• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Možno trochu pod radarom sú výkony rozohrávača v službách Spišských Rytierov Delana Spencera. Američan sa totiž celkom nenápadne vypracoval medzi streleckú elitu ligy a jedného z lídrov tímu. Čo si želá od svojej tretej profesionálnej sezóny, aj to bolo témou rozhovoru s 26-ročným basketbalistom.

Na východe je zatiaľ dôvod na radosť. Prebudovanie a veľký reštart, ktorý bol ústrednou témou letných a jesenných mesiacov, prináša svoj efekt. „Novovešťania“ sa od úvodu zaradil na popredné priečky tabuľky a v podstate od začiatku sezóny hrajú o prvú pozíciu. Aj keď zneli z kabíny Rytierov skromnejšie ambície pred ostrým štartom, tak realita je určite príjemnejšia.

„Užívam si sezónu. Hráme dobre, vyhrávame a vedenie klubu je spokojné. Teší ma, že sme na čele ligy, ale musíme pokračovať v tom, aby sme robili dobré veci. Liga má svoju kvalitu, pôsobia v nej dobré tímy. Čo sa týka mňa, tak očakával som, že budem hrať dobre, pretože mimo sezóny tvrdo pracujem na tom, aby som sa zlepšoval. Tréner pozná moju hru a vie, čo môžem priniesť tímu. To sa presne aj na palubovke deje - dávam body, pomáham spoluhráčom, hrám dobre v obrane a robím všetko, aby sme vyhrali,“ zhodnotil Spencer svoje doterajšie dojmy.

IMG 1364

Rozohrávač Spišiakov do bodky napĺňa svoje slová, s priemerom 17 bodov na zápas sa radí na 3. miesto medzi ligovými strelcami. V top 10 je aj v priemernom počte ziskov a čo je možno najzaujímavejšie, tak je excelentným strelcom. V zámorských súťažiach sa občas načrtne téma „klubu 50-40-90“. Ide o percentuálnu úspešnosť streľby za 2 body, 3 body a trestných hodov. Spencer je momentálne na tom takto - 51% za 2 body, 45% za tri body a 89% z čiary trestných hodov.

„Nemusel som upravovať svoju hru. Prirodzene mávam chémiu v tímoch, kde mám svoje postavenie. Máme skvelého trénera a skúsených spoluhráčov, čiže sa aj ľahšie hrá. Tím mi podľa mňa dôveruje a verí v to, čo robím na palubovke v útoku a v obrane, aby nám to spoločne pomohlo k víťazstvu,“ myslí si hráč Spišskej Novej Vsi.

DSC 2656

Možnosť mať v tejto dobe „robotu“, nie je celkom bežným javom. Primárne mnohí zámorskí basketbalisti sú v tomto ročníku bez klubovej príslušnosti, situácia s koronavírusom totiž zmenila na celom svete pravidlá hry. Aj z tohto dôvodu si Spencer váži šancu od Rytierov:

„Ponuka bola v týchto časoch dobrá. Pochopil som, že trh bol iný, ako tomu bolo po minulé roky. Menej možností, preto som šťastný, že mám robotu. S trénerom sme boli v priamom kontakte, vytvorili sme si vzťah a rozprávali sme sa ešte pred mojím príchodom. Som rád, že som tu. Ako klubu a tímu sa nám v tejto sezóne darí.“

Polovica základnej časti je už minulosťou, Spišskí Rytieri stíhajú prvé miesto v tabuľke a čoskoro čaká tímy prvý vrchol korona sezóny - Slovenský pohár. „Mojim cieľom je vyhrať titul. Chcem dokázať niečo, čo sa tu zatiaľ nepodarilo. Týmto fanúšikom, tímu a sebe plánujem zanechať určitý odkaz,“ zakončil Spencer.

Foto: Daniel Faix, Vladimír Dorňák, Lukáš Droppan