme spravili, sme pod trénerom Krajnovičom vyhrali sedem z deviatich stretnutí, keď sme prehrali iba vo Svite a na Interi. Do toho sa nám samozrejme podarilo historicky prvýkrát uspieť v Slovenskom pohári. V tíme bola úplne iná energiu a sebavedomie. Boli sme na dobrej vlne a cítili sme, že môžeme spraviť ďalšie dobré výsledky aj v play-off. Je to škoda. Ako som už povedal, skončili sme pre správne dôvody, ale je mi ľúto, že to bolo v situácii, kedy sme boli na správnej ceste a hrali sme dobre. Nevadí, ideme ďalej."

IMG 1686

- Okrem zvýšených príjmov zo vstupného, ktoré sú pre záver sezóny typické, vzniknutá situácia zasiahne aj podnikateľský sektor. Aký to bude mať vplyv na kluby?

"Samozrejme, situácia je zlá nielen zo športovej, ale aj hospodárskej stránky. Dôsledky bude cítiť celý svet. Zatiaľ k tomu neviem povedať viac. Posledné dni nás zaujímalo hlavne to, aby sme hráčom zabezpečili cestu domov. V nasledujúcich týždňoch sa budeme venovať analýze a možným scenárom, ktoré môžu nastať. Môžem povedať, že sme opäť boli klub s najvyššou návštevnosťou v lige a je nám ľúto, že naši fanúšikovia si nebudú môcť vychutnať záver sezóny. Rovnako si ho nebudú môcť užiť ani naši partneri, ktorým ešte raz ďakujem za podporu počas celej sezóny. Uvidíme, aký to celé bude mať vplyv a podľa toho budeme ďalej postupovať."

- Ako to bude vyzerať so skladbou kádra a prípravou na nasledujúci sezónu?

"Nikdy som si nemyslel, že túto otázku budeme musieť riešiť už v marci. Keď si zoberieme minulý rok, končili sme v máji a až vtedy sme začali riešiť nasledujúci sezónu. Ľudia sa boja, či vôbec bude nasledujúca sezóna, ale ja pevne verím, že choroba bude o pár mesiacov za nami. Najskôr musíme zhodnotiť sezónu, ktorú sme odohrali, nastaviť si rozpočet na nasledujúcu sezónu a až potom začať budovať káder. Niektorí hráči sú pod zmluvami a iných máme v pláne udržať. Fanúšikov a basketbalovú verejnosť budeme samozrejme o všetkom informovať na našom webe a sociálnych sieťach. Momentálne je ale dôležité analyzovať uplynulú sezónu, ktorú môžeme hodnotiť ako úspešnú, keďže sme získali Slovenský pohár. Keď skončíme s analýzami a hodnotením, začneme sa naplno venovať sezóne 2020/21."

Zdroj: pdbasket.com

Foto: Vladimír Králik