• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Sezónu v znamení pandémie sme s predstaviteľmi klubu, trénerom či hráčmi zhodnotili z rôznych pohľadov. Na záver sme sa v rozsiahlom rozhovore porozprávali s Markom Batinom aj na športovo-organizačné témy. Generálny manažér BC Prievidza načrtol okrem iného aj plány pri zostavovaní kádra na nasledujúci súťažný ročník.

- Pred sezónou 2020/21 čakala klub náročná úloha a to vyskladať konkurencieschopný tím s výrazne nižším rozpočtom. Ako prebiehala stavba kádra?

"Bolo to v máji 2020, keď sa vedenie rozhodlo, že basketbal v Prievidzi bude pokračovať ďalej. Nastavili sa pravidlá týkajúce sa stabilizácie klubu, ktoré naši fanúšikovia určite zachytili v rozhovoroch s predstaviteľmi vedenia z predchádzajúcich dní. Maroš Helmecy mal na sezónu 2020/21 zmluvu ako asistent trénera, no dohodli sme sa, že bude hlavným trénerom. Káder sme samozrejme začali budovať na základe rozpočtu, ktorý bol k dispozícii. Z môjho pohľadu bol princíp skladania kádru rovnaký, ale samozrejme v skromnejších podmienkach. Spoločne s trénerom a vedením sme zvolili filozofiu práce s mladými hráčmi, z nich sme vyskladali kostru tímu a k tomu sme pridávali legionárov. V lete bola navyše komplikovaná situácia z pohľadu cestovania zámorských hráčov, preto sme prvých podpísali európskych hráčov a až neskôr sa pridal Zac Seljaas a po ňom Grant Sitton."

- Na základe čoho boli hráči do tímu vybratí?

"Filozofia výberu hráčov je jednoduchá. Musia byť v prvom rade kvalitne vybavení po charakterovej stránke, čo znamená, že musia mať dobrú povahu, byť pracovití a mať víťaznú mentalitu. K tomu sa pridáva talent, basketbalové kvality a pri mladých hráčoch aj potenciál do budúcnosti. To znamená, že spolu s trénerom vidíme, že o niekoľko rokov môže byť hráč platný pre klub, slovenský basketbal alebo basketbal všeobecne. Najmä pri mladíkoch je preto pre nás veľmi dôležitý charakter. Ak chcú títo basketbalisti pracovať a napredovať, je menej podstatná ich aktuálna kvalita. Tréningom a tvrdou prácou sa dá všetko postupne vybudovať. Išli sme princípom, že dom sa buduje od základov a vedeli sme, že nás čaká tvrdá práca, pri ktorej bude treba množstvo trpezlivosti. Keďže ale naši hráči makať chceli, bola to pre nás radosť. No a keby nechceli, vlastne by tu už ani neboli."

IMG 0041

- Prejdime bližšie k športovej stránke. Z pohľadu riadenia klubu si začínal ako športový riaditeľ, neskôr aj ako generálny manažér a v tejto sezóne sa k tomu pridala aj pozícia asistenta trénera. Čo je tvojou úlohou v tejto pozícii?

"Práca asistenta trénera nie je až taká jednoduchá, ako si množstvo fanúšikov predstavuje. Dôležité je, aby sa hneď na úvod dohodli pravidlá spoločného fungovania a následne sa všetko dá. Tak to bolo aj keď som sa stal športovým riaditeľom v sezóne, kedy trénoval Prievidzu Ryan Pannone. Rovnako dobre to funguje aj so súčasným trénerom Marošom Helmecym. Ten robil tento rok aj niektoré veci, ktoré robia asistenti, ako skauting alebo videoanalýzu a prípravu na súpera, v čom som mu samozrejme pomáhal. Venoval som sa viac teoretickej a on praktickej časti. Ďalej som sa venoval individuálnym tréningom, kde Maroš mal na starosti pivotov a ja krídelníkov. Samozrejme som sa snažil poradiť a posúvať skúsenosti všetkým hráčom. Po každom zápase sme robili individuálny skauting našich vybraných hráčov a následne sme ho s nimi konzultovali. Myslím si, že prípravu na zápasy sme zvládali na veľmi dobrej a profesionálnej úrovni a naši hráči mali podrobný rozbor každého súpera či už po tímovej alebo individuálnej stránke. Kompetencie sme si rozdelili už na začiatku. Fungovalo to veľmi dobre a výsledky bolo cítiť už aj v tejto sezóne. Trénovanie ma veľmi chytilo a aj keď ma teší aj manažérska práca, dlhodobejšie sa vidím skôr ako tréner."

