• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Do Prievidze sa pred sezónou 2020/2021 nevkladali veľké nádeje, tím prešiel radikálnou hráčskou obmenou, ale aj výmenou na poste trénera. Lenže tradičná basketbalová bašta roztrhala všetky papierové predpoklady a bez väčších problémov sa dostala do play off, v ktorom nebola len do počtu. Pokračovať v rozbehnutej práci, to bude jeden z hlavných cieľov trénera Maroša Helmecyho a jeho realizačného tímu.

Vedenie klubu zvládlo počas leta svoju úlohu na jednotku, podarilo sa im udržať kompletnú slovenskú kostru družstva. Na lavičke pokračuje Maroš Helmecy, s klubom mal uzatvorenú dlhodobú zmluvu. Čo sa týka legionárov, tak táto časť kolektívu sa zmenila. Grant Sitton sa vrátil do Nemecka, Romain Louiserre sa upísal severomacedónskemu Rabotnicki a Legend Robertin si prvýkrát v kariére zahrá doma, vo Veľkej Británii, konkrétne za Surrey Scorchers.

„Prípravu sme začali 11. augusta, ale ešte sme neboli kompletní. Dá sa povedať, že oficiálne sme takmer celý tím odštartovali v pondelok. Chýba nám len tretí zahraničný hráč, na ktorom sa pracuje. Máme drobné zranenia, ktoré potrebujeme doliečiť a niektorí hráči boli v reprezentáciách, čiže potrebujú dostať trochu voľna. Intenzívne začíname pracovať, aj keď máme nejaký časový sklz oproti niektorým tímom, ale verím, že máme dostatok času,“ povedal na úvod tréner Prievidze.

Hlavnou udalosťou prievidzského leta bol návrat Mareka Jašša do bielo-čierneho dresu BC. Spolu s ním sa podarilo získať ďalšieho Slováka - Michala Kuzmiaka. Zahraničné posily sú zatiaľ dve, Litovec Rimantas Daunys a Američan Tyler Creammer. „Podarilo sa nám rozšíriť slovenskú časť súpisky. Je to cesta, ktorou sme sa rozhodli ísť. Dávať priestor slovenským hráčom, hlavne mladým. Verím, že je to správna cesta, ktorou sme sa rozhodli uberať, hlavne pre hráčov z Prievidze. Chceli by sme im dávať priestor a ukázať, že Prievidza vždy bola a je basketbalovým mestom. Zatiaľ som s tímom veľmi spokojný, chceli sme ísť do sezóny s tým, že budeme mať 3 zahraničných hráčov a ešte väčší priestor dostanú Slováci. Samozrejme, situácia sa môže pri nejakom zranení zmeniť. Nikde nie je napísané, že to bude s 3 legionármi, ale urobíme všetko, aby to tak zostalo. Veríme, že legionári nám pomôžu vychovávať a zlepšiť našich mladých slovenských hráčov. To je pre nás hlavným cieľom. Stále pracujeme na jednom zahraničnom hráčovi. Verím, že v najbližšej dobe ho dotiahneme. Tým by sme to mohli uzavrieť, ale človek nikdy nevie, či sa nenaskytne možnosť niekoho podpísať,“ uviedol Helmecy.

pd priprava 2

Na súpiske sa nachádza okrem toho mnoho mladíkov z mládežníckeho MBA Prievidza. To, čo sa pred niekoľkými rokmi podarilo úspešne naštartovať, je v pláne aj naďalej rozvíjať. Viacerí hráči si počas leta obliekli reprezentačný dres Slovenska na FIBA European Challengeroch. „Sú tam niektoré mená, ktoré by sme radi zapojili. Nehovorím, že do plného tréningového procesu, lebo sú to stále mladí hráči, ale chceli by sme ich zapojiť do niektorých tréningových vecí, aby mali kontakt aj s mužským basketbalom a motiváciu do budúcna sa zlepšiť. Chceme im čo najviac uľahčiť urobenie posledného kroku, prejsť z mládežníckeho do mužského basketbalu, keď k tomu príde,“ poskytol kouč BC pohľad na túto záležitosť.

Helmecy má za sebou premiérovú sezónu medzi mužmi v pozícii hlavného trénera. Svoje družstvo naučil víťaziť hlavne doma, bojovnosťou a nasadením si však získal aj náročného prievidzského diváka. V týchto šľapajach chce so svojimi zverencami pokračovať: „Najradšej by sme sa prezentovali víťazným basketbalom (úsmev). Chceme sa prezentovať basketbalom z predchádzajúcej sezóny, že aj keď sa nám nedarilo, tak sme to vynahrádzali veľkou bojovnosťou na palubovke. Tá nás zdobila a myslím, že to ocenili aj naši fanúšikovia. Chceme v tomto trende pokračovať. Ciele zostávajú rovnaké, ako sú tie klubové, ktoré sme si nastavili pred rokom. Progres nielen našich mladých hráčov, ale všetkých počas sezóny. To je hlavný cieľ. K tomu vyhrať čo najviac zápasov. V minulej sezóne sme dokázali zdolať víťaza celej ligy, trikrát dokonca finalistu. Najväčšou osobnou ambíciou je, aby sme do každého zápasu išli s tým, že ho chceme vyhrať.“

pd priprava 3

Aktuálna súpiska BC Prievidza:

Príchody: Marek Jašš (MBK Baník Handlová), Michal Kuzmiak (Iskra Svit), Tyler Creammer (Kodaň Basketball - Dánsko), Rimantas Daunys (Gargzdu SC Gargzdai - Litva)

Zostávajú: Maroš Helmecy (tréner), Filip BakošMatej KielarSamuel KincelAdam KrálikMatej MajerčákMaxim MatuškaPatrik Lukáč

 

Aktuálny program prípravných zápasov BC Prievidza:

27. augusta: BC Prievidza - Spišskí Rytieri

3. - 5. septembra: Federálny pohár - B-skupina (BC Prievidza, BK Armex Děčín/ČR, USK Praha/ČR):

4. septembra: USK Praha (ČR) - BC Prievidza

5. septembra: BK Armex Děčín (ČR) - BC Prievidza

11. - 12. septembra: Federálny pohár - duely o umiestnenie

18. septembra: BC Komárno - BC Prievidza

Foto: archív MB