• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Od pôsobenia v Karlovke ubehli už tri roky, počas tohto obdobia vystriedal tri kluby a v očiach verejnosti nechal akosi zabudnúť na to, že bol členom slovenského All Star tímu základnej časti a reprezentačným rozohrávačom. Dalibor Hlivák v lete zamieril k ambicióznym Spišským Rytierom, na východe sa dokázal úspešne herne „reštartovať“.

26-ročný rozohrávač patrí na Spiši medzi skúsenejších hráčov v družstve trénera Štefana Sviteka. K stále úradujúcemu majstrovi ho prilákali klubové ciele a tiež aj výzva vrátiť sa k tomu, čo ho zdobilo v drese Karlovky. V nabitejšej konkurencii sa Hlivák dokázal úspešne presadiť.

„Som spokojný. Od prípravy boli vytvorené podmienky na profesionálnej úrovni. Nedá sa hrať super basketbal celú sezónu, mali sme obdobia, keď sme nehrali dobre, ale myslím si, že sme na dobrej ceste. Ja som rád za každú príležitosť, ktorú dostanem. Teší ma, že mi tréner dôveruje a dostávam minúty. Snažím sa mu to na palubovke odplatiť,“ zhodnotil rozohrávač Rytierov svoje doterajšie pôsobenie v bielo-modrom drese.

Čo je možno pre neho najdôležitejšie je, že sa pevne usadil v rotácii Spišiakov. Často je dokonca členom základnej päťky, ktorá nastupuje na zápas od úvodnej sekundy. K tomu sa pridali aj dobré čísla, v priemere atakuje Hlivák hranicu takmer 9 bodov a 3 asistencií.

„Teší ma to. Družstvo je stabilizované, nie je to len o tom, že máme dvoch-troch hráčov, ktorí sú ťahúňmi. Niektoré stretnutia potiahne jeden, potom druhý. Na ihrisku sa snažím odovzdať 100 percent. Chcem sa odvďačiť trénerovi za každú príležitosť, ktorú dostávam,“ uviedol Hlivák.

LC 42

Bývalý hráč Komárna, Interu a Handlovej prišiel do klubu, ktorý sa po double snaží posunúť na ďalšiu úroveň. Všetko odštartovalo 2. miestom na predsezónnom Federálnom pohári a pokračuje účinkovaním v Alpsko-jadranskom pohári. Ako nováčikovi sa mu podarilo prebojovať do Final Four tejto nadnárodnej súťaže, jej vrchol príde už o niekoľko dní v Leviciach.

„Vytvorené boli také podmienky, aby sme sa mohli pripravovať od začiatku sezóny na tri súťaže. Ešte pred začiatkom súťažného ročníka bol Federálny pohár, čiže štyri súťaže. Od začiatku všetko klapalo. Počas celej sezóny sme mali možnosť hrať proti tímom z iných súťaží, ktoré sa prezentujú rozličnými štýlmi hry. Myslím si, že každému jednému z nás to pomôže,“ prezradil playmaker Spišiakov.

Sú to približne tri roky, kedy naposledy Hlivák na seba navliekol dres Slovenska. Za ten čas sa reprezentačnému tímu podarilo posunúť na lepšiu úroveň, dokumentuje ju napríklad postup do kvalifikácie majstrovstiev sveta. Verí 26-ročný hráč ešte v návrat do výberu trénera Olega Meleščenka? „Ťažká otázka. Určite budem rád, ak sa dočkám v budúcnosti pozvánky (úsmev),“ odpovedal na záver Hlivák.

Foto: Branislav Hanus, Branislav Gúgľava