• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Pred Spišskými Rytiermi je najnáročnejšia možná úloha, uspokojiť očakávania fanúšikov po zisku majstrovského titulu a Slovenského pohára. Po Slovincovi Teovi Hojčovi prebral kormidlo mimoriadne skúsený Štefan Svitek, s jeho pomocou a angažovaním opäť raz zaujímavých mien, plánujú "Novovešťania" opäť okupovať najvyššie priečky.

Ako to už pri majstrovských tímoch v Niké SBL býva zvykom, tak ani na Spiši nezostal kameň na kameni. Prvou prekvapivou správou bol odchod Tea Hojča za lukratívnejšou ponukou do Maďarska, aj keď mal s klubom platný kontrakt. Mário Ihring sa tiež pobral k našim južným susedom, nové pôsobisko si našlo trio Delano Spencer, Tomáš Mrviš a Michal Čekovský. Nadviazať na double tak bude mimoriadne náročné.

„Prípravu sme odštartovali 9. augusta ešte s nekompletným kádrom. Pripravovať sa budeme v domácich podmienkach. Využijeme štadión, okolité terény a samozrejme, našu halu a posilňovňu. Postupne budeme prechádzať z 'polokondičnej' časti na basketbalovú,“ citovala Sviteka oficiálna klubová webstránka.

Stále čerstvou správou je návrat hviezdy play off Marka Stevanoviča. Určite dôležitou správou je zotrvanie Michala Baťku, respektíve Adama Antoniho. Zranenie zabránilo obliecť si bielo-modrý dres Jakubovi Mereššovi. Z letných posíl určite stojí za zmienku Dalibor Hlivák a americká dvojica David Dennis, Grant Dressler.

„Z môjho pohľadu som celkom spokojný. Mali sme množstvo možností od rôznych agentov a dúfame, že sme mali šťastnú ruku. Niekedy totiž môžete mať maximum informácií, vidieť x-zápasov a koľkokrát sa stalo, že jeden hráč hral v jednom družstve výborne a inak v druhom mužstve. To človek úplne nikde nevie. Najmä v prípade zahraničných hráčov sme sa, prirodzene, snažili získať čo najviac informácií. Domácich už predsa len viac poznáme. V prvom rade sme vyberali podľa toho, na ktorých pozíciách sme mali obsadených slovenských hráčov. Záležalo nám nielen na basketbalových, ale aj na ľudských kvalitách, aby daní hráči zapadli. Samozrejme, mnohé veci sa ukážu až neskôr. Poznáte to – charaktery spoznáme v stresových situáciách, v čase, keď sa dostaví nejaký nepriaznivý výsledok,“ zhodnotil tréner Spišiakov súčasný káder.

rytieri priprava 2

Každý tréner si prináša do svojho klubového pôsobisku svoju vlastnú filozofiu a herný prejav, u skúseného Sviteka to platí dvojnásobne. V súčasnosti tréner ženskej reprezentácie Česka je už dlhé roky zástancom skôr dobrej defenzívy, ako ofenzívnejšieho basketbalu, čo aj potvrdil pri vízii herného prejavu Rytierov: „Chcel by som, aby nás zdobila predovšetkým kvalitná obrana. Keď nemáte dobrý deň, tak byť precízni v obrane, doskakovať, nedovoliť súperovi ľahké koše, to sa dá vždy. Ak k tomu pridáme rýchlosť a dynamický basketbal, tak diváci si určite prídu na svoje. Základom je otestovať si našich hráčov, aby sme videli ich prednosti a následne ladili herný prejav mužstva. Samozrejme, nejakú predstavu už máme, no všetko ukážu až samotné tréningy a zápasy.“

Historická sezóna Spišiakov sa už len ťažko bude prekonávať. Pred úradujúcim majstrom a víťazom Slovenského pohára stojí v tomto smere neľahká úloha, ukázať, že to nebol len ojedinelý výstrel do tmy, ale že vedenie klubu sa vydalo na správnu cestu. „Cieľom je dosiahnuť čo najlepšie umiestnenie v rámci top štyri a pobiť sa o medaily. Mojou osobnou ambíciou je vytvoriť dobrý kolektív, aby v ňom bola fajn atmosféra. Keď sa podarí toto, tak pozitívna emócia sa prenesie aj ďalej. Pevne verím, že diváci budú môcť chodiť na basketbal, stotožnia sa s naším tímom a budú ich tešiť naše výkony,“ dodal na záver Svitek.

rytieri priprava 3

Aktuálna súpiska Spišskí Rytieri:

Príchody: Štefan Svitek (tréner), David Dennis (Wiha Panthers Schwenningen - Nemecko), Milan Lužaič (HKK Čapljina Lasta - Bosna a Hercegovina), Dalibor Hlivák (MBK Baník Handlová), Grant Dressler (Bayer Giants Leverkusen - Nemecko), 

Zostávajú: Erich Korfanta (asistent trénera)Adam AntoniMichal BaťkaLukáš KrajňákIvan ŽidzikAlex JavorskýMarko Stevanovič

 

Aktuálny program prípravných zápasov Spišskí Rytieri:

27. augusta: BC Prievidza - Spišskí Rytieri

3. - 5. septembra: Federálny pohár - C-skupina (Spišskí Rytieri, BK Olomoucko/ČR, BK JIP Pardubice/ČR):

3. septembra: Spišskí Rytieri - BK Olomoucko (ČR)

5. septembra: Spišskí Rytieri - BK JIP Pardubice (ČR)

11. - 12. septembra: Federálny pohár - duely o umiestnenie

Foto: Michal Búza