- Často sa skloňoval charakter tímu. Ako by si zhodnotil náladu v kádri a prístup hráčov ku svojim povinnostiam počas celej sezóny?

"Na začiatku sa musia vždy nastaviť určité pravidlá. Keď sa následne dodržiavajú, všetko ide ľahšie. Hráči, ktorí prišli do Prievidze, sú skvelí, nesebeckí ľudia a nemali problém sa prispôsobiť či išlo o zodpovednosti trénera, mňa alebo ich vlastné. Tu je dôležitý charakter a rešpekt k trénerskému tímu a rovnako vzájomný medzi hráčmi. Ten sa buduje trpezlivo a postupne. Keď hráči vidia, že tréneri na nich tlačia bez toho, aby to malo nejaký cieľ a výsledok, rešpekt sa stráca. Keď ale cítili, že poctivá práca má zmysel a pomáha k čo najlepším výsledkom, všetko do seba zapadalo a fungovalo."

IMG 1475

- Napriek tomu, že nás väčšina basketbalovej verejnosti pasovala do pozície fackovacieho panáka ligy, drvivá väčšina našich stretnutí sa rozhodovala až v posledných minútach. Čo to vypovedá o tíme?

"To, že basketbalová verejnosť niekoho pasovala do pozície fackovacieho panáka súťaže, nechám na ňu. My sme vedeli, že nás čaká veľmi tvrdá práca. Možno ani nie kvôli nižšiemu rozpočtu a zahraničným hráčom, ale najmä kvôli mladým basketbalistom, ktorých sme chceli zapojiť najviac, ako to bude možné. Niečo, čo nie každý vidí je, že basketbal nie je len 40 minút počas zápasu. Práve naopak. Stretnutia sú len produktom práce okolo. Keď sa na to pozriem úplne od začiatku, boli sme si vedomí, že bude treba spraviť množstvo práce. Nejaké výsledky prišli, ale ani to nie je ešte situácia, ktorú som opisoval pred sezónou a teda dlhšie obdobie dvoch-troch rokov. Chalani už v tejto sezóne ukázali charakter a potenciál, no ja si myslím že majú ešte na viac. Keby som tomu neveril, nestrácal by som s nimi čas. Musím pochváliť aj našich legionárov. Niektorí z nich zažili prvýkrát takúto profesionálnu úroveň, na ktorú im bolo určite ťažké sa prispôsobiť. Každým dňom rástli aj oni. Skúsenejší legionári boli lídrami a mentormi pre celý tím ako na tréningoch, tak počas zápasov. Mohli sa na nich spoľahnúť nie len mladí hráči, ale aj my, za čo ich musím pochváliť. Z pohľadu tímu by som vyzdvihol energiu a tímového ducha. Od začiatku sme im prízvukovali, že musia bojovať jeden za druhého, čo aj naplnili. Čo sa týka tímového ducha si myslím, že sme boli jedni z najlepších na Slovensku. Hráči sa vzájomne rešpetkovali. Takto to funguje v úspešných mužstvách a myslím si, že určitý úspech sme dosiahli aj my."

- Aj keď bolo postavenie v tabuľke na konci sezóny iné, než na aké sú fanúšikovia v Prievidzi zvyknutí, s výkonmi, bojovnosťou a progresom hráčov prevládala u priaznivcov nášho klubu možno ešte väčšia spokojnosť ako tomu bolo v sezónach, v ktorých sme hrali o najvyššie priečky. V čom vidíš dôvod?

"Myslím si, že naši fanúšikovia si vždy vážili bojovnosť, srdce a energiu a vedia oceniť, keď hráči naozaj chcú a bojujú za farby, ktoré nosia na drese. Všetci vrátane mňa, či už z hráčskych alebo manažérskych čias, sme boli zvyknutí na iné výsledky, takže rozumiem, že sa nebolo jednoduché prispôsobiť ani našim priaznivcom. Časom ale celá basketbalová Prievidza videla, že tento koncept funguje a postupne sa im naše výkony zapáčili a ja som veľmi rád, že im náš basketbal robil radosť. Od mnohých mám spätnú väzbu, v ktorej oceňujú najmä prácu s mladými hráčmi. Aj samotná spolupráca s MBA Prievidza sa každý rok upevňuje a zlepšuje a myslím si, že nás v budúcnosti čaká ešte veľa skvelých vecí, keďže program ktorý sme si nastavili netrvá len rok, ale minimálne tri-štyri. Verím, že naši fanúšikovia sa budú stále viac a viac tešiť z našej energie, bojovnosti a výkonov, ktoré budeme ukazovať na ihrisku aj v nasledujúcej sezóne."

