• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Návraty legionárov na slovenské palubovky nie sú na dennom poriadku. O to viac sa museli potešiť fanúšikovia Prievidze, keď vedenie klubu oznámilo angažovanie Granta Sittona. Americký krídelník sa vrátil do Niké arény po dvoch rokoch, ktoré strávil v holandskom Groningene a nemeckom Rostocku. Čo ho doviedlo späť do dresu BC, aj to sme zisťovali u 27-ročného basketbalistu.

Pre absolventa kanadskej univerzity Victoria bola v sezóne 2017/2018 Prievidza prvou zastávkou v jeho profesionálnej kariére. Prievidzskí priaznivci, ale aj mnohí ostatní, si ho pamätajú hlavne pre jeho všestranné využitie a tiež pre dobrú ruku za tri body. V kádri trénera Ryana Pannoneho patril k oporám kolektívu, no sezónny cieľ sa vtedy nepodarilo splniť. Síce skončili po základnej časti na 3. mieste, ale v štvrťfinále ich Komárno vyprevadilo na predčasné dovolenky.

„Čo ma doviedlo do Prievidze bolo to, že poznám klub a kvôli situácii s koronavírusom je to oveľa ťažšie na zahraničných trhoch. Odtadeto mám niektoré z mojich najobľúbenejších spomienok z hrania basketbalu v zahraničí. Udržiavam sa v kontakte so všetkými mojimi vtedajšími spoluhráčmi a tiež fanúšikmi,“ povedal Sitton na úvod.

Po individuálne vydarenej sezóne mal pôvodne pokračovať na hornej Nitre, no napokon sa rozhodol odísť do holandského Groningenu. S Donarom si zahral v Európskom pohári FIBA a na ligovej scéne získal striebro. V predchádzajúcom ročníku sa presunul ešte do kvalitnej súťaže, v Rostocku si zahral druhú najvyššiu nemeckú súťaž.

IMG 2990

„Hrať za Groningen bolo peknou skúsenosťou. Mohol som cestovať po Európe, vidieť rôzne kultúry a popri tom hrať basketbal. Čo sa týka basketbalu v Nemecku, tak bolo veľmi fajn ho okúsiť. Je to kvalitná liga,“ ohliadol sa hráč Prievidze za predchádzajúcimi dvoma sezónami.

Situácia s koronavírusom zamiešala všetkými basketbalovými trhmi. Mnohé sa podľa očakávania rozhodli preferovať domácich hráčov, a tak mnohí legionári zostali bez práce, vrátane Sittona. „Pracoval som na sebe a snažil som sa čo najviac hrať, ale kvôli koronavírusu to bolo náročné, pretože sa ťažšie hľadali otvorené haly. Vydal som zo seba maximum,“ uviedol Sitton.

IMG 5317

Za tie dva roky medzi jeho odchodom a príchodom do Prievidze, sa zmenilo mnohé. Z vtedajšieho družstva neoblieka už nikto dres BC, akurát dve mená zostali súčasťou klubu. Marko Batina sa presunul z pozície hráča na post generálneho manažéra a Maroš Helmecy sa posunul z asistenta trénera na hlavného kouča.

„Už pred príchodom na univerzitu som pôsobil v mladých kolektívoch. To isté sa zopakovalo aj na Victorii. Užívam si povinnosti a tlak, ktorý vyplýva z toho, že som kľúčovým hráčom. Lepšie teraz poznám hru a viem, čo očakávať,“ zhodnotil svoje a klubové zmeny 27-ročný Američan.

IMG 6922

Pre vynútenú prestávku zatiaľ odohral za Prievidzu len tri zápasy, svoje kvality už stihol ukázať. V štatistikách mu svieti priemer 16,3 bodu, 3 doskokov a 1,3 asistencie na zápas. „Všade, kde idem hrať, je mojim cieľom vyhrať titul. Teraz sa však ako tím musíme vždy koncentrovať len na ten najbližší duel,“ dodal Sitton na záver. Doviesť svoj staronový tím k výhre môže už najbližšiu stredu, Prievidzu čaká s Handlovou tradičné hornonitrianske derby.

Foto: Vladimír Králik