• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Kluby najčastejšie do svojich tímov angažujú hráčov z amerického kontinentu alebo balkánskeho teritória. Ostatné regióny sú skôr ojedinelým a v podstate exotickým javom. Jeden taký je súčasťou Handlovej. Deng Riak sa narodil v Austrálii, reprezentuje Južný Sudán a na hornej Nitre spoznáva nielen chladné počasie, ale tiež získava hernú sebadôveru.

Neprehliadnuteľný 26-ročný pivot zatiaľ hral v kariére prevažne druhé husle, respektíve bol súčasťou nižších súťaží. To platilo aj o poslednom angažmáne vo fínskom Korihaiti. Aj do Handlovej prišiel pôvodne na skúšku. „Dospeli sme k tomu, že je potrebná zmena. Chcem pracovať na svojej hre, zlepšovať sa a preto som v angažmáne v Handlovej videl dobrú príležitosť. Môj agent kontaktoval tím a potom prišlo k dohode. Som plnohodnotnou súčasťou družstva,“ vyjadril sa Riak k nedávnemu príchodu.

Najvýraznejšou zmenou tak nie je len jeho rola v tíme, kde podľa všetkého nahradil Nikolu Ščekiča, ale aj v chladnejšom regióne hornej Nitry: „Život je ťažký, nie som zvyknutý na zimu (smiech). Pochádzam z Austrálie, kde je po väčšinu roka teplo. Basketbal je v podstate všade o tom istom, treba tvrdo každý deň pracovať a zlepšovať sa. Mám dobrých spoluhráčov, pomáhajú mi, aby som sa tu cítil komfortne.“

Riak si celkom zodpovedne plní úlohu platného hráča do rotácie, priemerne v zápasoch atakuje hranicu 7 bodov a 4 doskokov, pri približne 20-minútovej vyťaženosti. „Na mojich výkonoch až tak nezáleží, dôležitá je pomoc tímu k tomu, aby vyhrával. Mohli sme mať lepšiu bilanciu, ale to sa časom zlepší,“ povedal pivot Handlovej.

Hneď v úvode článku sme prezradili, že Riak reprezentuje Južný Sudán. Pre mnohých je táto krajina veľkou neznámou, čo je celkom prirodzená vec, keďže oficiálne vznikla len v roku 2011. Život tam nie je jednoduchý, do roku 2020 boli na programe dňa etnické problémy a občianska vojna. Šport je tak často východiskom aspoň k miernej radosti. A práve v predchádzajúcom roku si pripísal hráč Handlovej za túto krajinu premiérové tri štarty.

IMG 3431

„Veľká skúsenosť a tiež pocta, že môžem reprezentovať krajinu a jej ľud. Dúfam, že sa ešte naskytne príležitosť. Sme v podstate nová reprezentácia, čiže môžeme sa len zlepšovať. Chceme sa posúvať v rebríčku FIBA,“ vyslovil prianie Riak.

Zaujímavosťou je, že Južný Sudán pravidelne reprezentuje Ater Majok, v sezóne 2011/2012 bol súčasťou Nitry. V minulosti bol reprezentačným trénerom bývalý hráč Chicaga Bulls Luol Deng. Basketbal v Afrike naberá na dôležitosti a sile, ale zatiaľ sa veľa hráčov v Európe nepresadilo. Čím to je? „Ako nová krajina sme takou neznámou, ale máme mnoho zaujímavých hráčov v reprezentáciách. Myslím si, že viacero z nich by mohlo pokojne hrať v Európe,“ odpovedal na záver 26-ročný basketbalista.

Foto: Lukáš Droppan, Vladimír Dorňák