Vytlačiť
Kategória: Rozhovory

Po štyroch rokoch v pozícii asistenta trénera sa Maroš Helmecy v SBL premiérovo posunie na najhorúcejšiu stoličku. V Prievidzi ho v pozícii hlavného kouča nečaká nič jednoduché, keďže ho čaká navyše tlak od náročného publika. Tridsaťdvaročný kormidelník toto všetko berie ako výzvu, ktorou chce pomôcť klubu.

Na pokojnom slovenskom trhu to bola na konci apríla celkom prekvapivá správa. Prievidza si neuplatnila opciu na trénera Krunoslava Krajnoviča, ktorý doviedol BC k historicky prvému Slovenskému poháru. Na jeho post sa posunul dlhoročný asistent Maroš Helmecy. Ten bol súčasťou realizačného tímu od roku 2017.

„Prišlo za mnou vedenie s takouto víziou, keďže kríza vyvolala inú situáciu - nik nevie, čo a ako bude. Ponúkli mi post hlavného trénera. Nevedeli sme, aký bude rozpočet, ale pôjdeme do toho, aby sme čo najlepšie zachránili basketbal. Je to výzva a uvidíme, ako to pôjde. Snáď dobre,“ prezradil na úvod nový tréner Prievidze.

Pre 32-ročného kouča to bude premiéra v SBL, doteraz pôsobil ako hlavný tréner výhradne v mládežníckych kategóriách. Súčasťou najvyššej súťaže je od sezóny 2016/2017, do dnešného dňa má v zbierke triumf v Alpsko-jadranskom pohári a na Slovenskom pohári, v lige získal dvakrát striebro.

IMG 6204

„Z jednej strany ma to určite prekvapilo, lebo som mal zmluvu ako asistent trénera a nečakal som taký posun. Aj v klube, keď sme sa o tom bavili, tak ja som nebol ten, kto chcel ísť silou mocou na post hlavného trénera. Stále som bol rád, keď som zbieral skúsenosti pri skúsenejších tréneroch. Nemal som veľkú víziu, respektíve som sa za to nebil. Samozrejme, potešilo ma to. V prvom rade, chcel som pomôcť klubu v tejto ťažkej situácii. Veľa ľudí mi písalo, volalo a gratulovalo. Berú to tak, že je to pre mňa veľká šanca. V 32 rokoch byť hlavným trénerom nie je jednoduché, ale budem sa snažiť odviesť robotu čo najlepšie,“ povedal Helmecy k veľkej kariérnej zmene.

Novopečeného trénera Prievidze čakajú mnohé zmeny, hlavne z pohľadu pracovnej náplne. Ako je na to pripravený? „Pre mňa sa režim nejako veľmi nemení. Na tréningu som, pripravujem videá. Teraz si však tréningy budem pripravovať sám, tréningy budem viesť a videá si budem pripravovať pre seba. Mení sa akurát to, že na tréning neprídem ako asistent a nebudem pomáhať trénerovi, ale budem si viesť tréning a mať ho pripravený. Aj v predchádzajúcom ročníku boli tréningy, ktoré som musel viesť. Bolo to pri výmene trénerov, respektíve keď mal tréner iné povinnosti. Nejakú malú skúsenosť teda s tým mám. Myslím si, že veľa hráčov sú profesionáli. Čo sa povedalo, to sa urobilo na 100%. Ak sú hráči profesionáli, tak je jedno, či im to povie 30-ročný alebo 50-ročný tréner,“ odpovedal samotný kouč.

IMG 4048

Jedno je však isté, určite bude Helmecy musieť upraviť komunikáciu smerom k hráčom: „Komunikácia bude určite iná. Asistent sa skôr snaží vysvetliť, keď sa napríklad niečo nepáči na tréningu. Asistent je tam na to, aby ich upokojil alebo s nimi aj zavtipkoval. Žiaľ, teraz budem ja rozdávať tie veci, ktoré sa im nemusia páčiť. Uvidíme, kto to bude upokojovať (úsmev).“

Aj keď je ešte priskoro, tak sme v rozhovore načrtli tému skladania tímu. Pod zmluvou je oficiálne iba slovenské duo Adam Antoni a Matej Majerčák. „Momentálne sa rozprávame o tom, ako vyskladať tím, aj keď ešte nemáme 100-percentný rozpočet na ďalšiu sezónu. Ideálne by bolo vyváženie skúsenejších a mladších hráčov. Stále je to však aj otázka peňazí. Zatiaľ neriešime zahraničných hráčov, keďže nevieme ako to bude s hranicami, pracovnými vízami a podobne. Podľa mňa sa každý budeme musieť v budúcej sezóne uskromniť. Dôležité bude, keď sa otvoria haly. Oslovili sme niektorých hráčov z predchádzajúcej sezóny, ale uvidíme, ako to dopadne,“ vyjadril sa tréner Prievidze.

DSC 6944

Pokračovať bude určite aj spolupráca s mládežníckym klubom MBA Prievidza, ktorá dodala v predchádzajúcich rokoch niekoľko jednotlivcov do tímu mužov. Najlepším príkladom bol Matúš Hronský, talentovaný mladík sa neskôr posunul do Ameriky. „S MBA Prievidza sme sa snažili spolupracovať čo najviac. Keď mali niektorí hráči na to, tak sme sa im snažili dať príležitosť minimálne na tréningu. Plánujeme v tom pokračovať, aby si vyskúšali prechod medzi kategóriami. S trojicou Maxim Matuška, Filip Bakoš a Patrik Lukáč určite počítam do širšieho družstva, aby pomohli aj v tréningovom procese a keď príde príležitosť, tak ich pustiť aj na palubovku. Uvidíme, či sa ukážu aj ďalší hráči,“ načrtol Helmecy víziu.

Mladý kouč dokonca prezradil záujem pokračovať aj v práci s mládežou. V predchádzajúcom ročníku viedol družstvo juniorov: „Bol som na všetkých zápasoch mužov v predchádzajúcej sezóne a pri junioroch som tuším vynechal iba jeden zápas. Budeme spolu sedieť. Ak sa to bude dať skĺbiť, tak budem rád aj naďalej trénerom juniorov. Je to len o dohode a prioritách. Myslím si, že sa to dá zvládať.“

V závere sme sa dotkli aj témy fanúšikovia. Prievidza má totiž najživšie publikum, či už na samotných zápasoch, respektíve na sociálnych sieťach. Ako je pripravený na tlak a očakávania od nich? „Som tu už štyri roky. Je tu veľký tlak, skvelé publikum, ktoré dokáže dať najavo, keď sa im niečo nepáči alebo páči. Verím, že sa budeme prezentovať takým basketbalom, aby sa to ľuďom páčilo,“ uzatvoril Helmecy.

Foto: Lukáš Droppan, Vladimír Králik