• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Vedenie BK Slávia Žilina išlo do sezóny 2019/2020 so smelými ambíciami. So zmenou v názve klubu a s novými farbami si dokonca trúfalo aj na zisk cenného kovu. Všetky plány však zahatilo predčasné ukončenie Slovenskej basketbalovej ligy, po ktorom vznikli nielen v Žiline finančné problémy. Aktuálnu situáciu objasňoval predseda správnej rady Jozef Galdun.

V meste pod Dubňom sa podarilo klubu a trénerovi Ivanovi Kurillovi poskladať mimoriadne zaujímavý mix Slovákov a legionárov. Podľa dostupných informácií pracovala Slávia s rozpočtom približne 400-tisíc eur. Od toho sa odvíjali aj ambície a tiež tabuľkové postavenie, keďže Žilina sa viac-menej držala stabilne v hornej polovici tabuľky.

V polovici marca však prišiel zákaz organizácie športových podujatí, na čo sa tesne potom dostavilo aj predčasné ukončenie sezóny 2019/2020. Ako to ovplyvnilo klub? „Každý slovenský hráč má v zmluve klauzulu, že v prípade ak netrénuje respektíve nehrá alebo príde situácia o zásahu vyššej moci, čo je prípad aj koronavírusu, nemá nárok na mzdu. Táto situácia nastala 13. marca. Sme v zložitej situácii, no viem si predstaviť všetkých chlapcov, že toto bol ich jediný zdroj príjmu. Pracujeme s myšlienkou využiť opatrenia vlády pre profesionálov i našich hráčov pod amatérskym kontraktom, ktorí sú v kategórii SZČO. Hráčom dlhujeme okolo 7 až 8 tisíc eur, ostatok ako tréneri, manažment a rôzni dodávatelia evidujeme sumu na úrovni cca. 15-tisíc eur. Všetky naše nevyplatené záväzky sú maximálne do 30-tisíc eur,“ prezradil Galdun pre Žilinský Večerník.

IMG 8194

Ako ďalej uviedol predsa správnej rady Žiliny, momentálne prebieha mailová komunikácia s hráčmi. Zatiaľ však nevie povedať presný termín, kedy budú vyriešené podlžnosti. Táto situácia sa týka slovenskej časti družstva, s legionármi je situácia vyriešená: „Vysporiadali sme sa s nimi a poslali ich domov, v tejto oblasti máme čistý stôl. Boli to náročne a rýchle rokovania, spravili sme s nimi korektné dohody a viacerí až na jedného súhlasili s tým, že poslednou ich výplatou bude február.“

Situácia v mnohých oblastiach nie je v dôsledku aktuálnej situácie ružová, šport a basketbal nevynímajúc. Hrozí Žiline prípadne najhorší možný scenár - zánik? „Určite nezahynie, otázne je v akej podobe bude pokračovať naďalej. Spravili sme uzávierku za minulý rok, čaká nás valné zhromaždenie asi až v máji a potom sa dozvieme akou cestou sa vyberie žilinský extraligový basketbal. Všetko je o peniazoch. Bohužiaľ, basketbal nemá podporu od mesta Žilina, pretože dostal za rok 2019 presne nulu. Verím, že poslanci i primátor budú myslieť v zložitých časoch aj na basketbal. Mal som korektnú komunikáciu s pánom primátorom a odpovedal mi v duchu, že všetko vníma, ale nevie nič garantovať,“ dodal Galdun pre miestne noviny.

Zdroj: zilinskyvecernik.sk

Foto: Daniel Stehlík