Vytlačiť
Kategória: Rozhovory

Máme za sebou sezónu 2022/23 a niekoľko týždňov po našom poslednom zápase môžeme tento ročník s odstupom času vyhodnotiť. Člen vedenia BC Prievidza Peter Zvara vo veľkom rozhovore približuje, ako vnímal predošlý ročník, čo stálo za rozpačitými výkonmi v priebehu sezóny, prečo príde zmena na trénerskom poste, ako to vyzerá s hráčmi a čo čaká klub v najbližšom období.

- Čo je prvá vec, na ktorú pomyslíte pri návrate k predošlému ročníku?

"V prvom rade by som sa chcel poďakovať všetkým partnerom, fanúšikom aj divákom, že nás v tejto sezóne podporovali aj napriek ťažkej ekonomicko-spoločenskej situácii. Bez nich by sme túto sezónu odohrať nedokázali."

- V hale to skutočne žilo, po dvoch rokoch sme konečne hrali zápasy pred plnou halou bez kapacitných obmedzení. Ako ste si užívali atmosféru na domácich zápasoch?

"Samozrejme, že po dvoch rokoch obmedzení sme šťastní, že sa diváci mohli a vrátili v takom hojnom počte, za čo im ďakujeme. Mali sme suverénne najvyššiu návštevnosť v lige. Udržali sme cenu vstupného a ako jediní v lige sme mali voľný vstup pre deti do 12 rokov v sprievode rodiča. Tu musím pochváliť marketingový tím, že od začiatku sezóny odvádzal skvelú prácu. Keďže basketbal v Prievidzi je nielen šport, ale aj kultúrno-spoločenská udalosť, robili množstvo aktivít, aby prilákali ľudí a zviditeľnili samotný basketbal. Spomeniem len dôstojné oslavy 75. výročia založenia basketbalu so stretnutím legiend, spolu s MBA akcie pre najmenších z materských škôl, zabezpečenie kvalitného ozvučenia a návrat DJ-a na zápasy, za pomoci partnera aj návrat BC ladies, sprievodný program počas prestávok a mnoho ďalšieho."

- Čo bolo športovým cieľom, s ktorým sme vstupovali do predošlej sezóny?

"Cieľ bol jednoznačný, odlepiť sa od dna a dostať sa do play-off. Zároveň stále opakujeme náš dlhodobý cieľ, a to je práca s mladými slovenskými hráčmi a ich postupné zapracovávanie a vypracovanie na kľúčových hráčov tímu. Aj preto má slovenská kostra tímu dlhodobé zmluvy."

82

- Ako teda hodnotíte celú sezónu?

"Keď sa spätne pozerám na poslednú sezónu, moje pocity z nej sú veľmi rozpačité. Áno, základný cieľ sa splniť podarilo, ale nebudeme si klamať, veľmi nám v tom pomohol aj fakt, že Handlová už potom uvoľnila niektorých hráčov a dohrávala sezónu. Určite je pozitívom, že došlo k zlepšeniu herného prejavu, že sme mali najlepšiu obranu v lige. Druhé najlepšie brániace Komárno dostalo o 55 bodov viac. Na druhej strane sme mali najhorší útok v lige, druhý najhorší Inter dal o 217 bodov viac a spomínané Komárno o 257 bodov viac."

- Počas sezóny prišlo opäť k viacerým hráčskym výmenám. Aké ste mali od nich očakávania?

"Letnú prípravu sme síce začali ako úplne prvý tím v lige, ale následne sme na jeseň vymenili troch legionárov a museli sme tak zapracovávať znovu troch nových hráčov. Videli sme však, že liga je od tretieho po ôsme miesto veľmi vyrovnaná a cítili sme, že môžeme dosiahnuť viac, tak sme navýšili rozpočet na hráčov, aby sme mohli priniesť kvalitnejšieho rozohrávača a tiež Alonza Walkera, ktorého sme poznali z minulej sezóny a verili sme v jeho prínos. Nakoniec to ale očakávaný efekt neprinieslo a základnú časť sme zakončili na siedmej priečke."

- Koniec kalendárneho roka po príchode nových hráčov priniesol dve domáce výhry nad Handlovou a Lučenom. Čo sa stalo potom?

"Tu sme si mysleli, že tím je konečne správne zložený a „nakopnutý“. Opak bol však pravdou, prišlo päť novoročných prehier v rade. Následne síce dôležitá výhra v Handlovej, ktorá de facto potvrdila našu účasť v play-off, ale potom ďalšie štyri prehry v rade, čiže bilancia 1:9! Na koniec základnej časti prišli dve výhry nad Rytiermi a Levicami, v ktorých súperom už vlastne o nič nešlo. Za negatívum navyše považujem aj 8 domácich prehier v základnej časti. Pri tej návštevnosti a podpore divákov musí v Prievidzi platiť heslo: „Môj dom, môj hrad.“

06

- Kde ste videli príčiny týchto novoročných výsledkov?

