• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Pre mnohých hráčov je Niké SBL prvou zastávkou v ich profesionálnych kariérach. Z dlhodobého hľadiska máva dobrú ruku najmä vedenie Svitu, v tejto sezóne vládne pod jeho košmi Hayden Koval. 25-ročný Američan patrí v súťaži k tým najlepším v doskokoch a blokoch, pod vedením trénera Olega Meleščenka rozvíja tiež svoj strelecký potenciál.

Po univerzitnej kariére na troch rôznych školách, prišla šanca od podtatranského klubu a Koval sa jej naplno chytil. „Teším sa z toho, ako som odštartoval svoju profesionálnu kariéru. Odjakživa to bol môj sen, ale prirodzene, spokojný nie som. Ako hráč vždy vidím priestor, v čom sa zlepšiť. Sledujem zápasy, kde vidím svoje chyby a snažím sa ich napraviť. Prísť do Svitu bola skvelá voľba ako odštartovať moju kariéru. Páči sa mi komunita, organizácia klubu, tréner, spoluhráči a vďaka tomuto všetkému to je pre mňa celé jednoduchšie,“ zhodnotil Koval úvodné mesiace vo Svite.

A Američan sa pod Tatrami cíti dobre, čo ukazujú aj jeho čísla v zápasoch. Pravidelne je v základnej zostave, hráva približne 35 minút a priemerne dáva 13,3 bodu. V efektivite streľby za 2 body je 5. najlepší v Niké SBL a na pivota má aj solídny priemer úspešnosti trestných hodov – 82%. „Teší ma, že môžem hrať veľa minút, učiť sa od kouča a ostatných spoluhráčov. Snažím sa skrz moje schopnosti nájsť najlepšiu rolu v tíme. Robím všetko, čo odo mňa moje družstvo požaduje, ale v prvom rade sú víťazstvá,“ uviedol hráč Iskry.

DSC 4986

Špecialitou Kovala je defenzívna činnosť, 8 doskokov a 2,5 blokov ho radí k top hráčom ligy. „Neviem, či som to očakával, ale v príprave som tvrdo pracoval na tom, aby sa zlepšili moje basketbalové zručnosti. Mám najlepšie čísla vo svojej celej kariére, ale koncentrujem sa na tím a víťazstvá. Myslím si, že keď sa človek zameria na tieto dve veci, tak individuálne štatistiky prídu samé. Zakladám si na obrane. Viem, že tam je moja sila. Počas univerzitnej kariéry ma poznali ako blokára a defenzívne ladeného hráča. V tomto chcem pokračovať, v ostatnom sa zlepšovať,“ vyhlásil Koval.

Veľkým pozitívom pre pivota je fakt, že jeho prvé profesionálne pôsobisko mu pripomína mesto, v ktorom vyrastal a fakt, že do haly môže chodiť kedykoľvek rozvíjať svoju hru: „Svit mi pripomína mesto, v ktorom som doma vyrastal. Je tu ticho a pokojne. Som rád, že do haly sa môžem dostať kedykoľvek. Najobľúbenejšou časťou je pomoc mladým talentom. Pamätám si to na sebe, ako veľmi to pre mňa znamenalo a malo dopad na môj život, pretože som k starším vzhliadal ako ku vzorom. Verím, že sa mi to podarí preniesť na nich a touto cestou ďakujem Svitu, že mi umožnil pracovať s mladíkmi.“

DSC 5

 

Čo sa týka cieľov, tak tie sú aj u Kovala prirodzene len tie najvyššie – zisk majstrovského titulu. Ale samozrejme, nie je to len o tom: „Od každého chcem získať skúsenosti a učiť sa, či už sú to spoluhráči alebo tréner. Rád by som bol najlepším blokárom v lige a mal priemer double-double.“

Foto: Lukáš Droppan, Daniel Faix