Vytlačiť
Kategória: Rozhovory

Bývalý reprezentačný pivot a v súčasnosti hráč Interu Bratislava Michal Baťka sa vo veku 32 rokov už začína zamýšľať aj nad životom po ukončení hráčskej kariéry. Aj z tohto dôvodu využil výzvu Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA) a prihlásil sa do programu TIME-OUT 2.0. O čo ide, to nám prezradil rodák z Košíc.

Ako vlastne táto iniciatíva prihlásenia do programu? „Oslovil ma Andrej Kuffa (poz. generálny sekretár SBA), či nechcem skúsiť tento program a po krátkom premyslení, som mu na to prikývol,“ povedal na úvod Baťka.

Program TIME-OUT 2.0 je iniciatíva FIBA, ktorá odštartovala v roku 2017. Prvého vydania sa zúčastnila zo Slovenska Romana Vyňuchalová. Cieľom tohto programu je pripraviť basketbalistov na život po konci aktívnej hráčskej kariéry. Počas 18-mesačného štúdia získajú absolventi cenné skúsenosti v športovej oblasti, vďaka ktorým sa môžu uplatniť v tomto segmente. Baťka je jediným zástupcom zo Slovenska.

„Očakávam od programu, že spoznám nových ľudí a človek nikdy nevie, kedy sa mu to zíde. Väčšinou sa budeme vzdelávať v oblasti soft skillu a manažmentu. Mali by sme mať prvé trojdňové stretnutie v júni tohto roka v Prahe, ale vyzerá to, že koronavírus to zruší. Počas roka to bude prebiehať formou online štúdia. Bol by som rád, keby som vedel pokračovať aj po kariére ďalej v basketbalovom prostredí,“ načrtol 32-ročný basketbalista svoje očakávania od programu.

7

Podobne ako jeho spoluhráči a vlastne aj drvivá väčšina basketbalistov, tak aj Baťka sa musel vyrovnať s predčasným koncom sezóny v dôsledku verejne známej situácie. Ako trávi čas a začal sa venovať už aj tréningu v domácich podmienkach? „Posledné dni sa snažím byť vzorným občanom a zostávam doma, aby som neohrozoval svoju rodinku. S individuálnym tréningom chcem začať už v najbližších dňoch, pretože hneď po sezóne ma čakalo sťahovanie z bytu v Bratislave späť na východ, taktiež to boli celkom tri dni náročnej práce a preto som doteraz oddychoval. Najväčšou výhodou je že môžem byť od rána do večera so svojou rodinkou a vidieť ako sa mení naša dcérka,“ prezradil Baťka.

Na záver sme sa pýtali, kedy sa podľa neho vráti bežný život do normálnych koľají: „Keď budeme všetci zodpovední, tak verím, že sa to čoskoro skončí a budeme sa môcť normálne navštevovať ako predtým.“

Foto: Vladimír Dorňák