• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Na druhý pokus, ale podarilo sa to. Zuzana Žirková je aj v pozícii asistentky ťahákom, jej premiéra na poste hlavnej trénerky pridala na atraktívnosti stretnutia 29. kola SBL medzi Lučencom a Svitom, keďže sa stala prvou ženou v našej najvyššej mužskej súťaži, ktorá viedla družstvo. Dokonalý debut priniesol len jednu „trhlinu“, basketbalisti Svitu si totiž po lepšie zvládnutej koncovke odvážali od „pelikánov“ oba body po výsledku 98:93.

Kým v novembri prekazil jej očakávanú premiéru koronavírus v tábore ligového konkurenta, tak teraz tomu už nič nestálo v ceste. Na post hlavnej koučky zasadla dočasne, keďže tréner „pelikánov“ Peter Jankovič si plní svoje povinnosti pri reprezentačnom výbere žien Slovenska. V týchto dňoch vrcholí v Piešťanoch kvalifikácia o postup na tohtoročné majstrovstvá Európy.

Historický okamih jej pokazili basketbalisti Svitu, ktorí si v ofenzívne ladenom, dramatickom a vyrovnanom zápase napokon odnášali cenné dva body za víťazstvo. „Nejako som to neriešila. Mrzí nás prehra a ten záver, že bol taký, aký bol. Ešte dostanem jednu šancu (úsmev). Myslím si, že sme im dovolili, aby sa priveľmi rozbehli. Bol to jednoznačne ofenzívny basketbal. V prvej polovici sme sa im dokázali vyrovnať, aj v tej druhej. Zmena rytmu so zónou priniesla to, že ako keby chlapci prestali vedieť driblovať, strieľať a mali problém vôbec zahrať rýchly protiútok. Toto nás stálo víťazstvo, rozhodli osobnosti v tíme,“ povedala na úvod Žirková.

DSC 0486

Legenda slovenského ženského basketbalu má na starosti družstvo počas aktuálneho týždňa, Lučenec sa pod jej taktovkou predstaví ešte v sobotu 6. februára na palubovke Prievidze. Bola v niečom iná príprava a taktika, v porovnaní so svojim trénerským kolegom? „Príprava bola úplne rovnaká. Myslím si, že sa robili úplne rovnaké veci, ako sa robia každý týždeň a každý pondelok. Mali sme takú dohodu, že budeme robiť svoje veci a pracovať na nich, aby sme sa dokázali posúvať ďalej,“ odpovedala Žirková.

Vo svojej trénerskej kariére to je pre 40-ročnú ex-basketbalistku nová skúsenosť. Zatiaľ čo v minulosti rozdávala pokyny hráčkam podobného vzrastu, tak teraz nie raz rozpráva svoje podnety a postrehy hráčom, ktorí majú aj viac ako 210 cm. Rešpektujú ženu v mužskom basketbale? „To sa treba opýtať ich. Som toho názoru, že chémia na lavičke bola v tomto zápase dobrá. Chalani sa povzbudzovali a bolo vidieť, že chcú vyhrať,“ prezradila dočasná hlavná trénerka Lučenca.

DSC 1121

V minulosti pôsobila na lavičke Young Angels Košice, teraz si premiérovo skúša pôsobenie v SBL. Počas niekoľkých mesiacov si už stihla všimnúť rozdiely medzi pôsobením žien a mužov na palubovke: „Jednoznačne taktická vyspelosť. Nájsť nejaký balans, keď niečo nejde a je potrebné sa chytiť niekde inde. To je asi najväčšia devíza žien, vedia sa lepšie takticky pripraviť na daného súpera. V mužskom basketbale je to, čo sme mohli vidieť v zápase - agresívny a z jednej strany na druhú. Keby bola plná hala, tak ľuďom by sa to páčilo a možno by aj inak skončilo stretnutie.“

Trend v basketbale, ale aj všeobecne v športe je neúprosný. Rodová rovnosť sa prediera do všetkých aspektov, v najlepšej lige sveta - NBA, možno nájsť ženu na pozícii asistentky trénera až v tretine klubov súťaže. Najznámejšou osobnosťou je v tomto smere Becky Hammonová, ktorá sa 30. decembra 2020 stala vôbec prvou ženskou hlavnou trénerkou v NBA. Nemenej známou je v tomto smere aj bývalá reprezentantka Slovenska Kristi Toliverová, ktorá pôsobí pri Washingtone Wizards. „Myslím si, že ide aj o spoločenskú udalosť a majú z toho určitý marketing. Z tohto pohľadu je to zaujímavé. Keď to má priniesť minimálne nejaký marketingový plusový bod, tak je to dobré,“ zamyslela sa Žirková.

DSC 1258

V lete to vyzeralo na predčasný koniec pod deravými košmi, Žirková si svoj basketbalový príbeh píše aj naďalej. Nikdy sa netajila vysokými ambíciami, ktoré sa jej však darí napĺňať. V Lučenci si plní sen, o ktorom sa kedysi v jednom z rozhovorov podelila s verejnosťou. Úspešný tandem Jankovič - Žirková, známy z pôsobenia v Košiciach, respektíve reprezentácie Slovenska, funguje aj medzi „Novohradčanmi“. Je teda možné, že niekedy v budúcnosti sa stane trvalou hlavnou trénerkou jedného z družstiev SBL? „Uvidíme, čo prinesie život a budúca sezóna (úsmev). Košice ma pripravili do určitého detského basketbalu, aby som si uvedomila, čo oni potrebujú. Mužský basketbal sa učím za pochodu, možno sa dá zvládnuť jedine s mojou osobnosťou,“ odpovedala na záver 40-ročná asistentka trénera Lučenca.

Foto: Lukáš Droppan