Vytlačiť
Kategória: Rozhovory

Takmer rok si súťažne neťukol do basketbalovej lopty. Pre mnohé kluby by bolo riskom angažovať takého hráča, ale Spišským Rytierom tento ťah v lete vyšiel. Michal Čekovský sa totiž dokázal plnohodnotne vrátiť, opäť je veľkou hrozbou pod oboma košmi a dokonca nie je ďaleko od návratu do reprezentácie.

Stačí sa obzrieť rok dozadu. V sezóne 2018/2019 bojoval s Handlovou o postup do semifinále, pre zranenie však nebol k dispozícii počas celej štvrťfinálovej série. S Interom si mohol zahrať v európskych pohároch, jeho pôsobenie v žlto-čiernom drese sa pre ďalšie zranenie skončilo už 10. októbra 2019.

„Som veľmi rád, že po mojej takmer ročnej a najdlhšej pauze od basketbalu, som späť na ihrisku. Je to skvelý pocit, či už pre mňa alebo moju rodinu a blízkych, ktorí ma vždy podporovali. Opäť ma môžu sledovať. Stále sa snažím získať po dlhej pauze cit pre basketbal, ale myslím si, že každým dňom sa to zlepšuje, či už na tréningu alebo na zápase,“ vyjadril sa Čekovský k svojmu návratu.

Šancu na povestný reštart dostal na Spiši, kde sa dočkal spolupráce so slovinským koučom Teom Hojčom. Tomu sa odvďačuje stabilnými výkonmi, dokonca sa na začiatku novembra prepracoval aj do základnej zostavy. Ako však priznal samotný hráč, tak ešte to nie je z pohľadu jeho výkonov ideálne:

DSC 1155

„Určite ešte nie sú ideálne tak, ako by som chcel, ale ako som spomínal, zlepšuje sa to a je to normálne po takej dlhej pauze. Za dva mesiace prípravy sa nedá oklamať rok bez basketbalu. Chvíľu to ešte určite potrvá, kým budem so sebou spokojný.“

S Rytiermi si v podstate od začiatku sezóny užíva pobyt na prvom mieste tabuľky. Síce prišli z ich strany aj mierne zaváhania, respektíve ťažšie vybojované víťazstvá, ale na svojich konkurentov majú aktuálne náskok dvoch víťazstiev. Veľkú zásluhu má na tom aj fakt, že až desiatka hráčov pravidelne naskakuje do zápasov.

IMG 0460

„Nielen mňa, ale určite každého z tímu to teší, že sme zatiaľ na prvom mieste. Teraz však prichádza ešte väčšia zodpovednosť - udržať si to. Máme celkom dobrú rotáciu a snažím sa vždy dať do toho všetko a pomôcť tímu, či už z lavičky alebo zo základu. Každý má v tíme úlohu, ktorú sa snaží plniť na 100 percent. Motiváciou pre mňa je to, aby som sa každým dňom zlepšoval a bol ešte väčším prínosom pre celé družstvo, aby sme sa po každom zápase mohli tešiť z víťazstva,“ povedal Čekovský.

Jeho výkony neunikli pozornosti ani reprezentačnému trénerovi Žanovi Tabakovi. Čekovského meno sa objavilo v širšej 24-člennej nominácii na stretnutia predkvalifikácie MS 2023 proti Luxembursku a Kosovu. To, či sa objaví aj v ďalšej fáze selekcie, sa uvidí už v najbližších dňoch. Bolo by to určite pekné zakončenie jeho návratu na palubovky, dres Slovenska by si opäť obliekol po viac ako dvojročnej pauze.

DSC 1133

„Som rád, že som dostal šancu opäť zabojovať o miesto v reprezentácii. Je to vždy obrovská česť reprezentovať svoju krajinu,“ vyhlásil pivot „Novovešťanov“.

Počas vynútenej koronaprestávky zaujal svojimi kuchárskymi schopnosťami. Ako je na tom Čekovský teraz? „Varím stále každý deň, ale na točenie videí počas sezóny nie je veľa času, plus samotná situácia komplikuje všetko. No naďalej sa snažím pridávať recepty, ktoré zvládne si navariť každý, aj v lockdovne. Všetky recepty nájdete na Varíme s Čekom,“ odpovedal na záver samotný hráč.

Foto: Lukáš Droppan, Daniel Faix, Vladimír Dorňák