• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Bol jeden z prvých hráčov na súpiske Lučenca pre sezónu 2020/2021. Ukrajinský pivot Konstantin Anikienko si vybudoval v kádri trénera Petra Jankoviča slušnú pozíciu, preto nebol z jeho strany dôvod nepokračovať medzi „pelikánmi“. V drese BKM chce dokončiť robotu, ktorú sa nepodarilo v predčasne ukončenom ročníku dotiahnuť do konca.

Finále Slovenského pohára a 4. pozícia v lige, to bol výsledok „Novohradčanov“ v sezóne 2019/2020. Všetko to malo dospieť k tomu, že v play off by družstvo útočilo na medailové priečky. Do toho vstúpil koronavírus a tak sa v podstate muselo začínať od začiatku. Vedenie klubu to neodradilo a v lete sa rozhodlo nadviazať na nedokončenú robotu. Medzi prvými krokmi bolo predĺženie spolupráce s Anikienkom.

„Na Ukrajine funguje mnoho dobrých tímov. Nevidel som vtedy dôvod, aby som niekam odišiel, doma som sa cítil dobre. Rok dozadu som mal však vo svojej kariére ťažké obdobie, keď teda prišla možnosť pôsobenia v Lučenci, tak som to vnímal ako dobrú príležitosť. Páči sa mi tu prístup trénera a klubu k basketbalu. Necítim sa ako legionár, Slováci sú mi veľmi blízki z pohľadu mentality. To bolo pre mňa prekvapenie, sú totiž veľmi pohostinní a vnímaví,“ ozrejmil pivot Lučenca.

Anikienko si svoje pôsobenie na Slovensku pochvaľuje. Hráva v základnej zostave „Novohradčanov“, s tímom bojuje o najvyššie priečky, čo sú určite pozitíva pri jeho pôsobení pod deravými košmi: „Ku všetkému pristupujem pozitívne, to platí aj o koronavíruse. Je škoda, že je v SBL menej tímov, ale zase, zvýšil sa počet zápasov. Túto sezónu môže každý zdolať každého. Konkurencia sa zvýšila, nik tu nie je jasným favoritom. Najradšej by sme boli od každého oveľa silnejší, ale ešte máme od toho ďaleko. Prirodzene, hranie mimo domova prináša dobré aj zlé momenty, ale na konci bude určite prevládať to, že to bol krok dopredu.“

DSC 0192

Z pohľadu štatistík je ukrajinský pivot približne na tom, na čom bol v sezóne 2019/2020. S družstvom je aktuálne na tretej pozícii, nebyť niektorých zápasov, tak by postavenie mohlo byť aj vyššie. Najdôležitejšie však je, že „pelikáni“ hrajú o čelné priečky a pokračujú krok po kroku na ceste, ktorú začali od svojho návratu do najvyššej súťaže.

„Nie som spokojný so svojimi výkonmi, v útoku sa musíme zlepšiť a viac bodovať. Tretie miesto nie je zlé, ale chceme viac. Dosť zápasov sme si prehrali sami, keď sme podcenili súpera, poľavili alebo sme neboli koncentrovaní. Máme potenciál, toto nie je naše maximum, čoho sme teraz schopní,“ myslí si Anikienko.  

DSC 0428

Dvadsaťosemročný basketbalista si v minulosti obliekol reprezentačný dres Ukrajiny v mládežníckych kategóriách. Súčasný formát kvalifikácie mu nahráva, aby sa tak mohlo stať aj v kategórii mužov. „Vždy bola česť hrať za reprezentáciu. Ak sa naskytne podobná príležitosť, tak budem len rád,“ uviedol Anikienko.

So svojimi 218 cm nie je však paradoxne najvyšším hráčom súťaže, v tejto štatistike je druhý. SBL-ka je v tomto špecifická liga, až 6 hráči majú viac ako 211 cm. Prekvapilo toto Anikienka? „Áno. Ukrajina má viac obyvateľov ako Slovensko, tým pádom aj basketbalistov. Celú kariéru som bol najvyšším hráčom v lige, preto je toto pre mňa novinka, čo nie som najvyšší,“ odpovedal na záver hráč Lučenca.

Foto: Lukáš Droppan