Vytlačiť
Kategória: Rozhovory

Počas troch sezón v Žiline naskočil celkovo do 12 duelov a na ihrisku pobudol spolu len niečo vyše 33 minút. Vo Svite dostáva pravidelný priestor a má jasne stanovenú úlohu v tíme. Šimona Turzu začal pod Tatrami opäť baviť basketbal, do budúcna by mal byť jeden zo slovenských pilierov družstva.

V žilinskom drese naskakoval do zápasov už za rozhodnutého stavu a obvykle len na záverečné sekundy. Keďže najvyššia súťaž sa v meste pod Dubňom v tejto sezóne nekoná, tak sa 20-ročný basketbalista ocitol na rázcestí. Vydať sa inou, ako basketbalovou cestou, čo v minulosti ukázali viacerí jeho rovesníci, alebo zabojovať v inom klube o svoje miesto na palubovke. Turza sa rozhodol pre druhú možnosť a je s ňou spokojný.

„Dobre vnímam tento krok. Mám tu oveľa viac priestoru, ako tomu bolo v Žiline. Tam som ho skoro ani nemal. Vo Svite je to také, že môžem prísť do haly kedykoľvek a na akokoľvek dlho. Všetko tu je, postarajú sa o teba. Keby som zostal v Žiline, tak by som sa tam nezlepšil, ako teraz vo Svite. Potreboval som už zmenu. Na začiatku som mal toho priestoru veľa, to som ani sám nečakal. V tej dobe boli niektorí hráči zranení. Teraz som tiež spokojný, mám 20 rokov a hrám priemerne 15 minút v zápasoch. To je dobré,“ povedal nám Turza.

Priemerne hráva približne 15 minút na zápas, do štatistík si zapisuje necelé 4 body. Pod Tatrami sa v tejto sezóne otvorila všeobecne cesta pre viacerých Slovákov, o Jakubovi Mokráňovi sme písali len nedávno. Priestor dostáva aj Samuel Horváth, prvé skúsenosti s Niké SBL okrem toho získavajú Július Matušek alebo Adrián Lysák. V „talóne“ je okrem nich ešte aj Adam Monček, ktorý však do sezóny ešte pre zranenie poriadne nezasiahol.

Lc Svit 25

„Je to super, pretože nikde nie sú traja mladí Slováci a dokážeme hrať aj so staršími vyrovnanú partiu. V hale sme 6 hodín denne, prečo by teda nás mladých nepúšťal na palubovku? Keď makáme, tak sa to musí niekde odzrkadliť. Získavam čoraz viac skúseností, viem lepšie čítať situácie, streľba sa mi zlepšila. Už sme začali pracovať aj na driblingu, lebo s tým som mal problémy. To potrebujem dobehnúť. Tréner odo mňa vyžaduje hlavne obranu a keď mám voľnú strelu, tak aby som neváhal,“ načrtol Turza svoje dojmy a doterajší herný progres.

V súčasnosti hráč Svitu pri tom v lete po absolvovaní maturity rozmýšľal, že sa stane barberom. Mládežnícky reprezentant Slovenska našťastie mohol tieto myšlienky vypustiť z hlavy, keďže medzi „medveďmi“ sa opäť basketbalovo našiel: „Byť barberom, to už dávno padlo. Teraz je to o basketbale, vo Svite som podpísal na dva roky. Na ďalší ročník nám tréner sľubuje oveľa väčšie minúty a výraznejšiu zodpovednosť. Teším sa na to. Vrátila sa mi chuť do basketbalu, to je jasné. V Žiline som prišiel na tréning a stál som za čiarou, lebo hrávali iba 10 hráči a ani sa nestriedalo. Ani ma to tam moc nebavilo.“

Foto: Daniel Faix, Branislav Gúgľava