IMG 1855

- Pred sezónou si v kontexte filozofie práce s mladými hráčmi vyjadril, že výsledky práce bude možné vidieť až po sezóne, prípadne v nasledujúcich sezónach. Ako by si zhodnotil toto tvrdenie s odstupom času. Využili mladí hráči priestor v zápasoch a tréningovom procese podľa tvojich pôvodných predstáv?

"Áno, povedal som, že výsledky našej práce budú viditeľné až v nasledujúcich sezónach., no môžem povedať, že ich bolo možné vidieť už teraz. To, aký progres ukázali mladí hráči je veľkým prísľubom do budúcnosti. Títo basketbalisti nie len, že využili priestor, ktorý dostali, ale zaslúžili si ho ešte viac. V prvom rade musím povedať, že držali tempo počas tréningov a aj keď starší mali voľno, mladí boli vždy pripravení na tréning a napriek povinnostiam v škole, ktorá je najdôležitejšia, sa stíhali venovať basketbalu aj vo voľnom čase. To ma veľmi teší, lebo som v tom videl seba. Produkt našej spoločnej práce je neskutočný. Stačí si pozrieť prvých desať zápasov a stretnutia z konca sezóny, kde majú títo hráči diametrálne odlišný pohyb na ihrisku, samozrejme smerom k lepšiemu. Myslím si ale, že stále je to len zlomok kvalít, ktoré môžu mať po rokoch poctivej a tvrdej práce. Treba brať do úvahy, že napr. Patrik Lukáč alebo Maxim Matuška hrávali zo začiatku málo, no v priebehu sezóny sa ich výkony a správanie na ihrisku zlepšovali a tým im rástla aj minutáž. Ich pozícia, energia a rozhodnutia boli od zápasu k zápasu stále lepšie a lepšie. Samuel Kincel prišiel bez skúsenosti z najvyššej súťaže, no rozhodol sa venovať basketbalu naplno a strávil zo všetkých najviac času s našim kondičným trénerom a bude v tom pokračovať aj toto leto. Začiatky boli pre neho veľmi náročné, ale každým dňom a zápasom sa zlepšoval a dostal sa až do situácie, kde môže svojím výkonom pomôcť tímu ešte viac. Keď sa nám zranili Jakub Pasovský a Legend Robertin sme sa mohli spoľahnúť na mladých hráčov, pri ktorých sme vedeli, že keď prídu z lavičky udržia rovnakú energiu, ako má základná päťka. Nechcem ísť do basketbalových detailov, ale postupne začali veľmi dobre cítiť hru a svoje povinnosti na ihrisku. Pochváliť by som chcel aj troch najmladších hráčov Filipa Bakoša, Mateja Kielara a Adama Králika, ktorí tiež ukázali energiu a veľmi dobre sa zapájali najmä na tréningu. Sú veľmi mladí a v ich prípade ide ešte len o budúcnosť budúcnosti. Som rád, že sa dá s nimi dobre pracovať a akceptovali všetky rady a informácie, ktoré sme im dávali a navyše sa z toho tešili. Tým pádom sme mali radosť aj my. Výsledky práce boli viditeľné aj pri Matejovi Majerčákovi, ktorý je tiež veľmi mladý, a vo svojej doterajšej kariére nikdy nemal pozíciu prvého rozohrávača v seniorskom tíme. Prispôsobenie na novú úlohu lídra a dirigenta hry bolo pre neho veľmi ťažké, ale postavil sa tomu čelom, zobral túto zodpovednosť na seba ako chlap a výsledok je taký, že sa dostal až do reprezentácie. Klobúk dole pred ním. Keď som spomenul reprezentáciu, rád by som zagratuloval aj trénerovi Marošovi Helmecymu, ktorý sa stal asistentom v mužskej reprezentácii."

- Fanúšikov určite momentálne najviac zaujíma budúcnosť klubu. Ako to vyzerá s hráčskym kádrom? Ktorí hráči majú platné zmluvy aj na budúcu sezónu? Pokúsi sa klub udržať aj niektorých iných hráčov z tohtoročného kádra?

