Vytlačiť
Kategória: Rozhovory

Rukopis trénera Tea Hojča je očividný aj v jeho druhom pôsobisku na Slovensku. Spišskí Rytieri sa totiž opierajú o kolektívne poňatie hry, pri ktorom plynie nebezpečie od každého jedného hráča. Jednou z dôležitých postáv tohto tímu je tiež 26-ročný Srb Marko Stevanovič.

K „Novovešťanom“ prišiel s vizitkou spoľahlivého hráča, ktorý sa v poslednom období sústredil na pôsobenie v Česku. Zahral si v Ústí nad Labem a v Prahe, v našom regióne absolvuje už tretiu sezónu v rade. Treba za tým niečo špeciálne hľadať?

„Nie je za tým žiadne tajomstvo. Česko a Slovensko je veľmi podobné Srbsku, je to takmer ako doma. Mám rád, keď tímy hrajú mojim štýlom hry a plus, nie je to ďaleko od mojej domoviny,“ odpovedal na úvod Stevanovič.

V jeho doterajšej kariére sa predsa len niečo zmenilo, dalo by sa totiž povedať, že konečne hrá v družstve, ktoré sa pohybuje na najvyšších priečkach tabuľky. Spišskí Rytieri sú momentálne lídrom SBL, keďže sa opierajú aj o kvalitnú a širokú rotáciu hráčov. Ak rátame ešte aj Garretta, tak kvarteto hráčov, vrátane Stevanoviča, dosahuje priemerne dvojciferný počet bodov a ďalší dvaja členovia súpisky od toho nie sú ďaleko.

IMG 5575

„Je to veľká výzva, keď hráte o popredné priečky. Veľká zodpovednosť zostať na čele a myslím si, že to zvládame zatiaľ celkom dobre. Máme solídnu rotáciu. Každý vie priniesť tomuto tímu niečo dôležité, čo pomôže k víťazstvám. Myslím si, že to je naša hlavná zbraň,“ prezradil pivot Spišskej Novej Vsi.

Stevanovič v úvode sezóny začínal z lavičky, no postupne a dosť rýchlo sa vypracoval na stabilného člena základnej päťky. Keď sa k tomu prirátajú pravidelne solídne výkony, s minimálnymi výkyvmi, tak je jasné, prečo v tejto pozícii zotrváva.

DSC 8437

„Nie je dôležité, či nastupujem v základe alebo z lavičky. Najdôležitejšie je vyhrať. Vždy sa snažím pre svoj tím odovzdať všetko, nech je to v akejkoľvek roli. Družstvo je na prvom mieste, potom som ja. Najviac ma poteší výhra a samozrejme pozitívom je, keď k tomu môžem pomôcť aj dobrým výkonom,“ uviedol srbský basketbalista.

Zatiaľ sa mu v jeho doterajšej kariére vyhýba zisk veľkých trofejí, najväčším úspechom je finále Českého pohára s USK Praha z predošlého roku. Aj na slovenských palubovkách ho určite čaká tvrdý boj o úspech, keďže minimálne SBL-ka je v tejto sezóne mimoriadne vyrovnaná.

IMG 5600

„Dalo by sa povedať, že táto súťaž je celkom unikátna, každý môže zdolať každého. My musíme hrať kolektívne, posúvať si loptu, byť pozitívne naladení a robiť všetko pre to, aby sme každé stretnutie vyhrali. SBL je dosť kvalitná, jediným negatívom je, že v nej pôsobí len sedem tímov. Pre každého a všade sú to však teraz ťažké časy, preto som šťastný, že mám robotu a môžem robiť to, čo milujem,“ povedal Stevanovič.

Čo sa týka cieľov, tak v tých má jasno: „Nechceme preskakovať nejaké kroky, treba sa pripraviť a koncentrovať vždy len na najbližšie stretnutie. Je koniec januára, play off nie je až tak ďaleko, ale najskôr je potrebné zakončiť základnú časť. Nič by ma neurobili šťastnejším, keby vyhráme, ale ideme krok po kroku.“

Foto: Lukáš Droppan, Ladislav Szibilla