• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Zisk majstrovského titulu a prihláška do európskych pohárov priniesla paradoxne pre Patriotov najvýraznejšie kádrové zmeny za posledné obdobie. Levice, na čele s trénerom Michalom Madzinom, však nezložili zbrane a vyskladali opäť tím plný reprezentantov. Méty sú vzhľadom na kvalitu družstva jasné, musia ich však pretaviť aj do reality.

Triumf v Alpsko-jadranskom pohári nasledovala suverénna jazda za ligovým zlatom. Michalovi Madzinovi sa podarilo získať double s pridanou hodnotou, pretože vyhral v nadnárodnej súťaži. Ani prihláška do Ligy majstrov, respektíve Európskeho pohára FIBA, ale neudržala niektorých v žlto-zelenom drese.

„Prípravu sme už začali, ale postupne sa dopĺňajú počty. Kompletný káder ešte nie je, ale pracujeme. Hráči, ktorí zatiaľ chýbajú, tak vedia, čo majú robiť. Veríme, že sú to profesionáli a prídu pripravení. Keď budeme kompletní, až potom budeme vedieť, na čom sme a čo spoločne môžeme robiť. Nečakal som, že sa toho toľko zmení. Na druhej strane, je to asi prirodzené. Chlapci majú za sebou dobré sezóny a keď je o nich záujem, kde sa môžu posunúť, tak to využili. Verím, že to bude tak,“ prezradil na úvod Madzin.

Dá sa povedať, že Patriotom sa v priebehu niekoľkých týždňov v podstate rozpadla slovenská os, ktorú roky budovali. Veď posúďte sami, Viktor Juríček zamieril ku Spišským Rytierom, Samuel Volárik do Komárna, Šimon Krajčovič do nemeckého Bremerhavenu a David Abrhám je momentálne bez klubovej príslušnosti. Fanúšikovia si tiež priali zotrvanie Deshawna Freemana, ktoré je v tejto chvíli skôr len zbožným prianím.

„Veľmi to mrzí, ale taký je asi profesionálny basketbalový život. Verím, že chalani si našli tímy, kde budú spokojní a budú lídrami. Dúfam, že im to v kariérach pomôže. Ja im prajem len to najlepšie, budem ich sledovať a držať im palce. Všetko závisí od zdravotného stavu. Vieme, že Jakub Merešš má ešte problémy s kolenom a možno budeme vyriešiť to, keď nebude pripravený od začiatku sezóny,“ vyjadril sa tréner Levíc k zmenám v slovenskej časti tímu a k tomu, či je súpiska uzatvorená.

DSC 0033

Čo stratili na Slovákoch, to úradujúci majster dobehol u legionárov. Pokračuje Tre'Darius McCallum, späť je H'enri Wade-Chatman a veľké očakávania sú od reprezentantov svojich krajín – Bena Kovaca, Draška Kneževiča a Mihu Lapornika. „Niektorých legionárov poznáme, snažili sme sa doniesť takých, s ktorými máme dobrú skúsenosť a chceli prísť. Vždy, keď donesieme hráča, tak veríme a dúfame, že to bude posila pre tím a splní vysoké očakávania. To isté platí aj tento rok, veríme, že zapadnú a budú na takom leveli, že budú robiť rozdiel,“ dúfa Madzin.

Predsezónne obdobie Levíc je už tradične v znamení reprezentačných povinností mnohých, vrátane Madzina. Teraz sa k tomu pridal fakt, že „ostrý“ štart do sezóny majú Patrioti už v polovici septembra. „Prípravu nemáme kratšiu, len sme posunuli jej začiatok, aby sme ju celú stihli. Akurát problémom je, že nie sme komplet, ale to je prirodzená vec. Máme to ale odskúšané, Ladislav Lutovský odmakal prípravu aj pred rokom. Spolu s kondičnou trénerkou to všetko zvládame aj na diaľku. Nie je žiadna pochybnosť, že by tím nebol pripravený,“ vyhlásil kormidelník „žlto-zelených“.

DSC 0175

Prípravným zápasom dominuje Federálny pohár a tiež stretnutia so zahraničnými súpermi. „Federálny pohár bol daný a do toho času, ktorý nám zostal, sme sa snažili nájsť čo najlepších súperov. Jeden prípravný zápas sme museli zrušiť, pretože príchody sa posunuli na také dátumy, že sme nemohli odohrať toto stretnutie. Som rád, že aj súper to pochopil,“ uviedol Madzin.

Jeho zverenci budú prvýkrát chýbať v Alpsko-jadranskom pohári. Našli si totiž lepšiu „náhradu“, a tou je premiérová účasť klubu v súťažiach pod hlavičkou FIBA. 21. septembra pre nich štartuje v španielskej Malage kvalifikačný turnaj o účasť v skupinovej fáze Ligy majstrov. Na úvod si zmerajú sily s maďarským Egisom Körmendom. Ak by vypadli v ktorejkoľvek fáze tejto súťaže, tak idú do Európskeho pohára FIBA. V ňom už poznajú dvoch súperov, českú Opavu a bulharský Balkan Botevgrad.

„Práve z tohto dôvodu sme nechceli prípravu skracovať, posunuli sme jej začiatok, aby sme odpracovali tak, ako sme chceli. Verím, že budeme pripravení. Samozrejme, všetko pre to urobíme. Je to pre nás niečo nové, ale tešíme sa z toho. To sme chceli, poďme si za tým. Dúfam, že sa v rámci možností a času pripravíme najlepšie. Uvidíme, ako to vyjde,“ uzatvoril kouč Patriotov.

DSC 0149

Aktuálna súpiska Patriotov Levice:

Príchody: Ben Kovac (Den Helder Suns - Holandsko), Draško Kneževič (KK Borac Banja Luka - Bosna a Hercegovina), Alex Krajčovič (ŠBK Junior Levice), Miha Lapornik (Krka Novo Mesto - Slovinsko), Jakub Merešš (BK KVIS Pardubice - Česko), H'enri Wade-Chatman (CSM Foscani 2007 - Rumunsko)

Zostávajú: Michal Madzin (hlavný tréner), Martin Bachan, Boris Bojanovský, Daniel Chaban, Eduard Kotásek, Tre'Darius McCallum, Samuel Solčánsky, Patrik Pažický

 

Aktuálny program prípravných zápasov Patriotov Levice:

23. augusta: Patrioti Levice - BC Prievidza

1. septembra: Patrioti Levice - UBC St. Pölten (Rak.)

2. septembra: Falco Volvo Alpok Autó Szombathely (Maď.) - Patrioti Levice

9. - 11. septembra: Federálny pohár - A-skupina (Kutná Hora/ČR):

9. septembra: Patrioti Levice - Spišskí Rytieri

10. septembra: BC GEOSAN Kolín (ČR) - Patrioti Levice

11. septembra: Patrioti Levice - BK ARMEX Děčín (ČR)

16. - 17. septembra: Federálny pohár - zápasy o umiestnenie

Foto: Lukáš Droppan