• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Prešiel ďalší mesiac, čo znamená, že sa opäť pozrieme na hodnotenie formy a sily jednotlivých účastníkov Slovenskej basketbalovej ligy. V čom bol február odlišný od predošlých mesiacov?

Február bol skúpy na zápasy, v lige sa odohrali len tri kolá. Vyvrcholením bol finálový turnaj Slovenského pohára. Po ňom dvojtýždňová prestávka, ktorá určite padla všetkým vhod z hľadiska doliečenia zranení, veľkej dávky tréningových jednotiek zameraných na finálnu, najdôležitejšiu časť ligy. Viaceré kluby sa stihli aj kultúrne vyžiť, zaznamenali sme viacero plesov, zábav na klubovej úrovni (úsmev). Včerajším dňom skončil prestupový termín, viaceré tímy siahli po nových hráčoch, nasledujúce týždne ukážu, či boli úspešné pri ich výbere.

Poz.: V zátvorke je umiestnenie z predchádzajúceho vydania power rankingu.

 

1. (2.) - BK Levickí Patrioti

Levičania ukázali silu kolektívu v neľahkom trojdňovom boji o Slovenský pohár. Aj napriek absencii zraneného Nikolu Gačešu, dokázali vybojovať prvú trofej sezóny. Najlepším hráčom turnaja bol Dwayne Benjamin, tím tiež potiahla v dôležitých momentoch trojica Slovákov – Milan Žiak, Boris Bojanovský, Šimon Krajčovič. Postúpili do semifinále Alpsko-jadranského pohára. Posilnili sa pod košom a na rozohrávke. Z môjho pohľadu momentálne najsilnejší tím v SBL.

 

2. (1.) - BK Inter Bratislava

„Žlto-čiernym“ sa v lige darí, nedokázali však na domácej palubovke v atraktívnom finále Slovenského pohára poraziť úradujúceho majstra. Po troch sezónach prišlo k výmene trénera. Nový tréner Aramis Naglič má priniesť novú energiu do tímu. Kvalita kádra je jednoznačná, v poslednom zápase sa viac spoliehali na individuálne výkony a chýbala mi širšia rotácia v hre. Pre mňa najväčší pokrok v hre zaznamenal Michael Fusek.

 

3. (4.) - BC Prievidza

Výmena trénera v Prievidzi sa javí ako dobrý ťah, hra je organizovanejšia, hráči sa viacej vidia na ihrisku. Mínusom pre „Hornonitranov“ je určite odchod Tima Derksena. Síce našli náhradu, najbližšie zápasy však ukážu, či adekvátnu. Myslím si, že ich hra a výkony do play off ešte porastú a potešia tak oči prievidzského fanúšika.

4. (3.) - Iskra Svit

Sviťania na Slovenskom pohári nastúpili vo veľmi oklieštenej zostave, z dôvodu zranení viacerých hráčov, no napriek tomu podali veľmi bojovný výkon. V ďalšej fáze bude pre trénera Michala Madzina dôležité, aby boli zdravé jeho opory a mohli tak udržať výhodnú pozíciu do play off.

 

5. (5.) - MBK Rieker Com-Therm Komárno

Komárno má vo svojom tíme skúsených hráčov, doplnených o mladícku energiu. Predpokladám, že tréner Miljan Čurovič pripraví tím takticky na posledných osem kôl a zabojujú o štvrtú priečku v tabuľke, ktorá im zaručí výhodu domáceho prostredia v prvom kole play off.

 

6. (7.) - MBK Handlová

„Baník“ chytil po výmene trénera nový dych, hrajú agresívnejšie na oboch stranách ihriska, play off už majú isté, som však zvedavý, či sa im podarí posunúť sa v tabuľke. Predpokladám, že ich výkony budú gradovať.

7. (6.) - PP & TV Raj Žilina

Žilinčania po novom roku nepodávajú ideálne výkony, výsledkovo stagnujú, tesne pred prestupovým termínom siahli k podkošovej výmene. Uvidíme, ako sa trénerovi Ivanovi Kurillovi podarí do hry zapracovať nové posily. Dostať sa na štvrté miesto v tabuľke nie je ešte stratené, potrebujú sa však dostať na víťaznú vlnu.

 

8. (8.) - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Spišiaci by už mali miestenku do play off udržať a ladiť tak formu na vyvrcholenie sezóny. Zostávajúce zápasy by mali byť výbornou prípravou do vyraďovacích bojov a stále môžu pomýšľať aj na siedme miesto, na ktoré strácajú jeden zápas.

 

9. (9.) - BKM Lučenec 

Lučenec má síce stále teoretickú šancu na play off, no reálne sú ich šance malé. Určite by im pomohla nejaká výhra a povzbudila ich do ďalšej klubovej práce. Taktiež siahli na konci prestupového obdobia po novom hráčovi, uvidíme, ako sa ukáže.

 

Začína boj o najvýhodnejšie miestenky do play off, poradie v tabuľke sa behom ôsmich kôl môže zmeniť, teším sa na záverečnú štvrtinu základnej časti, na nových hráčov, na ďalšie banícke derby pred televíznymi obrazovkami, na každý jeden zápas.

Foto: Lukáš Droppan, Vladimír Králik, Mário Lacina