• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Predčasné ukončenie sezóny zasiahlo po finančnej stránke všetkých, Inter Bratislava nevynímajúc. „Žlto-čierni“ navyše počítajú aj ďalšie straty, keďže sa starajú o chod Eurovia arény. Ako to vyzerá na Pasienkoch, to nám načrtol v rozhovore generálny manažér klubu Michal Ondruš.

Víťaz základnej časti mal opäť nakročené k tým najvyšším métam, ako by to však reálne dopadlo, to sa už nik nedozvie. Sezóna 2019/2020 totiž vojde do histórie ako predčasne ukončená a vôbec prvá, ktorá nespozná meno majstra Slovenska. „My sme patrili k prvým klubom, ktoré sa prihovárali za danej situácie k predčasnému ukončeniu sezóny. Vôbec nebola u nás téma, že by sme sa nejako mali snažiť vybojovať si titul za zeleným stolom. Rešpektujeme model súťaže, ktorý hovorí o tom, že majster Slovenska je ten, kto vyhrá posledný zápas play off. V sezóne 2019/20 sme vyhrali v predstihu základnú časť. Aktuálna situácia je taká, že počítame straty, ktoré vytvorilo predčasné ukončenie sezóny a počítame straty aj v rámci toho, že prevádzkujeme basketbalovú halu a tie sa kumulujú,“ vysvetlil Ondruš aktuálnu situáciu.

Inter Bratislava sa totiž nestará len o chod A-tímu (mužov) a mládeže, ale dlhšiu dobu zabezpečuje aj komerčné využitie svojho domovského stánku - Eurovia arény. Pre zákaz nielen športových, ale aj kultúrnych podujatí, tak počíta vedenie klubu oveľa vyššie finančné straty, čo Ondruš ozrejmil: „Sme prevádzkovateľom športovej haly, máme plnú zodpovednosť za uživenie objektu. Hala má dva základné zdroje príjmov. Jedným je prenájom existujúcich priestorov, ktoré sú súčasťou objektu a druhý zdroj príjmov sú príjmy zo spoločenských, kultúrnych a športových podujatí. Prevádzky sú zo zákona uzatvorené. Platobná disciplína prevádzok je otázna. A je to teda situácia, keď sa naše príjmy blížia k číslu 0. Náklady na energie sú však aj napriek dnešnému stavu nezastaviteľné. Nachádzame sa vo veľmi nepríjemnej situácii.“

20

Svetlou nádejou pre Inter Bratislava, ale aj pre ostatné kluby v rámci Slovenskej basketbalovej ligy, môžu byť prijaté zákony, ktoré majú pomôcť v rôznych oblastiach, vrátane športu. „Situáciu monitorujeme a sledujeme aj kroky novej vlády. Myslím si, že vykazujeme všetky prvky a znaky obchodnej spoločnosti, ktorá má nárok na štátnu pomoc. Avšak tie štátne pomoci majú niekoľko daných kritérií. Jedna z podmienok hovorí o tom, že firma, ktorá žiada túto pomoc, nemôže byť firma v ťažkostiach, teda keď to zjednodušíme, nemala by byť účtovne v strate. Pre športové kluby je však na Slovensku veľmi náročné a väčšinou nemožné neocitnúť sa v strate. My sme účtovný rok 2019 ukončili tak, že sme podľa existujúcich predpisov podnikom v ťažkostiach a teda nemáme nárok na štátnu podporu. Verím, že sa to ešte snáď nejako zmení,“ načrtol generálny manažér Interu do aktuálnej situácie.

Vyššie spomenuté náležitosti samozrejme prinášajú viacero otáznikov. Ovplyvnia stratené finančné prostriedky chod Interu Bratislava ako celku? Je ohrozená účasť „žlto-čiernych“ v ďalšom ročníku SBL? A čo chod Eurovia arény? Na tieto otázky neexistuje v aktuálnych dňoch žiadna relevantná odpoveď. „Veľmi dôležité bude časové hľadisko, to znamená, ako dlho ešte bude tento stav trvať. Nedokážeme teraz nič predpovedať ani plánovať. Neviem, či nám niekto v aktuálnej situácii pomôže. Potrebujeme doriešiť naše straty, cieľom je vyplatiť všetky zmluvné záväzky a povinnosti. Nevieme, ktorý z našich partnerov bude po kríze v akej kondícii. Máme samozrejme niekoľko alternatív ako rozbehnúť novú sezónu. Účasť Interu v novej sezóne nemusí byť ohrozená. Otázka je s akým kádrom, v akej sile a s akým rozpočtom by sme do sezóny vstúpili. Teraz je všetko nejasné,“ potvrdzuje Ondruš vyčkávaciu taktiku.

6

O ústretový krok sa postarala aspoň Slovenská basketbalová asociácia, ktorá znížila členský poplatok pre hráčov, hráčky a kolektívnych členov SBA, tak ako aj licenčný poplatok pre hráčov a hráčky na symbolické 1€. Funkcionár Interu túto aktivitu uvítal: „SBA spravila ústretový krok. Aj z pohľadu, že SBA nepatrí k asociáciám, ktoré by mali prebytok peňazí. Akákoľvek pomoc je veľmi sympatická. Kvitujem to a tlieskam tomu.“

Foto: Vladimír Dorňák