Vytlačiť
Kategória: Rozhovory

Prvá sezóna zakončená bronzom, to bol pre Komárno viac ako výnimočný úspech. Hovorí sa, že ľahšie sa na takúto métu dosiahne, ako sa obhajuje. „Diablom“ ale nechýba odhodlanie, z lavičky opäť povedie družstvo Zlatko Jovanovič a spolu s premiérou v Alpsko-jadranskom pohári, by opäť radi tešili fanúšikov podobnými výkonmi, ako tomu bolo v pozícii nováčika.

Komárno bolo opäť povestnou „šťukou“ Niké SBL, ako kedysi ich predchodca. Do miestnej športovej haly sa opäť v hojnom počte vrátili fanúšikovia a celoročná snaha bola zakončená ziskom bronzu. Na juhu sa podarilo udržať niektoré dôležité mená, najmä Luka Gašič alebo Martin Danielič. „Okrem dvoch hráčov, sme na začiatku prípravy mali k dispozícii kompletný tím. V pondelok sme odštartovali prvým tréningom, v tejto chvíli je všetko dobré,“ zhodnotil začiatok prípravy tréner Zlatko Jovanovič.

Jeho tím je už takmer kompletný, no musel počas leta riešiť viaceré rošády v tíme. Citeľný je rozhodne odchod legionárskeho dua Jorden Duffy (do Srbska) a Vuka Djordjeviča (do Rumunska), či Branislava Pipíšku alebo Aleksandara Vlahoviča. „Problém je so slovenskými basketbalistami. Neviem, či existujú nejakí voľní hráči v tejto chvíli. Čo sa týka legionárov, tam to máme uzatvorené podpismi s 5 zahraničnými hráčmi. Vyzerá to tak, že začneme so súčasnou súpiskou, ale uvidíme, ako sa bude vyvíjať sezóna, či bude potrebné zasiahnuť a urobiť nejakú zmenu. Podarilo sa nám udržať niektorých hráčov, ale prišli sme o niektorých, o ktorých sme mali záujem. To je však normálne, patrí to k basketbalu. Tí, čo zostali, sú takí srdciari tohto tímu – Martin Danielič, Michal Dolník a Marek Foltín. K ním sa pridal Roman Skvašik a domáci Samuel Volárik, ktorý bude mať v tomto družstve výraznú úlohu. Dúfam, že to bude klapať,“ vysvetľuje situáciu bývalý hráč a momentálne kouč Komárna.

DSC 2403

Ako spomenul Jovanovič vo svojom vyjadrení, zaujímavým úlovkom je príchod Samuela Volárika. Veľa sa opäť očakáva od zahraničných hráčov, opäť sa môžu priaznivci „diablov“ tešiť na pestrý mix. Skúsenosti by mala priniesť najmä americká dvojička Demarkus Stuckey a Devaughn Jenkins. „Je to podobné ako pred rokom. Za mňa osobne, neprihliadam na národnosť, respektíve nejakú nepreferujem. Hľadám podľa pozície a podľa toho, čo potrebujem do tímu. Nie je dôležité, odkade sú, ale aby to celé zapadlo do seba. Stále hovoríme, že máme mladé družstvo v Komárne,“ vyjadril sa Jovanovič k zloženiu legionárov.

BC Komárno je stále nováčikom na basketbalovej mape, za sebou má len prvú kompletnú sezónu. Stále je sa čo učiť a zlepšovať, ale ligový úspech rozhodne klubu z tradičného basketbalového mesta pomohol. „Vieme, že ostatní budú na nás ešte lepšie pripravení, ako tomu bolo v nováčikovskom roku. Máme rovnaké očakávania od seba, dostať sa čo najďalej. Trochu sa zlepšil náš kredit pri hľadaní hráčov. Tiež pomohla účasť v Alpsko-jadranskom pohári. Sú to pre mňa pozitívne veci vzhľadom k tomu, čo sa nám podarilo v sezóne 2021/2022,“ myslí si kormidelník Komárna.

DSC 2396

Po bronzového úspechu je pred „diablami“ ďalšia výzva, klub sa dostal do Alpsko-jadranského pohára. V C-skupine si zahrá s chorvátskym Škrljevom, českým Kolínom a pravdepodobne rakúskym Kapfenbergom. „Bude to náročné obdobie, všetko začne prvým ligovým zápasom. Opäť to bude rytmus streda-sobota, ale účasť v Alpsko-jadranskom pohári vnímame pre náš klub a toto mesto ako darček. Chceme reprezentovať Komárno najlepšie, ako to bude možné. Kam sa dostaneme, to teraz neviem povedať,“ uviedol Jovanovič.

Podobne ako mnohé kluby, tak aj v Komárne na úvod nie sú komplet, v dôsledku povinností pri reprezentačnom tíme. „Bude to špecifické z pohľadu, že mám povinnosti pri reprezentačnom tíme Slovenska, ale v tomto smere mi pomôže môj nový asistent. Bude to dobré. O začiatok sa nebojím, môj asistent pôsobí dlhodobo v basketbale, má za sebou bohaté skúsenosti a pracoval aj s veľkými hviezdami. Vie, čo chceme, aký je systém a na čom treba pracovať,“ uzatvoril tréner.

DSC 2300

Aktuálna súpiska BC Komárno:

Príchody: Ivan Djordjevič (KK Kumanovo 2009 - Severné Macedónsko), Devaughn Jenkins (Raiders Basket Järvenpää - Fínsko), Demarkus Stuckey (wiha Panthers Schwenningen - Nemecko), Anes Podojak (HKK Zrinjski HT Mostar - Bosna a Hercegovina), Roman Skvašik (MBK Baník Handlová), Miloš Stajčič (Campbell University - USA), Samuel Volárik (Patrioti Levice)

Zostávajú: Zlatko Jovanovič (hlavný tréner), Martin Danielič, Michal Dolník, Marek Foltín, Luka Gašič

 

Aktuálny program prípravných zápasov BC Komárno:

29. augusta: BC Komárno - Óbudai Kaszások Kosárlabda Akadémia (Maď.)

2. septembra: Budapešť Honvéd Kosárlabda Szakosztály (Maď.) - BC Komárno

9. - 11. septembra: Federálny pohár - C-skupina (Komárno):

9. septembra: BC Komárno - BK KVIS Pardubice (ČR)

10. septembra: BC Komárno - SK Slavia Praha (ČR)

11. septembra: BC Komárno - BC Prievidza

16. - 17. septembra: Federálny pohár - zápasy o umiestnenie

23. septembra: MVM-Ose Lions (Maď.) - BC Komárno

Foto: Lukáš Droppan