• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Kreativita basketbalistov nepozná v týchto dňoch hraníc. Niekto sa snaží spestriť toto obdobie motivačnými videami, individuálnymi tréningami a niekto sa snaží priniesť trochu pozitívnej nálady. Saša Jankovič sa stará práve o poslednú činnosť, v rozhovore sme však rozoberali prirodzene aj vážnejšie témy.

Skúsený 35-ročný Chorvát so slovenským pasom patrí k najstarším hráčom SBL-ky. Basketbalový „cestovateľ“ bol v sezóne 2019/2020 súčasťou Handlovej, kde má zmluvu aj na ďalší súťažný ročník. „Nevieme čo bude, nevie sa kto bude tréner, ktorí hráči zostanú a ani kedy sa opäť začne hrať basketbal. Trochu sa snažím udržiavať v kondícii, ale nie je to ono. Občas sa idem prejsť. Je to monotónne, čakám, že sa to časom zlepší,“ prezradil Jankovič na úvod.

Dni basketbalistov, trénerov, novinárov sú momentálne úplne odlišné, ako tomu býva za bežných okolností. Napríklad tréner Levíc Michal Madzin sa vo veľkej miere venuje štúdiu. Čo zamestnáva Sašu v tomto období? „Zatiaľ sa zdržujem s manželkou Soňou v byte v Komárne. Rozmýšľal som, že pôjdem do Chorvátska odkiaľ pochádzam, ale napokon som nešiel. V tejto chvíli sa to už ani nedá. Hranice sú zatvorené. Budem čakať ako sa to vyvinie. V najbližšej dobe by som sa ale chcel dostať domov, aby som sa stretol s rodinou, od Vianoc som s nimi nebol. Na jednej strane, chcel by som ich pozrieť, na druhej strane, nechcem riskovať. Hranice sa budú otvárať najskôr o mesiac. Verím, že sa to všetko zmení a už v lete sa všetko priblíži k normálnemu životu,“ zamyslel sa Jankovič.

Na Hornej Nitre prevládalo asi najväčšie sklamanie z predčasne ukončenej sezóny. Handlová síce okupovala pozície v dolnej pozícii tabuľky, ale v závere prestupového obdobia sa výrazne posilnila a do play off išla s ambicióznymi plánmi. Skúsený a široký káder mohol potrápiť každého súpera, ani sen o cennom kove nebol nereálny.

sasa karantena 2

„To, že sa sezóna predčasne ukončila, je obrovské sklamanie. Nie som už najmladší, takže pre mňa o to horšie. Tento rok som cítil šancu, že s chlapcami môžeme niečo dokázať. Výsledkovo sa nám v základnej časti nedarilo, ale mali sme skvelú partiu. Potom sme získali veľmi kvalitných legionárov. Čakali sme, že sa nám začne viac dariť a všetko vyvrcholí v play off. Bohužiaľ, zrazu všetko skončilo. Nechceli sme tomu veriť, že sa to stane natrvalo. Vývoj vo svete nás však utvrdil v tom, že hrať sa už nebude. Potom padlo definitívne rozhodnutie aj na Slovensku a sezónu sme mohli uzavrieť. Je to veľmi zvláštny pocit. Nedokončená práca, nikdy sa nedozviete, ako by to všetko skončilo. Vnútorne cítim takú prázdnotu. Zrazu sme sa dozvedeli, hotovo, sezóna sa nedohrá. Keby sme mali nejaký konečný výsledok, tak to beriem lepšie. Ale takto si to ani neviem vyhodnotiť, je to zvláštna situácia, ktorú som ešte nezažil,“ uviedol svoj pohľad na situáciu z marca hráč Handlovej.

Pre Jankoviča to bola vo viacerých ohľadoch iná sezóna, ako tomu bolo v predchádzajúcich ročníkoch. V jednej chvíli sa dokonca stal hrajúcim trénerom Handlovej, keď vedenie klubu ukončilo predčasne spoluprácu s Brankom Maksimovičom. „Mne to pripadá, že je to film. Čakám, že ma niekto zobudí a povie, že ideme hrať, už na teba čakáme. Aj všeobecne sledujem, čo sa deje vo svete. Zomrel Kobe Bryant, v Austrálii boli obrovské požiare, teraz koronavírus. Je to ako zlý sen. Verím, že zlých správ už nebude pribúdať,“ snaží sa 35-ročný basketbalista udržiavať pozitívne myšlienky.

DSC 1062

Aj keď sa v súčasnej situácii viac dostávajú do popredia negatívne správy, Jankovič sa snaží prinášať aspoň trochu radosť. Stal sa hviezdou slovenského basketbalového priestoru, keďže na svojom Instagrame denne robí vtipné videá, ktoré popisujú jeho život doma. Využíva k tomu aj momentálne obľúbenú aplikáciu Tik Tok.

„Ja som za každú srandu. Ľudia o mne hovoria, že som stále dieťa. A to už mám 35 rokov. Bez srandy byť nemôžem, drží ma to nad vodou. A v situácii, keď si zavretý doma, to platí dvojnásobne. Baví ma to. Robím to aj pre ľudí. Keď sa zasmejú, tak som za to rád. Ak sa basketbal nebude môcť hrať dlhšie, je možné, že si tým budem raz zarábať na živobytie (úsmev),“ uzatvoril Jankovič.

Foto: Lukáš Droppan