Vytlačiť
Kategória: Rozhovory

Aktuálny ročník je pre mnohé kluby šancou dať priestor hráčom z vlastnej pyramídy. Touto cestou sa vybrali aj vo Svite, kde v poslednom období sa obliekli do zápasového dresu dvaja talentovaní mladíci.

Pod Tatrami zložili mimoriadne mladé družstvo, len kvarteto hráčov je staršie ako 24 rokov. Ústrednou témou je však zápasová minutáž pre domácich odchovancov, na čele s hlavným trénerom Róbertom Ištvánikom. Priestor postupne dostali Matej Brugoš, Adrián Lysák alebo David Harabin. Nedávno si prvé minúty zaknihoval 15-ročný Július Matušek: „Nečakal som, že dostanem takúto šancu už v takom mladom veku, som rád a zároveň vďačný pánovi trénerovi Ištvánikovi aj za možnosť nastúpenia na palubovku. Ten deň, kedy som si mohol s nimi zahrať, bude pre mňa motiváciou až dokým sa nedostanem k mužom a nepodám výkony, ktoré by mi zabezpečili trvalé miesto v 'áčku', alebo by ma posunuli ďalej do sveta. Taktiež cením to, že spoluhráči mi všetko vysvetlili a rýchlo som nabehol na ich systém.“

Pred Slovenským pohárom sa objavil na súpiske „medveďov“ Jakub Matulík, na svoj debut v Niké SBL zatiaľ čaká: „Som veľmi rád za túto príležitosť, že som mohol vidieť a zažiť, ako to počas zápasu prebieha, namotivovalo ma to trénovať ešte viac a vytiahnuť každý deň zo seba maximum.”

Ak k tomu prirátame ďalších Slovákov na súpiske, Samuela Horvátha, Jakuba Mokráňa a Šimona Turzu, tak klub rozhodne naplňuje svoju dlhodobú víziu – vychovávať domácich hráčov. „V našej pyramíde máme množstvo talentovaných chlapcov, ktorí žijú pre basketbal. Za zodpovedný prístup a tvrdú prácu dostali dvaja z nich, v 15-tich rokoch možnosť vyskúšať si extraligu. Jakub a Julo sú členmi širšieho výberu reprezentácie Slovenska do 16 rokov a poctivo na sebe každý deň pracujú aj v klube. Týmto sme chceli dať motiváciu pracovať na sebe nielen im, ale všetkým hráčom, ktorých tvrdá práca môže byt odmenená miestom v našom A-tíme, kde môžu nazbierať obrovské množstvo skúseností od kvalitných hráčov, ako je Stano Baldovský, Saša Avramovič, Dominic Green, či De'Sean Parsons. Takisto sa môžu porovnať a učiť od mladých hráčov, ktorí pravidelne nastupujú v ligových zápasoch. Z každej situácie treba vyťažiť maximum a vždy na sebe tvrdo pracovať,” uviedol prezident klubu, Ján Drobný.

Zdroj: Facebook Iskra Svit

Foto: Daniel Faix