• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Okrem samotného zápasu Eurovia SBL All Star Game 2015 nemohla tradične chýbať ani súťaž o najlepšieho trojkára a smečiara. Ako reagovali na svoje ocenenia Matej Marchyn a B. J. Young?

Organizátori tohtoročného súboja hviezd nezaháľali a v oboch sprievodných súťažiach sa zišla mimoriadne kvalitná konkurencia. Prednosť mali najskôr strelci spoza trojkového oblúku, ktorý mali presne 60 sekúnd na to, aby zaznamenali najviac bodov. Už v semifinále skončili také mená ako Rančík, Myles, Wisseh či Stamenkovič. Finálový súboj nakoniec zviedli hráči Západu, proti sebe sa postavil komárňanský krídelník Matej Marchyn a levický pivot Marko Stojadinovič. Lepšiu mušku vo finálovom dueli preukázal hráč Komárna, ktorý zaznamenal 18 z 30 možných bodov. Jeho levický náprotivok mal na konte vo finále len 11 bodov, preto prvá trofej putovala do rúk hráča Komárna.

„V prvom rade ma to veľmi teší, že sa mi to podarilo vyhrať, pretože počas celej súťaže bolo vidno, že konkurencia je veľmi silná. Myslím si, že je to také zadosťučinenie, že mám tú trojkovú streľbu. Presviedčali ma aj na smečiarsku súťaž, na ktorej som bol naposledy v roku 2010. Vtedy to bolo nad moje sily, ak si pamätajú ľudia, tak tam boli mená ako McCoy, Carter alebo Burrows. Nakoniec som sa rozhodol pre trojkársku súťaž, pretože v smečiarskej boli lepší smečiari ako ja,“ povedal na margo zaslúženej výhry Marchyn. Komárňanské krídlo, ktoré sa predstavilo aj v základnej päťke All Star zápasu tiež pochválilo zavedenie minútovej časomiery, ktoré pridalo na náročnosti súťaže. „Ku koncu tí hráči cítia, že tie strely sú také, človek si myslí, že je dobrá, ale je krátka. Musia nakoniec pritlačiť a tým to je aj unavujúce.“ Špeciálne tréningy na trojbodovú streľbu Marchyn nemáva, skôr ako dodáva je to o streleckých tréningoch, respektíve cvičeniach od trénera, na ktorých je hráč nútený dať napríklad 10 za sebou.

Väčšina očí sa upierala hlavne na smečiarsku súťaž, do ktorej tréneri prihlásili osvedčených smečiarov - zo Západu to bol Thompson, Latinovič a Young, na Východe dostali šancu Körner, Petrucelli a Jacobo. Finálový súboj nakoniec proti sebe postavil najväčších ašpirantov – prievidzského letca Riša Körnera a interistického Younga. O niečo lepší bol nakoniec americký rozohrávač, ktorému sa podarilo preskočiť najvyššieho muža v hale, 213 cm vysokú legendu česko-slovenského basketbalu Jaroslava Skálu. Zahanbiť sa nenechal ani jeho náprotivok, ktorému nahodil Hovaňák a následne preskočil cez svojho tímového spoluhráča Stamenkoviča. „Som šťastný, že som mal možnosť zúčastniť sa All Star zápasu a ukázať sa pred slovenskými fanúšikmi a mojimi spoluhráčmi. Išlo o dobrú skúsenosť. Myslím si, že samotná akcia bola pre fanúšikov výborne pripravená,“ vyjadril sa víťaz smečiarskej súťaže.

Young patril už pred samotnou akciou k favoritom, jeho smeče si na sociálnych sieťach získali veľké množstvo fanúšikov. „Trochu som sa pripravoval. Myslím si, že môj prvý smeč z hľadiska s pomocou Rada (Rančíka, poz. redaktora) bol môj najlepší, pri čom som sa naň vôbec nepripravoval. Tento kúsok som s ním pred zápasom prediskutoval a nakoniec sa nám podaril aj zrealizovať. Išlo o moje vlastné kúsky, s ktorými sa prezentujem na smečiarskych súťažiach a obvykle s nimi neprehrávam,“ dodal s úsmevom hráč žlto-čiernych. Víťaza súťaže tiež potešilo, že sa mohol pred celou ligou prezentovať spolu s najlepšími hráčmi. „Fanúšikovia zistili kto som, za čo som veľmi vďačný,“ zakončil hodnotenie Young. Rozohrávač Interu nakoniec odchádzal z Popradu až s dvoma oceneniami, s 24 bodmi bol najlepším strelcom celého duelu, za čo si odniesol cenu aj pre najužitočnejšieho hráča zápasu.

FOTO: DANIEL FAIX