Vytlačiť
Kategória: Rozhovory

Očakávania basketbalovej verejnosti boli jasné, Levice ako suverénny víťaz základnej časti mali preskočiť semifinálovú prekážku v podobe Spišských Rytierov. Najmä pri absencii Šimona Krajčoviča počas väčšiny série a domácej prehre boli pochybnosti na mieste, ale tie zmietli zo stola ukončením série u úradujúceho majstra. Svoj podiel na postupe má aj Martin Bachan, spolu so spoluhráčmi zastúpili svojho kapitána.

Repríza finále z predchádzajúcej edície Niké SBL bola plná očakávaní, aj keď sa družstvá výraznejšie obmenili, tak spomienky z rozhodujúceho duelu o titul sú stále v živej pamäti všetkých. Diváci mali možnosť sledovať skôr fyzický, ako útočne atraktívny basketbal. Často sa rozhodovalo v koncovkách na detailoch. „Bola to náročná séria. Dokázali sme sa na to psychicky pripraviť a podľa mňa sme hrali kvalitný basketbal. Celkovo v sérii padalo málo bodov, dominovali obrany. Spišskej Novej Vsi sme nedovolili hrať jej systém hry a eliminovali sme tie ich najsilnejšie stránky,“ obzrel sa za celou sériou hráč Levíc Martin Bachan.

Spolu so spoluhráčmi mali možnosť ukončiť sériu v najkratšom možno čase, ale v domácom prostredí dovolili Rytierom pomýšľať na obrat. Pri absencii Šimona Krajčoviča a Viktora Juríčka sa začínalo spomínať prenesenie momenta na stranu ich semifinálového súpera: „V prehratom domácom stretnutí sme si sami vytvorili na seba tlak. Chceli sme to doma ukončiť, boli sme namotivovaní, možno to nám zväzovalo ruky. V Spišskej sme hrali uvoľnenejšie, nemali sme čo stratiť. To, na čom sme sa dohodli, sme dokázali preniesť aj na palubovku.“

Tieto pochybnosti ale zmietli Patrioti rázne zo stola v stredu večer, kedy dovolili Spišiakom len 48 bodov v ich domácom prostredí a bez výraznejších problémov ukončili sny o obhajobe majstrovského titulu. Pre zverencov trénera Michala Madzina to bola určitá forma zahojenia rán za minulý rok. „Bez Šimona Krajčoviča a Viktora Juríčka sa nám hralo ťažšie. Ale zomkli sme sa ako tím. Vedeli sme, že musíme všetci zahrať čo najlepšie a nahradiť ich. Vo štvrtom zápase hral na pozícii rozohrávača výborne Edo Kotásek. Som rád, že sme semifinále takto zvládli,“ vyjadril sa 26-ročný basketbalista.

DSC 0540

Reprezentačný krídelník bol jeden z nečakaných ťahúňov levického kolektívu, prvýkrát v kariére zakončil nejakú časť sezóny s dvojciferným počtom bodov na svojom konte. Odmenou nielen pre neho, ale pre celý tím a fanúšikov je opätovná účasť v boji o majstrovský titul. Posledným súperom Levíc v sezóne 2021/2022 bude Lučenec. S týmto tímom majú spomedzi všetkých v tomto ročníku najhoršiu bilanciu - 2 výhry a 2 prehry (plus ešte 1 prehra z predsezónneho Federálneho pohára).

„Finále play off je nová súťaž. Tam už sa nedá pozerať na bilanciu zo základnej časti. Veľa sa už natrénovať nedá. Súpera poznáme, myslím, že budú rozhodovať detaily, taktika. Máme výhodu domáceho prostredia, ktorú chceme samozrejme využiť. Všetko je však otvorené, musíme urobiť všetko, aby sme si tú výhodu udržali,“ myslí si Bachan.

Bude to aj stret dvoch odlišných herných štýlov. Zatiaľ čo Patrioti vyznávajú z dnešného pohľadu tradičnejší basketbal, tak Lučenec sa opiera o americkú, viac individuálnejšie zameranú taktiku. „Lučenec hrá rýchly basketbal, veľa strieľajú za tri body. Hrajú úplne iný štýl ako my. Aj v tých sériách bolo vidieť, že padali rozdielne počty bodov. Musíme skresať bodový priemer Lučenca a budeme sa snažiť, aby sa hralo skôr podľa toho, čo chceme my,“ uzatvoril hráč Levíc.

Prvý finálový duel je na programe v sobotu 23. apríla o 18.00 h.

Foto: Lukáš Droppan