Vytlačiť
Kategória: Rozhovory

Od posledného zostupu Prievidze z najvyššej súťaže ubehne čoskoro 16 rokov. Za ten čas zažili fanúšikovia mnohé krásne, ale aj trpké okamihy. Už o niekoľko dní budú bojovať zverenci trénera Krunoslava Krajnoviča o zachovanie príslušnosti v Niké SBL. Čo všetko viedlo k poslednému miestu v tabuľke a následnej baráži? Ako sa pripravujú na záchranárske práce? S kým sa môžu potenciálne stretnúť? Na tieto témy prišla reč v rozhovore s koučom BC.

Nádej Prievidze na účasť v prvom kole play off sa definitívne rozplynula tri zápasy pred koncom základnej časti. Horkú pilulku museli navyše prehltnúť na domácej palubovke, v kľúčovom stretnutí neuspeli so Spišskými Rytiermi (67:86). Po predošlom úspešnom 'reštartovom' ročníku, začali Prievidžania aktuálnu sezónu 14 prehrami v rade. Manko bolo výrazné, ale šancu živili ešte dosť dlhú dobu.

„V tomto momente to nie je jednoduché. Za mňa osobne, aj všetci hráči, sú v tejto situácii prvýkrát v kariére. Musíme sa s tým popasovať. Nepodarilo sa nám dobehnúť nedostatočný počet víťazstiev, ktorý sme mali. Všetci sme dali do toho maximum, urobili sme to, čo sa dalo, ale nevyšlo to. V pondelok sme prehrali s úradujúcim majstrom a veľmi skúseným družstvom. Náš výpadok energie v druhom polčase a chyby boli potrestané. Treba objektívne povedať, že posledný mesiac sme nemali normálne tréningy. Mali sme mnoho zranených hráčov, to isté platilo aj o koronavíruse a Majerčák bol navyše s reprezentáciou. Samozrejme, toto mali aj iné tímy, len nás to dobehlo v nesprávnej chvíli. S tým sme mali počítať, že sa to môže v 'covid sezóne' stať,“ načrtol dôvody neúspechu kormidelník Prievidze Krunoslav Krajnovič.

„Kruno“ je klubovou legendou, na lavičku BC zasadol tretíkrát vo svojej trénerskej kariére. Ani on však nemal v úvode povestný magický prútik, ktorý by razom zmenil všetko zlé na dobré. Najskôr musel okysličiť veci v kabíne. Postupne sa porúčala americká trojica Shaquille Thomas, Josh McFolley a Tyler Creammer. Pre zranenie predčasne skončil ďalší zámorský basketbalista - Christian Oshita. Do tímu prišli prevažne balkánski hráči, po dlhodobejšej absencii sa vrátil Jakub Pasovský a šancu dostali aj mladíci, konkrétne Adam Králik, Radoslav Teličák a Marek Simonides.

 DSC 6738

„U niektorých hráčov nebol dobrý charakter, nemohol som teda s nimi očakávať nejaký výsledok. So zmenami sa vytvorila v tíme dobrá chémia a hrali sme lepšie. Nechcel som hovoriť o tom, že ideme hrať play off, pretože to by bolo príliš drzé a neférové voči každému. Všetkým hráčom som povedal, že to chceme, ale postupne musíme splniť určité ciele, aby sme sa k tej šanci hrať play off priblížili. Za celý čas môjho pôsobenia na Slovensku si nepamätám, že by sa niektorému z tímov takéto niečo podarilo. Nepodarilo sa to ani nám. Ideme hrať baráž, ale zostávajúce zápasy základnej časti odohráme maximálne profesionálne,“ objasnil chorvátsky kouč proces zmien od jeho návratu na lavičku.

Výsledok sa dostavil, ale výrazné manko na súperov sa nepodarilo stiahnuť. Šanca žila ešte na úkor nevýrazného Svitu, ale trojzápasová séria prehier priniesla rozhodujúcu stopku. „Možno sa dali niektoré zápasy lepšie zvládnuť a vyhrať ich. Záležalo však, aj ako budú hrať ostatné tímy, v prvom rade Svit. Pri teoretickej šanci sme stále verili a bojovali sme,“ vyhlásil Krajnovič.

DSC 6738 

Po mnohých rokoch prišlo v lete k zmenám hracieho systému, týkalo sa to hlavne posledného tímu Niké SBL po základnej časti. Novinkou je tak baráž, súperom Prievidze budú tímy na 1. - 3. mieste z druhej najvyššej súťaže. Pohľad na aktuálnu tabuľku hovorí, že súpermi celku z hornej Nitry budú s veľkou pravdepodobnosťou Nitra (líder súťaže, v tejto sezóne zatiaľ bez prehry), B-tím Levíc a Žilina.

„Budeme hrať baráž tak, ako to bude nastavené. My, ako realizačný tím, hráčov na to pripravíme. Pracovať budeme profesionálne, tak ako tomu bolo aj doteraz, aby sme boli na baráž pripravení. Ide o reputáciu klubu, ale tiež nás všetkých. Nejaké informácie máme, ale dali sme to trochu bokom, kým existovala a žila nádej na play off, aby sme sa koncentrovali na najbližšie zápasy. Teraz na to budeme mať dosť času, aby sme zistili ešte viac informácií,“ prezradil tréner Prievidze.

Ak sa nič zásadné neudeje, tak baráž odštartuje 27. marca. Hrať sa bude systémom doma-vonku (27. marca, 3. apríla, 10. apríla, 17. apríla, 24. apríla a 1. mája). „Vyhovuje nám, že nemusíme dlho čakať, lebo neviem, s kým by sme hrali napríklad prípravné zápasy. Asi žiaden tím by si nedovolil riskovať zranenia,“ zamyslel sa Krajnovič.

05 

Asi najzásadnejšie je, že žiaden „výpredaj“ Prievidze sa v závere základnej časti nekoná. Aktuálny kolektív zabojuje o zotrvanie v Niké SBL: „Nemáme inú možnosť, nemáme iných hráčov. Hráči sú pod zmluvou, odohrajú to. Vôbec o tom nešpekulujeme.“

Nemenej dôležitou témou, ktorú načrtol aj člen vedenia klubu, je záujem o zotrvanie skúseného Chorváta na lavičke Prievidze. Všetko je to samozrejme podmienené úspešnou barážou. Ako sa k týmto medializovaným informáciám stavia samotný Krajnovič? „Dostal som ponuku, mám aj opciu na ďalšiu sezónu. Je to obojstranná opcia. Klub vyjadril so mnou spokojnosť a chce pokračovať. Za seba som povedal, že najskôr skončíme tento ročník, zanalyzujeme si to a potom sa rozhodnem. Záujem mám. Chcem, aby bola oveľa lepšia sezóna, ale samozrejme, všetko bude záležať aj od rozpočtu,“ odpovedal na záver súčasný kouč BC.

Foto: Ladislav Szibilla, Lukáš Droppan