"Práve po februárovom víťazstve v Handlovej som čakal, že tím už bude hrať uvoľnene a v pohode, s chuťou. Každý ďalší zápas bol však utrápený, chýbala mi tam emócia a radosť z hry. Paradoxne sa tiež veľmi výrazne znížila minutáž niektorých slovenských hráčov. Pokúsili sme sa o niekoľko mítingov, kde sme chceli mužstvo stmeliť. Chýbala však tímová chémia a to nielen medzi hráčmi samotnými, ale aj medzi hráčmi a trénerom."

- Naša sezóna sa napokon skončila vo štvrťfinále vo Svite. Ako ste vnímali naše šance na postup?

"V kútiku duše sme všetci dúfali, že dokážeme cez Svit prejsť, zvlášť keď celý čas hrali v úzkej rotácii 5 zahraničných hráčov. Ale Svit postúpil zaslúžene, odohrali výbornú sezónu."

- Klub pred časom oznámil, že trénerovi Krunoslavovi Krajnovičovi končí zmluva a BC Prievidza pôjde ďalej inou cestou. Prečo?

"Ešte na začiatku novembra 2022 sme mali stretnutie s pánom Krajnovičom, kde sme mu ponúkli pokračovanie na trénerskom poste. Následne sme sa stretli na začiatku decembra už aj s konkrétnou ponukou na novú dvojročnú zmluvu s mierne vylepšenými podmienkami v rámci možností nášho klubu. Pri tomto stretnutí sme k dohode nedospeli a k ďalším stretnutiam neprišlo, či už z dôvodu mojej pracovnej zaneprázdnenosti, alebo odďaľovaním stretnutia zo strany trénera. Na konci sezóny sme si vo vedení sadli a hoci to nebolo jednoduché rozhodnutie, tak po zhodnotení všetkých faktov sme sa jednoznačne zhodli, že platná zmluva s pánom Krajnovičom bude naplnená a po jej ukončení už nová ponúknutá nebude. Opäť by som sa mu týmto chcel poďakovať za odvedenú prácu a pomoc a popriať všetko dobré."

82

- Ako to vyzerá s hráčmi, kto je naďalej pod zmluvou?

"Platné zmluvy na ďalšiu sezónu majú Marek Jašš, Patrik Lukáč, Samuel Kincel a Adam Krčmárik. Pod platnou zmluvou je ešte aj asistent trénera Maroš Helmecy. Paťo, Samo a Adam ukázali potenciál a zároveň vedia o svojich slabinách, a preto verím, že využijú leto, aby na nich popracovali a boli tak pripravení vytvoriť silnú kostru budúceho tímu. Touto cestou chcem tiež poďakovať MBA Prievidza za spoluprácu a budem rád, ak budeme môcť v nej pokračovať aj ďalej a tak do tréningového procesu zaradiť aj ďalších talentovaných juniorov."

- Ako je na tom stav Mareka Jašša, ktorý sa zranil v poslednom zápase sezóny?

"Mareka čaká operácia a plastika predného krížneho väzu v kolene, ale verím, že náš kapitán sa dá zdravotne do poriadku a bude pripravený v priebehu sezóny posilniť náš tím, o čom pri jeho „buldodžej“ povahe vôbec nepochybujem."

- Predstavený bol nový športový riaditeľ z Nemecka, Matthias Haufer. Čo si sľubujete od tejto spolupráce?

"Áno, predstavili sme nového partnera a zároveň športového riaditeľa Mattiasa Haufera. Verím, že jeho skúsenosti a kontakty nám okrem iného pomôžu odstrániť najväčšiu slabinu posledných dvoch sezón, a to výber legionárov a ich následné výmeny. Možno si to niekto neuvedomuje, ale každá jedna takáto výmena stojí klub nemálo finančných prostriedkov, ktoré potom chýbajú niekde inde."

- Čo čaká klub v najbližšom období?

"Momentálne finišujeme na ekonomickom vyhodnotení aktuálnej sezóny, výsledky ktorej by sme chceli predstaviť na stretnutí s partnermi. Potrebujeme ešte zintenzívniť prácu pri zabezpečení dostatočného rozpočtu na ďalšiu sezónu, trpezlivo a poctivo vysvetľovať, aké sú naše ciele a že sú dlhodobé. A zároveň medzitým pracujeme na uvoľnenom trénerskom poste. Na záver by som chcel ešte raz veľmi pekne poďakovať všetkým partnerom, podporovateľom, fanúšikom a divákom, že pri nás stoja. Teší nás vaša podpora a zároveň aj zaväzuje. Tu vás chcem poprosiť o trpezlivosť, v rámci finančných možností robíme všetko pre to, aby sme sa postupne posúvali dopredu."

Zdroj: bcprievidza.sk

Foto: Ladislav Szibilla