"Pod zmluvou je Matej Majerčák a Samuel Kincel a rovnako ostávajú aj juniori. Úprimne by som bol veľmi rád, keby sa nám podarí udržať väčšinu aktuálneho kádra. Vieme akí sú to chalani. Vieme čo od seba navzájom očakávať, navyše aj oni vedia čo čakať od ligy a prostredia na Slovensku. Nemuseli by sa opäť aklimatizovať. Samozrejme veľkú úlohu hrá rozpočet a ich predstavy a ciele do budúcnosti."

IMG 0804

- Čomu sa budeš ako generálny manažér venovať v najbližšom období?

"V prvom rade ma čaká karanténa, keďže som dozvedel, že som covid pozitívny. Našťastie zatiaľ nemám žiadne príznaky, takže dúfam, že to bude v poriadku. Čo sa týka basketbalu a budúcej sezóny, závisí všetko od toho, s akým rozpočtom do nej pôjdeme. Podľa toho sa s trénerom dohodneme, ako bude vyzerať tím. Slovenské jadro z tejto sezóny ostáva pokope a zároveň by sme chceli dať šancu aj ďalším mladým hráčom. Následne budeme komunikovať s ďalšími hráčmi a ich agentami a pomaličky budovať tím na nasledujúcu sezónu. To bude ale až keď skončia všetky súťaže, čiže v priebehu júna a júla. Okrem toho budeme musieť dohodnúť aj prípravné zápasy. Zo skúsenosti z minulého roku viem, že to bude ťažké, ale samozrejme sa budem snažiť vyriešiť situáciu k spokojnosti všetkých zainteresovaných strán. Verím, že pandémia pomaly ustúpi, čím sa aj uvoľnia opatrenia a budeme sa môcť venovať štandardnej príprave a životu celkovo. Na všetko však máme ešte dostatok času, takže sa môžeme v pokoji zodpovedne pripraviť."

- Čo by si na záver odkázal fanúšikom?

"V prvom rade by som im chcel úprimne poďakovať. Napriek tomu, že nemohli byť s nami počas zápasov, cítili sme ich energiu. Niektorí sa mi ozývali aj telefonicky najmä s tým, že ich veľmi mrzí, že nás nemôžu prísť povzbudiť. Veľmi ma potešilo aj keď nás vyprevádzali na zápasy s Handlovou a so Svitom. Vidieť, že si to ľudia vážia a robím im to radosť a tým pádom to robí ešte väčšiu radosť mne. Zároveň by som chcel poďakovať všetkým našim partnerom, bez ohľadu na to či prispievali finančne alebo inými službami, ako napr. reštaurácie, ktorí sa rozhodli sa nás podporovať napriek situácii, ktorá ovplyvnila ich podnikanie. Možno trochu filozoficky by som povedal to, čo si opakujem celý rok a to je, aby sme nebrali všetko ako samozrejmosť. Sám som veľa vecí za samozrejmé považoval. Posledný rok nás ale naučil, že nie všetko môžeme takto brať. Časť naše bežného života zrazu skončila. Prípadov kedy sme mohli ísť do kaviarne či sa čo i len stretnúť so známymi bolo v predchádzajúcom období len veľmi málo a bežná realita bola pre nás úplne iná. To isté platí aj pre basketbal. Predtým sme sa pravidelne spoločne stretávali na zápasoch, čo tiež zrazu skončilo. Vážme si preto všetko čo máme, vážme si rodinu, vážme si, že sme zdraví a vážme si aj basketbal. Tu v Prievidzi je basketbal pre nás všetkých jedna veľká láska a spoločne robíme všetko preto, aby sme ho ochránili a aby žil aj v budúcnosti. Myslím si, že naši fanúšikovia ho milujú rovnako a tiež urobia všetko preto, aby naďalej pokračoval. Za seba môžem povedať, že už je to pomaličky aj rok, čo som sa nevidel osobne s rodinou. S ohľadom na situáciu sme sa takto rozhodli. Počas celej doby som sa venoval basketbalu, dal som do toho všetko, ale myslím si, že stále mám ešte viac energie a emócii, ktoré môžem dať svojmu klubu. Zároveň môžem sľúbiť, že urobím všetko čo bude v mojich silách, aby sme pokračovali a aby sa ľudia jedného dňa opäť tešili, že môžu byť na našich stretnutiach a užívať si atmosféru. Všetkých veľmi radi privítame v hale a osobne sa na nich budem veľmi tešiť. Verím, že sa budú tešiť aj oni. Všetkým veľmi pekne ďakujem."

Zdroj: pdbasket.com

Foto: Ladislav Szibilla/BC Prievidza