• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Naša veľká ligová anketa tu má svoj posledný diel. Tému koronavírus a jeho dopad na účastníkov Slovenskej basketbalovej ligy sme riešili so zástupcami Komárna, Lučenca a Prievidze.

Otázky pre klubových funkcionárov:

1. Ako ste sa v klube vyrovnali s predčasným ukončením sezóny?

2. Čo vás viedlo k zahlasovaniu a rozhodnutiu spoločne učiniť tento krok?

3. Vnímate ako správny krok to, že sa sezóna uzatvorila bez konečného poradia?

4. Ako náročné a čo bolo potrebné urobiť k tomu, aby ste legionárov bezpečne dostali domov?

5. Aký dopad bude na klub predčasné ukončenie sezóny (finančný atď.)?

6. Aké posolstvo by ste odovzdali basketbalovým fanúšikom na Slovensku?

 

MBK Rieker COM-Therm Komárno - Jozef Paulik, generálny manažér klubu

1. Pre Komárno bolo ukončenie sezóny na jednej strane výhodné z dôvodu, že sme mali finančné problémy. Na druhej strane, bolo ukončenie sezóny určite sklamaním pre všetkých fanúšikov basketbalu a aj našich hráčov. Určite je to veľmi zlé pre slovenský basketbal a samozrejme aj pre šport ako taký.

2. Vláda rozhodla, že diváci nemôžu chodiť na športové podujatia. Aj basketbal sa hrá najmä pre divákov, bez nich nemá význam robiť šport. Nevideli sme význam pokračovať v sezóne.

3. Áno, bolo to správne rozhodnutie. Aj keď základná časť už bola takmer odohratá, o titule sa však má rozhodovať v play off. To sa zrušilo. Preto považujem toto rozhodnutie za správne.

DSC 0860

4. Nemali sme s tým nejaké väčšie problémy. Iba pri odchode Duffyho sa vyskytli drobné problémy kvôli zatváraniu hraníc, ale zvládlo sa to.

5. Veľmi ťažko to môžeme dnes povedať. Isté je, že ľudia, ktorí sa v Komárne pohybujú okolo basketbalu, urobia všetko pre to, aby basketbal v Komárne zostal. Nevieme ako budú reagovať ekonomika, sponzori, hráči.

6. Ľudia majú radi basketbal. Odkazujem im, aby nezanevreli a podporovali tímy, ktoré budú mať záujem hrať najvyššiu súťaž. Netreba zabúdať na mládež. Urobme všetko pre to, aby basketbal pokračoval. Netreba sa vzdávať. Treba zdolať tú chorobu za každú cenu.

DSC 4115

BKM Lučenec - Michal Matala, prezident klubu

1. Pre nás to bola veľmi úspešná sezóna. Stali sme sa finalistom Slovenského pohára a v priebežnom poradí v lige sme sa počas sezóny držali v prvej trojke. Preto nikto v klube nie je nadšený z predčasného ukončenia sezóny a mrzí nás, že tréner a hráči nemôžu dokončiť svoju prácu.

2. Nemalo zmysel čakať dlhšie, bolo potrebné urobiť toto rozhodnutie. Zdravie je dôležitejšie ako basketbal.

3. Áno.

23

4. Bolo potrebné zareagovať rýchlo, rešpektovať a zohľadniť všetky opatrenia a obmedzenia. Všetci naši zahraniční hráči ešte minulý týždeň docestovali bezpečne domov.

5. Na jednej strane nám vypadnú niektoré príjmy najmä zo vstupného, ale na druhej strane ušetríme na platoch hráčov, ktorí mali zmluvy nastavené len do konca základnej časti, resp. posledného zápasu sezóny. Takže momentálny negatívny dopad by tam nemal byť. Skôr sa obávam, že kríza môže negatívne zasiahnuť niektorých našich sponzorov do budúcnosti.

6. Dúfam, že sa čo najskôr stretneme na basketbale v plnom zdraví.

14

BC Prievidza - Marko Batina, generálny manažér klubu

1. Veľmi ťažko sa hodnotí situácia, keď ide o zdravie, bezpečnosť a ľudský život. Vírus útočí na celý svet a nevyhol sa ani Slovensku. Postavili sme sa k tomu s plnou vážnosťou a aj keď sme všetci veľmi smutní, že sezóna skončila predčasne, tak považujem to za správne rozhodnutie. Ukončené boli tiež najvyššie súťaže či medzinárodné ligy aj v iných športoch. V mojom prvom vyjadrení po verdikte o ukončení sezóny som povedal, že zdravie a rodina sú na prvom mieste. Až niekde za nimi nasleduje basketbal. Basketbal týmto nezanikne a bude sa hrať ďalej, no teraz sa treba vysporiadať s dôležitejšími vecami.

2. Nebezpečnosť situácie. Veľa ostatných líg, buď na Slovensku, alebo vo svete sa rozhodlo skončiť. Toto bola logická cesta.

3. Myslíme si, že je to správne a férové rozhodnutie.

IMG 1685

4. Boli to pre nás dva dni plné stresu. Hneď po ukončení, čo bolo štvrtok, sme s vedením riešili, ako dostať domov všetkých legionárov. Hneď v ten istý deň o 20.00 h odišli dvaja naši Američania Delvon Johnson a Andrew Guillory na letisko a už v sobotu ráno mi písali, že sú doma. Myslím si, že situáciu sme zvládli veľmi dobre a zabezpečili všetky podmienky, aby hráči mohli v pokoji odísť domov za svojimi rodinami. To isté sa týka aj hráčov z Balkánu. Chcem pochváliť celý náš tím, ktorý na tom v priebehu týchto dvoch dní tvrdo pracoval. Som na nás všetkých veľmi hrdý.

5. Samozrejme, situácia je zlá nielen zo športovej, ale aj hospodárskej stránky. Dôsledky bude cítiť celý svet. Zatiaľ k tomu neviem povedať viac. Posledné dni nás zaujímalo hlavne to, aby sme hráčom zabezpečili cestu domov. V nasledujúcich týždňoch sa budeme venovať analýze a možným scenárom, ktoré môžu nastať. Môžem povedať, že sme opäť boli klub s najvyššou návštevnosťou v lige a je nám ľúto, že naši fanúšikovia si nebudú môcť vychutnať záver sezóny. Rovnako si ho nebudú môcť užiť ani naši partneri, ktorým ešte raz ďakujem za podporu počas celej sezóny. Uvidíme, aký to celé bude mať vplyv a podľa toho budeme ďalej postupovať.

6. Ďakujem všetkým fanúšikom, najmä fanúšikom nášho klubu, ktorí nás povzbudzovali počas tejto sezóny. Zdravie a rodina sú na prvom mieste, až niekde za nimi nasleduje basketbal. Basketbal týmto nezanikne a bude sa hrať ďalej, no teraz sa treba vysporiadať s dôležitejšími vecami. 

Foto: Vladimír Králik, Lukáš Droppan, Michal Šináľ