Vytlačiť
Kategória: Rozhovory

Cena pre najlepšieho slovenského hráča základnej časti putovala v aktuálnom ročníku do rúk rozohrávača Patriotov Levice Šimona Krajčoviča. Reprezentant Slovenska sa ohliadol za doterajším účinkovaním v tíme, vybudovaním svojej pozície na klubovej a reprezentačnej úrovni.

Levický playmaker posunul v sezóne 2020/2021 svoju hru na ďalší výkonnostný stupeň. Po rokoch, kedy hlavnú úlohu mali na jeho poste legionári, sa práve on stal ťahúňom kolektívu. „Nebolo to jednoduché a neprišlo to zo dňa na deň, ale nikde nie je napísané, že to tak môže byť. Slovák môže byť v našej lige lídrom na rozohrávke. Vnímam to tak, že som schopný na svojej pozícii priniesť niečo pozitívne do tímu a pomôcť mu k lepším výkonom, víťazstvám,“ povedal na úvod Krajčovič.

Okrem toho je kapitánom svojho tímu, čiže na palubovke je aj predĺženou rukou trénera: „S trénerom Madzinom mám dobrý vzťah počas dvoch rokoch v Leviciach. Naučili sme sa, čo môžeme od seba očakávať. Ja sa snažím plniť si svoju úlohu, čo najlepšie na ihrisku a tiež mimo neho. Veľmi mi pomohol s individuálnymi tréningami, často ho 'otravujem', či by nemohol prísť pred tréningom, aby so mnou urobil extra workout. Nikdy s tým nemal problém, aj keď má určite veľa svojej roboty.“

Táto sezóna je pre Krajčoviča najlepšou v jeho doterajšej kariére, stačí spomenúť ocenenie pre najlepšieho hráča mesiaca, či dvakrát triple-double v jeho podaní. Ak by sme sa mali pozrieť na čísla, tak v základnej časti bol z toho priemer 13,1 bodu, 5,6 doskoku, 6,9 asistencie a 1,7 zisku na zápas. V každej zo štatistík sa výraznejšie posunul, ak to porovnáme s predčasne ukončeným predchádzajúcim ročníkom.

DSC 8516

„V predsezónnom období aj počas ročníka som oveľa viac individuálne trénoval, čiže by bolo pre mňa sklamaním, ak by sa to neukázalo v stretnutiach. Leviciam vďačím za možnosť odštartovať svoju profesionálnu kariéru. Myslím si, že každým rokom tu výkonnostne rastiem. Okolo basketbalu sú tu skvelí ľudia, ktorí to robia s vášňou. Ich dôveru sa snažím oplatiť čo najlepšími výkonmi, bojovnosťou a správnym reprezentovaním klubu. Taktiež je dôležité, aby si ľudia okolo klubu na konci sezóny mohli povedať, že snaha, energia a financie, ktoré do toho vkladajú, tak majú zmysel. Možno postupom času tú rovnakú šancu, ako som dostal ja, tak dostanú ďalší mladí chlapci. To by bolo určite dobré pre slovenský basketbal,“ uviedol hráč Levíc.

V jeho aktuálnom pôsobisku sa už dlhšiu dobu vydávajú slovenskou cestou. Čoraz viac priestoru majú na súpiske domáci hráči, podobne to je aj v iných kluboch. Napríklad Spišskí Rytieri nepopierajú inšpiráciu z Levíc, veď na lavičke sedí ich bývalý tréner Teo Hojč.

DSC 8780

„Je to odraz dlhoročnej práce v Leviciach. My ako domáci, slovenskí hráči, sa snažíme oplatiť dôveru, ktorá bola do nás vložená, čo najlepšími výkonmi. Snažíme sa ukázať, že cesta, ktorou sa levický klub vybral, má zmysel. Myslím si, že v tejto sezóne je viacero Slovákov, ktorí patria k lídrom vo svojich tímoch. Ukázalo sa, že pri dôvere trénera a minutáži, ktorú si samozrejme musia zaslúžiť, dokážu byť prínosom pre svoj tím a pomôcť mu k výhram. V lige je viacero veľmi kvalitných slovenských hráčov, určite je to pre mňa veľká česť získať toto ocenenie,“ vyhlásil Krajčovič.

Veľkým pozitívom je, že 27-ročný basketbalista preniesol svoje basketbalové kvality aj do reprezentácie. V lete bude bojovať so slovenským výberom o postup z druhého predkola predkvalifikácie majstrovstiev sveta 2023. „Bola to pre mňa česť byť v reprezentácii, počas pôsobenia trénera Žana Tabaka. Bol to veľký profesionál, na každý zraz som sa tešil, pretože som vedel, že sa tam zlepším a odídem s novými informáciami ohľadne hry. Som rád, že som si vybudoval dôveru a dostal v zápasoch šancu,“ zaspomínal Krajčovič.

DSC 5074

S Levicami sa mu prednedávnom podarilo vyhrať základnú časť, čo sa stalo len druhýkrát v histórii klubu. Teraz čakajú na svojho semifinálového súpera, bude to jeden z dvojice Inter-Lučenec. „Je to pekné a možno sme splnili taký prvý, menší cieľ, ale nemôžme sa s tým uspokojiť. Na konci to nebude nič znamenať, ak to nebudeme schopní dotiahnuť až do konca a vyhrať ligu,“ prezradil rozohrávač Levíc, s ktorým sme sa vrátili aj k jeho predsezónnym vyjadreniam. Vtedy ako jeden z mála prezradil, že ambíciou je zisk majstrovského titulu: „Nemyslím si, že som si urobil na seba a Levice terčík na chrbát. Od začiatku to bol môj osobný a tímový cieľ, z môjho pohľadu nemá význam si robiť menšie ciele alebo dopredu alibi. Samozrejme, je to šport, stať sa môže čokoľvek. Ak zostaneme zdraví, tak máme kvalitu na to, aby sme tento cieľ boli schopní splniť.“

Foto: Lukáš Droppan