• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Na univerzite zaujal maskou v štýle známej filmovej postavy Hannibala Lectera, medzi profesionálmi si vybudoval dobré meno na Cypre a teraz boduje so Spišskými Rytiermi na slovenských palubovkách. Jarvis Garrett patrí k ťažiskovým hráčom „Novovešťanov“, no aj po sérii piatich výhier v rade, krotí nadšenie pri pohľade na tabuľku.

Jedna z najlepších ofenzív súťaže a tradične kvalitná defenzíva, rukopis trénera Tea Hojča je badateľný už od úvodného zápasu Rytierov. Prehra na Pasienkoch naštartovala jeho kolektív k výhram nad Handlovou, Levicami, Svitom, Lučencom a Prievidzou. To doviedlo Spišiakov na prvé miesto tabuľky. Nemalý podiel má na tom americký rozohrávač Jarvis Garrett.

„Teší ma, že máme dobrý štart do sezóny, ale nemôžeme sa príliš z toho radovať alebo byť spokojní, pretože je pred nami dlhá sezóna a máme pred sebou ešte veľa roboty. Kľúčovými faktormi sú tie, že dôverujeme nášmu trénerovi, jeho systému a zápasovým plánom. Stará sa o to, aby sme na každý duel boli zodpovedne pripravení. Každý deň tvrdo pracujeme a berieme veci od zápasu k zápasu. Máme skúsených hráčov a naša chémia sa každým dňom zlepšuje,“ uviedla jedna z letných posíl tímu.

Svoju profesionálnu kariéru trávil v blízkosti Stredozemného mora, krátko si zahral v gréckej najvyššej súťaži (Rethymno Cretan Kings), ale väčšinu času bol súčasťou klubov v cyperskej Nikózii (Omonia a Apoel). Prečo sa teda rozhodol zmeniť toto prostredie za Slovensko?

DSC 1767

„Čo ma doviedlo do Spišskej Novej Vsi? Pri telefonickom rozhovore s trénerom Hojčom mi hneď prezradil, že stojí o moje služby. Cítil som, že budem vhodným hráčom pre tento tím. Prezradil mi viac o svojich cieľoch v sezóne a ja mu som načrtol svoje ciele. Máme rovnaké ambície a dobre si rozumieme. Na výber som mal okrem Spišskej Novej Vsi dve ponuky, obe z Cypru - Apoel Nikózia a AEK Larnaka. Cítili sme, že v tomto bode kariéry bude najlepšie, keď sa rozhodnem pre Spišských Rytierov. V tomto smere dôverujem na 100 percent agentovi, preto som sa rozhodol odísť z Cypru. Bolo to náročnejšie leto, prirodzene preto, čo sa deje. Mnoho hráčov si nenašlo klub, no ja som vďačný za to, kde som práve teraz. V tomto smere patrí aj vďaka môjmu agentovi, ktorý tvrdo pracuje,“ odpovedal Garrett.

V predchádzajúcom ročníku navyše zbieral skúsenosti v Európskom pohári FIBA, pohľad na štatistiky dokazuje, že Američan má nesporné basketbalové kvality. Zahrať si mohol vtedy proti kosovskej Prištine, nemeckému Bayreuthu a lotyšskému Ventspilsu. „Hrať v Európskom pohári FIBA bolo skvelou skúsenosťou, cestovali sme a hrali sme proti tímom z rôznych krajín. Bol to vysoký level basketbalu a je to niečo, čo by som si ešte rád zopakoval,“ povedal rozohrávač Rytierov.

DSC 3024

Garrett je zatiaľ spokojný s pobytom na Slovensku. Okrem výsledkov tímu a osobných štatistík si pochvaľuje aj zmenu prostredia: „Nová krajina prináša aj odlišnú kultúru. Rád skúšam odlišné jedlá a zisťujem viac o rozličných kultúrach. Slovensko je veľmi podobné môjmu rodnému mestu, je tu zima, no som na to zvyknutý. Som spokojný s novým tímom, spoluhráčmi a tiež sa mi pozdávať úroveň ligy.“

Vo svojej doterajšej basketbalovej kariére však paradoxne zaujal najviac zranením. Udialo sa ešte počas jeho pôsobenia na univerzite Rhode Island, konkrétne v zápase s St. Joseph's Hawks. Pri obrannom zákroku dostal lakťom, po ktorom mu súper vybil zub a zlomil čeľusť. Jeho ďalšie pôsobenie pod košmi tak bolo ohrozené. Garrett sa však nevzdal a v amerických médiách vzbudil veľkú pozornosť svojou maskou. Tú prirovnávali k známym filmovým postávam - Hannibalovi Lecterovi (Mlčanie jahniat) a Baneovi (Temný rytier povstal). O týždeň už bol späť a celú situáciu bral s nadhľadom. Miestnemu reportérovi povedal, že v maske vyzerá, ako keby chcem pohrýzť súpera.

garrett maska

„Dostal som hlavičku do úst a vypadol mi predný zub. Doktor ho po zápase zatlačil späť a dal mi dočasný strojček, aby sa zahojila moja čeľusť a zuby. Povedali mi, že ak chcem hrať v zostávajúcej časti sezóny, tak si musím nájsť masku, ktorá zakryje moje zuby. To sa mi aj podarilo, našli sme miesto, kde mi mohli vytvoriť masku na mieru. Úprimne, nebolo ľahké s ňou hrať, pretože som poriadne nevidel a zle sa mi dýchalo. Bol som však odhodlaný hrať basketbal, to som proste ja, bojujem skrz čokoľvek,“ vrátil sa Garrett k tejto udalosti.

Foto: Lukáš Droppan, nytimes.com