Vytlačiť
Kategória: Rozhovory

Litovská cesta, ktorou sa prednedávnom vydal Inter Bratislava, sa ukazuje ako správnou voľbou. Po úvodnom „experimente“ v podobe Arnasa Beručku a Džiugasa Slavinskasa, mala byť pôvodne v žlto-čiernom drese v tejto sezóne až trojica hráčov. Opäť je z toho duo, z ktorého výrazne vyčnieva jeden z najlepších legionárov aktuálnej edície Niké SBL Tomas Zdanavičius.

27-ročný basketbalista sa len prednedávnom rozhodol okúsiť iné, ako litovské palubovky. Už v Severnom Macedónsku a na Islande ukázal svoj potenciál, ale až v hlavnom meste Slovenska ho naplnilo rozbalil ako hráč Interu. „Nie je to prvýkrát, čo to hovorím, ale cítim sa tu najlepšie v mojej doterajšej kariére. Od prvého telefonátu s trénerom Danilom Rakočevičom pred podpisom zmluvy, som mal dobrý pocit z tohto klubu a mojej role v ňom. Možno by bolo fajn hrať v Eurovia aréne, na druhej strane si myslím, že atmosféra na Vietnamskej nám dala nejaké víťazstvá. Michal Ondruš, Miroslav Páleník a Jaroslav Murko sa okamžite postarajú o akýkoľvek problém, takže je ľahké sa koncentrovať len na basketbal,“ prezradil na úvod Zdanavičius.

Rola litovského podkošového hráča je odlišná oproti predošlým pôsobiskám. V prvom rade, očakávalo sa, že bude patriť k lídrom interistického tímu, čo aj do bodky spĺňa. Navyše môže pomôcť mladším spoluhráčom k rozvoju, čo sa deje tiež. „Trochu mi trvalo, kým som sa tomu prispôsobil, ale je to jednoduchšie, pretože nemáme len jedného lídra. Moorman, Zakas, Bulatovič a Kozlík, ale aj mladíci môžu mať kedykoľvek dobrý zápas. Štatistiky nie vždy ukazujú dôležitosť hráča, ale som toho názoru, že 'Buli' je najdôležitejším hráčom na palubovke a mimo nej. Ja sa snažím byť dobrým príkladom pre našich juniorov, teší ma ich progres počas sezóny,“ uviedol člen „žlto-čiernych“.

IMG 5399

Čisto z pohľadu efektivity, Zdanavičius je druhým najlepším strelcom spomedzi aktívnych hráčov, v priemere dáva viac ako 20 bodov na zápas. Na vedúceho Patricka McGlynna navyše stráca len niečo vyše bodu. A na rovnakej priečke je tiež medzi doskokmi, v užitočnosti je len o pozíciu nižšie. „Basketbal je úžasný šport, neexistujú limity toho, ako dobrý môžete byť. Moje štatistiky sú solídne, ale je mnoho vecí, ktoré chcem zlepšiť a darí sa mi to, pretože Danilo ako tréner odvádza skvelú robotu. Lepšia je moja obrana, naše sety sa snaží prispôsobiť tomu, aby sa využili moje silné stránky. Som za to vďačný, pretože mi to veľmi môže pomôcť do mojej basketbalovej budúcnosti,“ vyhlásil Zdanavičius.

Zároveň vysvetlil, akú pohodu našiel v Interi: „Mnohokrát som nedávno menil dres. Najskôr na Islande skončil tréner, ktorý ma priniesol. Potom som podpísal krátkodobý kontrakt. Pred touto sezónou sme sa snažil nájsť klub, kde by som mal výraznejšiu rolu a myslím si, že sa to aj podarilo. Mal som možnosť pred vianočnými sviatkami vymeniť klub, ale rozhodol som sa zostať v Interi. Cítim sa tu totiž dobre a verím, že spolu môžeme niečo pekné dosiahnuť.“

IMG 4161

Štyri kolá do konca základnej časti je bratislavský tím na 5. mieste s rovnakou bilanciou ako štvrté Komárno. Hneď za nimi je Lučenec, takže boj o 4. – 6. miesto bude ešte veľmi dramatický. Hrá sa najmä o výhodu domáceho prostredia v úvodnom kole play off. „Chceme sa každým dňom zlepšovať. Verím tomuto tímu, že môže vyhrať každý zápas, ak do neho dá 100 percent,“ myslí si Zdanivičius.

Pozitívnou motiváciou môže byť pre neho príbeh Arnasa Beručku. Ex-hráč Interu zo sezóny 2020/2021 prednedávnom debutoval za reprezentáciu Litvy. „Všetko je možné, hlavne v týchto FIBA 'oknách', ale takto ďaleko sa nepozerám a nehľadím na veci, nad ktorými nemám kontrolu. Snažím sa každý deň pracovať na tom, aby som bol čo najlepší a možno to v budúcnosti vyjde. Za Arnasa som nesmierne rád, pretože vidím, ako vypláca tvrdá robota,“ uviedol na jeho adresu jeho krajan.

IMG 2792

Prirodzene Zdanavičiusovou túžbou je jedného dňa vyhrať majstrovský titul a okrem toho prezradil, že ambíciou je hrať na čo najvyššej úrovni a byť oporou v každom tíme, ktorého bude súčasťou. Už najbližší víkend to môže ukázať v žlto-čiernom drese, spolu so spoluhráčmi ho čaká dôležitý domáci súboj s Lučencom.

Foto: Vladimír Dorňák