Vytlačiť
Kategória: Rozhovory

Na začiatku decembra sa Róbert Ištvánik dostal do nečakanej situácie, po korona prestávke sa musel dočasne zhostiť funkcie hlavného trénera Iskry Svit. S družstvom si neviedol zle, vrátil ho na víťaznú cestu a aj s jeho pomocou sa „medvede“ dotiahli na najlepšiu trojku. S asistentom kouča Rudolfa Juga sme sa ohliadli za predchádzajúcimi hektickými dňami.

„Podtatranci“ sa na začiatku decembra vrátili po takmer mesačnej pauze do zápasového kolotoča. Vynútená prestávka si však vyžiadala svoju daň, družstvo nemohol viesť ešte dlhšiu dobu jeho tréner Rudolf Jugo. Do novej situácie sa dostal jeho asistent Róbert Ištvánik, ktorý musel naskočiť do rozbehnutého vlaku.

„Bolo to pre mňa niečo nové, no vzhľadom na to, že som už aj minulú sezónu pôsobil ako asistent pri Rudi Jugovi a poznal som súčasný tím, tak to nebol až taký šok. Potrebovali sme, aby sa náš hlavný tréner poriadne zotavil z korony a vedenie sa rozhodlo, že tím budem viesť dočasne ja, tak som to zobral ako fakt a za túto príležitosť som samozrejme vďačný. Prijal som to na jednej strane s radosťou, no na druhej s veľkou pokorou a očakávaním, ako to pôjde. Zmenilo sa v zásade len to, že mládežnícke tímy, ktoré som dovtedy viedol, si rozdelili naši tréneri a ja som sa už začal naplno venovať len A-tímu,“ prezradil na úvod Ištvánik.

Jeho premiéra v SBL prišla 2. decembra v Handlovej. Aj keď mu chýbala potrestaná dvojica Daquaise Andrews a Dominic Green, tak proti „baníkom“ siahali na víťazstvo. „Príprava nebola až taký problém, skôr som mal trošku stres z toho, ako odkomunikujem chalanom video, ktoré som síce strihal už aj predtým, no jeho rozbor robil stále pán tréner Jugo. Nakoniec to vypálilo celkom v pohode a myslím, že každým ďalším zápasom to bolo lepšie a lepšie. Samozrejme, bola tam aj trošku tréma, ale akonáhle sa začalo hrať, tak na trému už nie je čas a treba sa sústrediť na to, čo sa deje na ihrisku,“ spomína 41-ročný kouč na svoj úvodný zápas v pozícii hlavného trénera.

DSC 4803

Po zaváhaní na hornej Nitre prišla vynikajúca séria Ištvánika, doma vyhral so svojimi zverencami všetky štyri zápasy. Úspechy proti top tímom ligy - Spišskej Novej Vsi, Leviciam a Lučencu, znamenali nielen potvrdenie aktuálneho štvrtého miesta v tabuľke, ale aj znižovanie straty na špičku ligy. Na ňu už Sviťania na začiatku roka 2021 klopú.

„Som hlavne rád, že sme zdolali top tímy ligy, hoci Levice, ani Spišská Nová Ves nehrali vtedy v kompletnej zostave, tak na naše sebavedomie to zapôsobilo veľmi pozitívne. Pravdou však je, že sme víťazili iba doma, takže musíme zapracovať na tom, aby sme vozili častejšie výhry aj z paluboviek súperov. Myslím si, že je to o tom, že chlapci sú momentálne pozitívne namotivovaní, chcú hrať jeden pre druhého a začínajú si uvedomovať svoju kvalitu. V neposlednom rade je to fakt, že tento rok máme omnoho širšiu lavičku, môžeme hráčov viac rotovať a hoci súperi dokážu s nami hrať aj 30 minút vyrovnanú partiu, tak my sme schopní aj vďaka tejto rotácii hrať v závere s oveľa väčšou energiou a dokážeme potom v priebehu krátkeho úseku hry zlomiť zápas na svoju stranu,“ uviedol Ištvánik.

DSC 5187

Pod jeho taktovkou hrala Iskra na prvý pohľad oveľa ofenzívnejšie, čomu nasvedčujú aj konečné výsledky zápasov. Pri dvoch prehrách dali 72 (v Handlovej), respektíve 89 (na Interi) bodov, ale pri víťazstvách zaznamenali minimálne 93 bodov.

„Útočné systémy sme nemenili, pridali sme len pár jednoduchých vecí. Ako tréner bazírujem na tom, aby hráči hrali jeden pre druhého, verili jeden druhému a keď vybehnú na ihrisko, tak musia hrať s maximálnou energiou. V tíme máme veľmi silné individuality a keď hrajú spolu ako tím, tak je pre súperov dosť ťažké nás zastaviť. Veľmi silnou zbraňou je u nás rýchly prechod do útoku, opäť vďaka tomu, že máme na to vhodné typy hráčov. Taktiež sa nám pomaly, ale isto zvyšuje počet pokusov za 3 body, keďže minimálne 8 – 9 hráčov nášho tímu, môže kedykoľvek vypáliť z perimetra. Čo ma teší asi najviac je, že chalani si začali navzájom viac veriť a myslím, že hráme o dosť tímovejšie, ako na začiatku sezóny, no myslím si, že toto je aj zásluha trénera Juga. Buduje sa to od začiatku tohto ligového ročníka, no momentálne je to už viac vidno. Na čom musíme ešte riadne zapracovať, je tímová obrana, no myslím si, že to chce len čas a vytrvalosť,“ vyjadril sa asistent trénera Svitu.

DSC 4996

Ištvánik je súčasťou lavičky druhým rokom a treba poznamenať, že ide o miestneho trénera, ktorý si najskôr prešiel mládežníckou pyramídou klubu. „Som veľmi vďačný za čas, ktorý som mohol s Rudim stráviť pri našich mužoch. Rudi je skvelý taktik, o basketbale vie veľmi veľa, vie dobre pripraviť družstvo na zápas a ja som sa za ten rok pri ňom veľmi veľa naučil. Niekedy mi dával svoje rady aj cez telefón a vždy mi bol ochotný pomôcť, za čo mu patrí vďaka,“ prezradil 41-ročný tréner.

Pod Tatrami sa môže v budúcnosti zopakovať história. Niekoľko rokov dozadu fungoval pri Rudolfovi Jugovi ako asistent Michal Madzin, ktorý bol tiež produktom Iskry. Teraz ide v jeho šľapajach jeho kamarát a pokojne sa časom môže zopakovať rovnaký scenár. Je víziou Ištvánika prejsť natrvalo na post hlavného kouča Svitu?

DSC 5190

„Na toto je ťažké odpovedať. V prvom rade treba dokončiť túto sezónu čo najlepšie a potom sa uvidí. Nejaká ambícia tam je, hoci ma stále baví aj práca s mládežou. Ak by som mal byť v budúcnosti hlavný tréner, tak určite len vo Svite, nakoľko tu mám celú rodinu, potrebné zázemie a skvelý tím ľudí, ktorí basketbalu obetujú veľmi veľa,“ odpovedal Ištvánik na záver.

Foto: Daniel Faix