• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Z dlhodobejšieho pohľadu je Komárno najúspešnejším celkom Slovenskej basketbalovej ligy. Bravúrne zvláda hráčske i trénerské rošády, čo ho výsledkom je takmer vždy semifinále, respektíve medaila. Podobný scenár by sa mohol zopakovať aj v sezóne 2018/2019, „obuvníkov“ povedie k tomuto cieľu maďarský kouč András Vavra.

Komárno malo aj predošlý ročník úspešný, síce sa im v Alpsko-jadranskom pohári nepodarilo obhájiť titul, ale v lige potvrdili povesť play off družstva. Po nepresvedčivej základnej časti, totiž načasovali formu na správny okamih. V štvrťfinále vymazali na nulu Prievidzu, v semifinále však nestačili na neskoršieho majstra z Levíc. Aj tak z toho bol ďalší cenný kov do komárňanskej zbierky.

Leto bolo opäť na juhu Slovenska mimoriadne produktívne. Z predchádzajúceho ročníka zostalo len torzo hráčov – Nenad Miloševič, Matej Marchyn, Saša Jankovič, Ladislav Stojanov a Igor Kűrthy. Budovať sa tak muselo takmer opäť od bodu nula. Na trénerskú lavičku prišiel András Vavra, pre ktorého to bude prvý klub mimo Maďarska. Zo známych mien sú cennými úlovkami reprezentačný rozohrávač Dalibor Hlivák či skúsený Nenad Delič. Spoliehať sa „obuvníci“ budú opäť aj na Američanov, konkrétne na trojicu Jamal Hunter, Dayon Goodman a Liam O'Reilly.

„Prípravu sme začali s kompletným tímom. Naša súpiska je momentálne hotová, v tomto momente nebudeme robiť žiadne zmeny. Snažili sme skĺbiť dobrý kolektív, v ktorom budú skúsení hráči a nováčikovia z rôznych krajín, respektíve basketbalových kultúr. Každý vieme dať tomu druhému totiž niečo nové. Chceme vytvoriť dobrý tímový duch a tiež bojovať ako jedna rodina. Je tu veľa nových a mladých hráčov, čiže nám chvíľu potrvá, aby sme sa na palubovke zladili a využívali prednosti toho druhého,“ zamyslel sa na úvod Vavra.

Bývalý hráč presedlal nedávno na trénerskú stoličku, do Komárna prišiel z Oroslány Sport Egylet. Skúsenosti a úspechy má za sebou, pozitívom sú aj vedomosti o Slovensku: „Ako hráč a tréner sme hrali mnoho prípravných zápasov proti slovenským tímom, preto mám ako taký obraz. Pozeral som niekoľko minulosezónnych zápasov zo základnej časti a play off, ale samozrejme, ešte sa mám čo o lige učiť.“

Akým štýlom sa plánujú jeho zverenci prezentovať? „Chceme hrať tvrdú defenzívu, veľa doskakovať. Ako tím plánujeme byť veľmi fyzicky. V útoku hrať agresívne, rýchlo, ale múdro,“ odpovedal kouč Komárna. „Obuvníci“ sú dlhodobo známi ako klub, ktorí nemá veľkohubé vyhlásenia. O to radšej nechajú za seba hovoriť výsledky. Ako tomu bude pod taktovkou Vavru? „Mojou ambíciou je každý deň a týždeň sa ako tím zlepšovať. Musíme byť v play off a v play off je možné všetko,“ uzatvoril maďarský kouč.

 

Aktuálna súpiska MBK Rieker Com-Therm Komárno:

Prišli: András Vavra (tréner, Oroslány Sport Egylet - Maďarsko), Jamal Hunter (Electrico FC - Portugalsko), Dayon Goodman (Westminster College - USA), Liam O'Reilly (Gardner Webb University - USA), Dalibor Hlivák (VŠEMvs Karlovka Bratislava), Nenad Delič (Étoile Sportive du Sahel - Tunisko), Adrián Smik (BKM Lučenec)

Zostávajú: Nenad MiloševičMatej MarchynLadislav StojanovIgor KürthySaša Jankovič

 

Aktuálny program prípravných zápasov MBK Rieker Com-Therm Komárno pred sezónou 2018/2019:

25.08. - Budapešť Honvéd SE (Maď.) – MBK Rieker Com-Therm Komárno

29.08. – MBK Rieker Com-THerm Komárno - Alba Fehérvár (Maď.)

07.09. - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (Maď.) – MBK Rieker Com-Therm Komárno

11.09. – MBK Rieker Com-Therm Komárno - Šopron KC (Maď.)

18.09. - Šopron KC (Maď.) – MBK Rieker Com-Therm Komárno

22.09. - Alba Fehérvár (Maď.) – MBK Rieker Com-Therm Komárno

26.09. - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (Maď.) – MBK Rieker Com-Therm Komárno

29. – 30.09. – Medzinárodný turnaj v Grazi (UBSC Raiffeisen Graz/Rak., MBK Rieker Com-Therm Komárno, BSC Panthers Fürstenfeld/Rak., KD Hopsi Polzela/Slov.)

Foto: Lukáš Droppan