• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

V lete hrozila v Interi významná strata mladíkov, medzi ktorými figurovalo aj meno Martina Kollera. U 19-ročného rozohrávača sa spomínalo pôsobenie na americkej univerzite. Z neho napokon na poslednú chvíľu vzišlo, ale klub sa svojmu odchovancovi neotočil chrbtom. Ten sa teraz za druhú šancu odvďačuje čoraz lepšími výkonmi v žlto-čiernom drese.

Pre Kollera je to tretia sezóna v Niké SBL, z prvotne nízkej minutáže (približne 6 minút na zápas), sa každým rokom podarilo posúvať nielen v rámci súpisky, ale aj v rámci dôležitosti na palubovke. „Ku koncu minulej sezóny sa zranil náš prvý rozohrávač Ivan Gandia-Rosa. Aj preto som dostal viac možností, bolo to všetko pre mňa nové. V tejto sezóne som po rozhovoroch v tíme už vedel, že priestor na palubovke dostanem. Počas prestávky ma trochu zabrzdilo zranenie. Sú tam stále výkyvy v mojich výkonoch, stále mám čo zlepšovať. Pre mladého hráča je najpodstatnejšie, aby sa zlepšoval každým zápasom a tréningom. Dôležité je, že mi tréner Danilo Rakočevič dôveruje. Mladí hráči cítime jeho podporu,“ hodnotí Koller doterajšiu sezónu v drese Interu.

Za pravdu mu dávajú aj čísla, mládežnícky reprezentant Slovenska má priemerne v zápasoch na svojom konte 5 bodov, 3 asistencie a viac ako 2 doskoky. Z domácich hráčov urobil v uplynulom období najvýraznejší skok, preto sa ho rozhodla spoločnosť Peak Sport Slovakia motivačne odmeniť.

DSC 2289

Tento krok vysvetlil riaditeľ súťaže Peter Mičuda: "Za december sme ako Peak hráča mesiaca vyhlásili Isaiaha Washingtona zo Spišských Rytierov. Ten sa však medzičasom rozhodol prijať ponuku z Nemecka, preto sme sa snažili nájsť s našim partnerom alternatívne riešenie. Sme veľmi radi, že so spoločnosťou Peak sme sa korektne dohodli na tom, že materiálne podporíme niekoho z domácich hráčov, konkrétne Slováka s najväčším zlepšením za rok 2022. Voľba padla na Martina Kollera z Interu Bratislava, ktorý má stále ešte len 19 rokov, ale už patrí k oporám Interu Bratislava. Medzi sezónami urobil výrazný progres vo svojich výkonoch a hre, a tréner Danilo Rakočevič sa na neho môže vo veľkej miere spoľahnúť. Veríme, že mu toto ocenenie od nás a spoločnosti Peak motivačne pomôže a v roku 2023 bude jeho herné napredovanie pokračovať. Každý z nás si prajeme, aby slovenskí basketbalisti mali v tímoch čo najväčší priestor a na príklade Martina Kollera je vidieť, ako to môže vyzerať."

Všetko mohlo byť úplne inak, ak sa obzrieme za udalosťami z leta. Klub prostredníctvom svojej stránky informoval, že Kollerove pokračovanie v Interi je otázne. Vedenie sa snaží adaptovať na túto situáciu, napokon je však všetko inak. Ako to celé bolo, objasňuje samotný hráč: „Počas letnej prestávky som mal záujem odísť do Ameriky. Už som mal aj vybratú školu, kam som mal ísť. Stroskotalo to na nevybavení víz. Škola totiž nespĺňala všetky podmienky, ktoré boli v tomto procese potrebné. Prispôsobil som sa tejto situácii. Samozrejme, Amerika by bola pre mňa novou skúsenosťou, ale sezónu v Interi si aj s mojimi mladými spoluhráčmi užívam.“

IMG 2246

Tento ťah sa vyplatil napokon pre obe strany, najmä v prvej polovici sezóny boli „žlto-čierni“ najpríjemnejším prekvapením súťaže. Tím, ktorý je v dočasnom domove na Vietnamskej, sa stále drží na dosah najlepšej štvorky. „Nikto od nás neočakával nejaké veľké výsledky, o to bolo potešujúcejšie, že sme mali sériu výhier a aj sme sa dostali na čelo tabuľky. Darilo sa nám, hrali sme s veľkou chuťou. Potom akoby prišiel nejaký útlm, ale neberieme to tragicky. Teraz je to trošku ako na hojdačke. Podarilo sa nám zdolať Levice o 22 bodov, môžeme na to nadviazať aj v ďalšej časti súťaže. Celkovo si myslím, že sme na tom dobre,“ uviedol rozohrávač Interu.

Mladý rozohrávač má pred sebou celkom svetlú budúcnosť, čo už ukázal aj v reprezentačných tímoch Slovenska. Čoskoro by sa mohol dočkať tiež pozvánky do mužského výberu. „Chcem, aby ma basketbal stále bavil. Aj keby som strávil istý čas v Amerike, mojím cieľom je dostať sa do kvalitnej európskej ligy. Štýl európskeho basketbalu mi vyhovuje. Špeciálne by som chcel hrať v nemeckej lige. Boli sme v tejto krajine na turnaji, páčilo sa mi tam, aj sa učím po nemecky. Uvidíme, čo prinesie budúcnosť,“ vyjadril sa Koller o svojich ambíciách do ďalších rokov. Z tohto pohľadu ho veľmi prekvapila a potešila podpora od spoločnosti Peak Sport Slovakia: „Ocenenie ma veľmi potešilo. Dostať veci za to, že robím to, čo ma baví, je skvelé. Chcel by som sa za toto ocenenie poďakovať. Budem sa snažiť aj naďalej zlepšovať.“

Foto: Vladimír Dorňák, Lukáš Droppan