• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Rozohrávač Interu Bratislava Lautaro Lopez raketovo vystrelil medzi hviezdy aktuálneho ročníka Niké SBL. Dvadsaťdvaročný basketbalista však prekvapil v rozhovore pre oficiálny web Argentínskej basketbalovej konfederácie, v ktorom mimo iného prezradil, že dostal ponuku reprezentovať Slovensko. Túto správu napokon dementoval manažér mužskej reprezentácie Miroslav Páleník.

Na úvod si pripomeňme cestu Lopeza na Slovensko. Argentínčan prišiel do Interu po dvojročnom pôsobení v španielskej Baskonii, kde však prevažne hral za B-tím. V mimoriadne kvalitnom klube si napokon zaknihoval iba jeden štart v Eurolige. „Takmer rok a pol som nemal dostatočnú minutáž. Keďže som bol v Baskonii ako cudzinec, tak som bol súčasťou len B-tímu, ktorý hrá 4. najvyššiu súťaž. V roku 2018 sa mi privodilo počas hrania za reprezentáciu do 21 rokov zranenie kolena, tzv. 'skokanské koleno'. Po vyliečení som sa zapojil do predsezónnej prípravy, ale nedostal som šancu ukázať, čo je vo mne. Po mentálnej stránke som začal upadať a dokonca som rozmýšľal, či by sa môj život nemal uberať iným smerom. Bol som stratený. Rozhodnutie Baskonie rozviazať so mnou kontrakt ma šokovalo, ale pochopil som, že situáciu vidíme odlišnými spôsobmi. Našťastie, môj parťák - Adjin Penava, mi výrazne pomohol nájsť pozitívny pohľad na veci, ktoré sa mi diali. Vďaka mojim priateľom a rodine som dokázal zmeniť svoj pohľad,“ vyjadril sa Lopez pre oficiálny web CABB.

Ponuka a šanca ukázať sa v Interi Bratislava bola tak pre Argentínčana doslova darom z nebies. A 22-ročný rozohrávač sa jej plnohodnotne chopil. „Keď som prišiel do Bratislavy, tak som bol nervózny. Nevedel som, aká úroveň na mňa čaká. Veľa som sa pripravoval po mentálnej a fyzickej stránke. Od prvého zápasu som cítil dobre, čiže som šťastný z rozhodnutia, ktoré som urobil,“ uviedol Lopez.

17

Okamžite sa stal lídrom mladého kolektívu „žlto-čiernych“, spolu s Arnasom Beručkom vytvorili asi najnebezpečnejšiu legionársku dvojičku v Niké SBL. Lopez sa stal dokonca najlepším hráčom mesiaca január a vo viacerých štatistikách patrí k ligovej špičke. Priemerne dosahuje v zápasoch 19 bodov, 8 doskokov, 7 asistencií a 2 zisky.

„Sme mladý tím, sú tu však zaujímaví hráči. Som lídrom tohto kolektívu a snažím sa na palubovke, ale aj mimo nej, pomáhať. Tréner Oleg Meleščenko mi pomáha zlepšovať moju hru. Dáva mi voľnosť v rozhodnutiach, ale tiež mi dá pocítiť, keď niečo pokazím (smiech),“ prezradil hráč Interu.

Lopez reprezentoval Argentínu na viacerých mládežníckych šampionátoch, zahral si aj na majstrovstvách sveta do 17 a 19 rokov. Za mužov však nemá na svojom konte ani jeden oficiálny štart.

lopez int

„Rozmýšľam nad viacerými možnosťami. Dúfam, že sa mi podarí obdržať španielsky pas. Tento proces riešia moji právnici a možno sa ho podarí vybaviť tento rok. No na druhej strane, generálny manažér Interu Michal Ondruš, je aj manažérom reprezentácie, a ponúkol mi hrať za Slovensko, keďže sa mi tu tak darí. Mám tak šancu získať slovenské občianstvo, čo by z pohľadu mojej basketbalovej budúcnosti bolo veľmi dôležité, ale nemohol by som hrať za Argentínu. Nebude to jednoduché rozhodnutie, ale mojom prioritou bolo vždy reprezentovanie Argentíny,“ prekvapil Lopez.

Pravidlá FIBA sú v tomto smere benevolentnejšie, stačí si spomenúť na prípad Antona Gavela, ktorý odohral za Slovensko množstvo reprezentačných zápasov v rôznych kvalifikáciách, ale v roku 2015 sa stal reprezentantom Nemecka a zahral si tak na majstrovstvách Európy. Náš výber sa na poste rozohrávača opiera hlavne o dvojicu Šimon Krajčovič a Mário Ihring, vo vzduchu visí prípadné (ne)pokračovanie naturalizovaného Američana Andreho Jonesa.

Update - Miroslav Páleník dementoval medializované informácie na argentínskych basketbalových portáloch: "Rozprával som sa aj s Lautarom Lopezom a Michalom Ondrušom. Nikdy ani len náznak takejto myšlienky komunikácie medzi týmito dvomi ľuďmi ohľadne reprezentácie nebol. Neviem, z akého dôvodu sa to dostalo do článkov. Bolo by dobré, aby verejnosť dostala pravdivé informácie, že takáto komunikácia nikdy neprebehla a ani sa takýmto spôsobom nerozmýšľalo."

Zdroj: argentina.basketball

Foto: Vladimír Dorňák, Fiba.basketball