• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

V lete si plnil reprezentačné povinnosti s Portorikom v kvalifikácii na olympijské hry v Tokiu. Teraz má pred sebou ďalšiu výzvu, doviesť mladé družstvo Interu k čo najlepším výsledkom. Ivan Gandia-Rosa môže byť príkladom pre ostatných, keďže doteraz má za sebou zaujímavú basketbalovú cestu a so svojimi líderskými schopnosťami sa od neho môžu spoluhráči veľa naučiť.

Čo vlastne doviedlo 24-ročného reprezentanta Portorika do hlavného mesta Slovenska? „Do Interu som sa dostal vďaka môjmu agentovi (úsmev), ak by som mal byť úprimný. Chcel som ísť niekam, kde môžem ukázať svoje schopnosti. Agent mi prezradil, že Inter má rád mladých rozohrávačov, minulý rok mali Lautara Lopeza, čiže som v tomto smere videl dobrú možnosť,“ odpovedal Gandia-Rosa na úvod.

Absolvent univerzity North Florida sa podobne ako jeho spoluhráči, musí vysporiadať s tým, že súťažné zápasy hrá Inter v neďalekom Pezinku, keďže domáca Eurovia aréna prechádza rozsiahlou rekonštrukciou. Navyše si musí zvyknúť aj na výraznú zmenu podnebia: „Škoda, že nemôžeme hrať v Bratislave. Možno by sme mali väčšiu podporu od fanúšikov. Situácia je taká, aká je. Treba sa s tým v Pezinku popasovať. Trápim sa so zimou (smiech). Ak poznáte Portoriko, tak viete, ako teplo tam je. V tomto smere si musím ešte zvyknúť, všetkos ostatné sa mi páči. Bratislava je pekné mesto, sú tu skvelí chalani a vedenie klubu. Všetko sa mi snažia uľahčiť.“

Pre Gandia-Rosu je to len druhá skúsenosť s európskym basketbalom, doteraz si profesionálne zahral len v cyperskom Limassole. Inak bol viac-menej celý čas súčasťou zámorského štýlu, ktorý je viac individuálne smerovaný. „Vždy som viac inklinoval k európskemu štýlu basketbalu, ako k zámorskému. Samozrejme, veľmi rád mám hru 1 na 1, na tom som pracoval. Pozdáva sa mi tiež tímový basketbal. Verím, že toto s Interom úspešne ukazujeme. Stále sa musíme zlepšovať, ale sme podľa mňa na dobrej ceste,“ uviedol rozohrávač Interu.

IMG 1644

Veľmi rýchlo sa vysporiadal s pozíciou lídra mladého kolektívu, na ktorého čele je skúsený tréner Oleg Meleščenko. Portoričan je momentálne najlepším strelcom Niké SBL, priemerne atakuje hranicu 23 bodov a v asistenciách je tretí najlepší. O jeho basketbalových kvalitách tak zatiaľ niet ani najmenších pochýb. „Chcel som byť v tejto situácii, pracoval som na tom už od vysokej školy. Vďaka tomu sa dostávam mimo svojej komfortnej zóny, čo je podľa mňa veľmi dobrá vec. Niekedy sa prirodzene vyskytne jazyková bariéra, mladíkom je občas potrebné detailnejšie vysvetliť veci, ale som rád za to, kde teraz som,“ vyjadril sa Gandia-Rosa ku svojmu postaveniu v družstve.

Významnú rolu v jeho kariére plní reprezentovanie Portorika, prvýkrát sa v národnom výbere objavil už v tíme do 15 rokov. Gandia-Rosa si uvedomuje veľkú zodpovednosť, ktorá prichádza v momente, keď si na seba oblečie reprezentačný dres: „Je to niečo úžasné. Keď ľudia oceňujú to, že ich v podstate reprezentujete, tak je to niečo veľké. Môžeme hovoriť aj o privilégiu a zodpovednosti, keďže hráte za 3 milióny ľudí. Ste vzorom pre mladých ľudí.“

IMG 3748

K veľkým úspechom sa dopracoval nedávno, v roku 2019 získalo Portoriko striebro na Panamerických hrách. „Stále som bol na univerzite a keď prišla pozvánka do reprezentácie, tak som sa nesmierne potešil. Vždy je to pocta reprezentovať svoju krajinu, špeciálne na Panamerických hrách, ktoré sú v našom regióne ostro sledované. Prišli sme tam v podstate s B-tímom, ktorý ukázal, že môže hrať. Nik neočakával, že budeme vyhrávať zápasy, keďže hlavní favoriti sa pripravovali na majstrovstvá sveta. Všetko sme až do finále vyhrali, nad naše sily bola len Argentína, ktorá bola vtedy druhým najlepším tímom na svete. Veľký úspech pre Portoriko,“ zaspomínal Gandia-Rosa na toto podujatie.

Ešte významnejšia udalosť prišla len pred niekoľkými mesiacmi, kedy bola v hre o účasť pod piatimi kruhmi. Portoriko sa dostalo do olympijskej kvalifikácie, kde však bolo nad ich sily Srbsko: „Rozhodne najvýznamnejší turnaj v mojej basketbalovej kariére. Pracujeme na tom, aby sme sa opäť dostali na olympiádu. Myslím, že naposledy sme tam boli v roku 2004. Ľudia v Portoriku majú mimoriadne radi basketbal. Chceme sa na túto úroveň vrátiť.“

IMG 0193

Gandia-Rosa má stále ešte len 24 rokov, ale na palubovkách po celom svete zažil už toho toľko, o čom mnohí jeho rovesníci, ale aj starší hráči len snívajú. A to pri tom začínal v Amerike na nižšej univerzitnej úrovni, konkrétne na tzv. JUCO škole. „Každý z nás má odlišnú basketbalovú cestu. Nie každý môže po jednom roku na univerzite ísť do NBA. Som vďačný za to, čo som všetko doteraz zažil. Viem, aký som hráč, akým štýlom basketbalu hrám a využívam toho. Stále makám na odstránení svojich nedostatkov, ale aj na zlepšení svojich silných stránok,“ zakončil hráč Interu.

Foto: Vladimír Dorňák