• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Po 8 rokoch cestovania medzi ligou sa Lukáš Hoferica vrátil tam, kde s veľkým basketbalom začínal - do Žiliny. Skúsený pivot plánoval so Žilinou vyhrať cenný kov, jeho snahu však zatrhlo predčasné ukončenie sezóny. V rozhovore sme sa pristavili aj pri výkonoch a meškajúcich výplatách.

Topoľčany, Petržalka, Karlovka, Inter Bratislava, Komárno a Handlová. To je výpočet klubov, za ktoré 30-ročný basketbalista hral od sezóny 2012/2013, čiže od momentu, kedy basketbal v Žiline spadol na amatérsku úroveň. Za ten čas získal s Interom Bratislava titul majstra Slovenska (2017), prišiel s Karlovkou do najvyššej súťaže a s Komárnom získal bronz.

Osem rokov je dlhá doba, preto sa Hoferica vrátil tam, kde to všetko začalo. S vedením klubu sa dohodol na svojom návrate: „Prišla ponuka zo Žiliny, jednanie bolo rýchle. Osem rokov je dlhá doba, povedal som si, že by som chcel ešte cenný kov práve so Žilinou. Návrat bol veľmi príjemný, medzi známych ľudí.“

Výsledky a herný prejav Žiliny sme rozoberali už v predchádzajúcich článkoch, preto rovno skočíme k Hofericovi. V drese Slávie išla vzhľadom na jeho skúsenosti minutáž prekvapivo smerom nadol, priemerne hrával v zápasoch necelých 11 minút. Jeho herné štatistiky tak neboli také, ako by aj samotný hráč predstavoval.

IMG 5516

„So svojimi výkonmi nie som spokojný, čo sa týka mňa, boli aj lepšie sezóny. No nič, zostáva mi len poriadne zapracovať na určitých veciach. Čo sa týka tímu, boli sme ako na hojdačke. Vedeli sme vyhrať ťažké a vyrovnané zápasy, zároveň však prehrať s hocikým. Určite sme mali na medailu,“ myslí si pivot Žiliny.

V meste pod Dubňom sú aktuálnou témou č. 1 meškajúce financie voči slovenskej časti družstva. Ako nedávno prezradil predseda správnej rady Jozef Galdun, „sekera“ voči hráčom je do 8-tisíc eur. Suma všetkých záväzkov nepresahuje číslo 30-tisíc eur. „Výplaty. Je to dosť ťažké, keď vypadne jediný zdroj príjmu a človek nevie, kedy peniaze uvidí. Takže ani nevieme na čom sme,“ uviedol Hoferica.

Aj vzhľadom na túto situáciu zatiaľ rodák zo Žiliny nerozmýšľa nad ďalšou budúcnosťou pod deravými košmi: „Prvý krok je zvládnuť túto situácia, ktorá práve prebieha. Potom môžem rozmýšľať čo ďalej, no nevie sa ani kedy a ako začne nová sezóna. Je ešte príliš veľa otáznikov.“

Foto: Daniel Stehlík