• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Nielen hráči, ale aj tréneri sa museli v aktuálnom období prepnúť do úplne odlišného módu. Tréner Levíc Michal Madzin využíva tieto dni k štúdiu, ktoré by ho inak zamestnávalo v období po sezóne. S koučom Patriotov sme prebrali aj jeho prvú sezónu na lavičke „žlto-zelených“.

Pre takmer všetkých ľudí v basketbale sa zastavil každodenná rutina, či už v podobe organizácie, trénovania alebo hrania zápasov. Výnimky sú len sporadické, preto sa každý musel preorientovať v tejto dobe na odlišné činnosti, ktorými si vypĺňa čas, inak využívaný na svoj pravidelný a možno až rutinný program. Tak to je aj u 34-ročného trénera: „Robím, čo sa v momentálnom období robiť dá - čítam knihy, pozerám videá. Väčšinou je všetko v rámci svojho rozvoja spojené s basketbalom. Samozrejme, využívam toto obdobie aj na oddych, či prechádzky v prírode s priateľkou.“

Hráči sa v týchto dňoch venujú individuálnemu tréningu, respektíve rôznym iným činnostiam, ktorými sa snažia zahnať „nudu“ vo svojom živote. Aký je však proces vzdelávania trénerov? „Je veľa vecí, ktoré sa dá naučiť aj samoštúdiom, respektíve sa môžem v pokoji vrátiť k materiálom z letných FECC (poz. FIBA Europe Coaching Certificate) vzdelávaní. Sú to veci, na ktoré v sezónnom kolotoči zápasov nezostáva čas. Zámerom je zlepšovanie seba, rozširovanie obzorov a nachádzanie nových nápadov. Zvyknem si púšťať zápasy alebo trénerské semináre, ktoré sú k dispozícii na internete. V tejto dobe je toho naozaj veľa. Snažím sa vybrať si veci, ktoré sa dajú aplikovať aj potom v reálnej tréningovej praxi,“ odpovedá Madzin. Jedným dychom dodáva, že sa snaží z rozličných prístupov zobrať pozitívne, ale aj negatívne stránky.

Prišiel v rámci študovania aj čas odsledovať vlastné zápasy zo sezóny 2019/2020? „Zatiaľ som sa k tomuto neodhodlal. Počas sezóny je to každodenná prax. Teraz sa snažím robiť skôr veci, na ktoré počas normálnych sezón nie je čas,“ uviedol kormidelník „žlto-zelených“. Pre Madzina to bola vo viacerých ohľadoch odlišná sezóna ako tie predtým. Prvýkrát vo svojej kariére opustil Svit, kde sa svojou prácou vypracoval na jedného z najperspektívnejších slovenských trénerov. Zároveň to bol jeho prvý ročník na lavičke Levíc, keďže s klubom podpísal v lete trojročný kontrakt.

DSC 4151

„Rovnaká liga, ale dosť veľký rozdiel. Vo Svite som si celým procesom prešiel najprv ako hráč, neskôr ako asistent a až tak ako hlavný tréner. Každý človek v hale bol niekto známy, kamarát a kolega. V Leviciach prišlo veľa nových vecí a ľudí. Všetci ľudia v klube mi však veľmi pomáhali zvyknúť si, o to ľahšie to šlo. V novej sezóne bude tento proces plynulejší a už sa na to teším. Bola to veľmi poučná sezóna. Druhé miesto po základnej časti, na ktoré sme mali nakročené, bolo popri novej filozofii klubu dobré. Určite ale zostal aj pocit, že sme mali v sezóne úseky, ktoré sa dajú zvládnuť v budúcnosti lepšie,“ vrátil sa Madzin k nedávno predčasne ukončenej sezóne.

Okrem klubovej zmeny si prvýkrát vo svojej trénerskej kariére okúsil aj pôsobenie v medzinárodnej súťaži, s Patriotmi sa dostal do štvrťfinále Alpsko-jadranského pohára, kde bol nad ich sily neskorší finalista súťaže české Pardubice. „Mne sa to veľmi páčilo a myslím si, že nám to aj veľmi pomohlo. Zápasov bolo veľa a každý zápas posúval hráčov, ale aj nás ako realizačný tím. Prišlo obdobie, kedy sa to extrémne nahustilo, ale aj to bola pozitívna skúsenosť,“ zamyslel sa tréner Levíc.

DSC 1534

Vedenie klubu má do budúcna okrem Madzina zaistené služby až pätice hráčov, čo je najviac spomedzi všetkých účastníkov SBL. V žlto-zelenom drese bude pokračovať kvarteto reprezentantov Slovenska - Martin Bachan, Boris Bojanovský, Šimon Krajčovič a Viktor Juríček, ktorých dopĺňa talentovaný Samuel Volárik. Javí sa kontinuita práce v tomto smere ako výhoda? „Samozrejme. Vždy je výhodnejšie, keď zostane kostra tímu. S hráčmi sa poznáme lepšie a vieme lepšie, čo môžeme jeden od druhého čakať. Myslím si, že je to výborná vizitka klubu, že si dokáže udržať hráčov na dlhšie obdobie a kontinuálne pracovať,“ prezradil Madzin. Tréner Levíc zároveň načrtol momentálnu komunikáciu s hráčmi ohľadne individuálnych tréningov: „Pravdu povediac, keď sme sa naposledy lúčili, tak som si myslel, že o dva – tri týždne sme opäť v hale a začneme spoločne aspoň nejaký tréningový proces. Situácia sa zmenila. Hráči sú v kontakte s našim kondičným trénerom Enrikom Smákom. S klubom sa po Veľkej noci dohodneme na ďalšom postupe. Ak sa situácia nezmení, je potrebné začať viac koordinovaný postup a hráčom nastaviť program.“

Sledovať basketbal v priamom prenose je v dnešnej dobe takmer nemožné, keďže súťaže po celom svete sú pozastavené. Existujú však exotické výnimky, ako napríklad najvyššia súťaž na Taiwane. „Od kamaráta som nedávno dostal tip, kde sa dajú sledovať tieto zápasy. Keď najbližšie pôjde niečo live v čase, keď kvôli tomu nebude potrebné skoré vstávanie, tak určite si to pozriem,“ uzatvoril s úsmevom Madzin.

Foto: Lukáš Droppan