• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Skok do profesionálnej súťaže a mať razom jasne určenú pozíciu, nie je jednoduchá vec pre basketbalistu. Aj z tohto dôvodu sa Legend Robertin vo svojich počiatkoch v drese Prievidze herne hľadal, postupom času si však 26-ročný Brit vybudoval pevné miesto v kádri trénera Maroša Helmecyho.

Efektne zakončovať, blokovať a hlavne pod košom dominovať. Asi tak možno zhrnúť hlavnú náplň práce pivota Prievidze. A to sa snaží Robertin vykonávať v zápasoch. Pravda, v počiatkoch svojho pôsobenia na slovenských palubovkách mu to až tak výrazne nešlo.

„Cítim, že mám ešte veľa priestoru na zlepšenie, aby som v tejto lige niečo dokázal. Nechcem sa zlepšiť len po osobnej stránke, ale chcem byť aj lepším spoluhráčom. Ešte sa musím veľa učiť a hrať. Zo začiatku som mal problém nájsť si rolu v tíme, to isté platilo aj o adaptácii na level tejto ligy. Bola to skôr mentálna bitka ako fyzická,“ načrtol na úvod Robertin.

Pre britského pivota to bol prirodzene obrovský skok, doteraz totiž hrával v talianskej Serii C (štvrtá najvyššia súťaž), respektíve na univerzitách, kde nemal nejakú významnejšiu úlohu. A razom sa na hornej Nitre zaradil do základnej zostavy.

DSC  (17)

„Jednoznačne cítim nárast basketbalovej kvality a intenzity na tréningoch, ako aj v zápasoch. Hlavný rozdiel je v schopnostiach hráčov. Každý tím v tejto lige hrá každý večer na vysokej úrovni, preto ani jeden zápas nie je jednoduchý. Som tak nesmierne šťastný, že v týchto časoch môžem hrať basketbal. Mnoho líg sa kvôli koronavírusu nehrá, respektíve zrušili sezónu, čiže mať túto možnosť, nepovažujem v dnešnej dobe za samozrejmosť,“ zamyslel sa hráč Prievidze.

Vzhľadom na jeho priemernú minutáž (takmer 23 minút na zápas) sa dá povedať, že postupne rastie v efektívneho hráča. Je tretím najlepším blokárom v SBL, v doskokoch nemá ďaleko od najlepšej desiatky. Čo sa zmenilo na jeho pôsobení v stretnutiach?

DSC  (66)

„Výrazne sa zmenilo moje mentálne nastavenie smerom k tréningom a zápasom. Počúvam rady trénera Helmecyho, ktorý mi každý deň hovorí, čo odo mňa chcel. Cítim sa oveľa komfortnejšie a v porovnaní so začiatkom sezóny, som na tom lepšie,“ uviedol Robertin.

Pre Brita by mohlo byť pôsobenie na hornej Nitre odrazovým mostíkom k tomu, aby aj naďalej pokračoval v profesionálnych ligách. V tomto ohľad má jasno vo svojich cieľoch: „Tie zostávajú rovnaké, pokračovať v napredovaní a byť čo najlepším možným hráčom. V Prievidzi chcem pokračovať v tvrdej práci s mojimi spoluhráčmi a vyhrávať. Ako nový tím sme nemali ľahký úvod sezóny, ale postupne sa zohrávame.“

Foto: Daniel Faix